Αφιερώματα - Διαδρομές

Γεμίστε το χριστουγεννιάτικο τραπέζι με ξεχωριστές γεύσεις

Γεμίστε το χριστουγεννιάτικο τραπέζι με ξεχωριστές γεύσεις

Οι ημέρες των Χριστουγέννων συνθέτουν ένα γιορτινό κλίμα αγάπης και ζεστασιάς, από το οποίο δεν μπορεί να λείπει…

Οι ημέρες των Χριστουγέννων συνθέτουν ένα γιορτινό κλίμα αγάπης και ζεστασιάς, από το οποίο δεν μπορεί να λείπει το επίσημο τραπέζι με κάθε λογής, λαχταριστά εδέσματα για τα αγαπημένα μας πρόσωπα. Σε παγκόσμιο επίπεδο, οι διατροφικές προτιμήσεις του γιορτινού τραπεζιού διαφέρουν και διαμορφώνονται, ανάλογα με τις περιστάσεις, αν και η οικογενειακή και ζεστή ατμόσφαιρα είναι κοινό στοιχείο σε κάθε χριστουγεννιάτικο γεύμα.

Τρεις μέρες έμειναν για την ημέρα των Χριστουγέννων και όσοι ασχολούνται με τη μαγειρική και την κουζίνα, έχουν σίγουρα ήδη ανατρέξει στις τελευταίες συνταγές που θα τους βγάλουν ασπροπρόσωπους στο χριστουγεννιάτικο τραπέζι. Εάν οι συνταγές δεν σας καλύπτουν και έχετε ξεμείνει από γαστρονομικές ιδέες, εμπνευστείτε πέρα από τα φαγητά που συνηθίζουμε να τρώμε στο ελληνικό χριστουγεννιάτικο τραπέζι, από διάφορες κουζίνες στον κόσμο.

Στην Ελλάδα, γνωρίζουμε ότι το χοιρινό κατέχει συνήθως, δεσπόζουσα θέση στο χριστουγεννιάτικο τραπέζι, ενώ η τρυφερή γαλοπούλα με κουκουνάρι και κάστανα μονοπωλεί κάθε χρόνο, τις συνταγές του πρωτοχρονιάτικου στησίματος. Εάν φέτος, υπάρχει διάθεση για πρωτοτυπία και όρεξη για “πάντρεμα” διαφορετικών γεύσεων, αρκεί να κλέψουμε κάποιες ιδέες από γιορτινά τραπέζια που στήνονται, υπό καλοκαιρινή διάθεση ή κρύο κλίμα. Ας δούμε από ποιες χώρες μπορούμε να εμπνευστούμε για τα δικά μας μενού.

Μεξικό και Αυστραλία

Σε χώρες, όπως το Μεξικό, το γιορτινό γεύμα είναι πιο ελαφρύ και πλούσιο σε σαλάτες με παντζάρια, μπανάνες, φιστίκια και τροπικά φρούτα. Ένα άκρως καλοκαιρινό τραπέζι στήνεται επίσης, στην μακρινή Αυστραλία. Το κρέας, το οποίο είναι συνήθως, ζαμπόν, γαλοπούλα, κοτόπουλο, σερβίρεται κρύο. Ιδιαίτερη εντύπωση επίσης, προκαλούν τα συχνά μπάρμπεκιου που γίνονται, με θαλασσινά και φρούτα εποχής, όπως μάνγκο και κεράσια.

Κάτω χώρες

Γκουρμέ πιάτα στήνονται στις Κάτω Χώρες, με επιρροές από την Ινδονησία. Διάφορα κρεατικά με ψιλοκομμένα λαχανικά, ψάρια, γαρίδες, σαλάτες και σάλτσες είναι οι κυριότερες γευστικές προτιμήσεις. Για πιο παραδοσιακά γεύματα, προτιμώνται ροσμπίφ, πάπια, κουνέλι, φασιανό ή χοιρομέρι. Η μαγεία όμως, κρύβεται στην προετοιμασία των πιάτων. Οι καλεσμένοι διαλέγουν τα υλικά που προτιμούν, και φτιάχνοντας μικρές παρέες, σοτάρουν μόνοι τους τα υλικά, προσθέτουν μπαχαρικά και δημιουργούν το πιάτο που τους αρέσει.

Γαλλία

Στη Γαλλία, η γιορτινή διάθεση απογειώνεται με γεμιστή γαλοπούλα με κάστανα και φουά γκρα. Τα παραδοσιακά ρεβεγιόν (réveillons), μετατρέπονται σε γεύμα ή πάρτυ μεγάλης διάρκειας. Τα ορεκτικά περιλαμβάνουν αστακούς, στρείδια, ή μύδια. Παραδοσιακό πιάτο αποτελεί η ψητή γαλοπούλα, γεμιστή με κάστανα, ή οι πίτες γεμιστές με χοιρινό κιμά, ενώ συνήθη συνοδευτικά ποτά είναι τα αφρώδη κρασιά και η σαμπάνια.

Βρετανία, Ιρλανδία. Η.Π.Α., Καναδάς

Παραδοσιακό χοιρινό και ψητή γαλοπούλα, πάπια ή χήνα, με πλούσια γέμιση από ξηρούς καρπούς, ψητές πατάτες και λαχανάκια Βρυξελλών είναι τα βασικότερα γιορτινά πιάτα της Βρετανίας και της Ιρλανδίας. Το βασικό πιάτο συνοδεύεται με σως από κόκκινα μούρα (κράνμπερις), λουκανικάκια τυλιγμένα με μπέικον ή κρεατόπιτα. Παραδοσιακό επιδόρπιο στο γιορτινό τραπέζι είναι η πουτίγκα με σταφίδες, ξηρούς καρπούς, κεράσια και φλεγόμενο μπράντυ για καλή τύχη, ενώ μέσα στο γλυκό συνήθως, οι οικοδέσποινες κρύβουν ένα ασημένιο νόμισμα. Επιρροές από το βρετανικό χριστουγεννιάτικο τραπέζι, συναντώνται στον Καναδά και τις ΗΠΑ.

Γερμανία

Στη Γερμανία, το γεύμα συνήθως, περιλαμβάνει ψητή χήνα με κόκκινο λάχανο, σαλάτα ζυμαρικών, άσπρα λουκάνικα, διάφορα είδη ψωμιού που συνοδεύονται συνήθως, με φρούτα και άλλα υλικά, ενώ τα γλυκά είναι κατά κύριο λόγο, αμυγδαλωτά. Η επικρατέστερη συνήθεια είναι οι Χριστουγεννιάτικες αγορές, στις οποίες μαγειρεύονται υπαίθρια παραδοσιακά φαγητά και γλυκά, με τη συνοδεία ενός αρωματικού ζεστού κρασιού, (Glühwein).

Ιαπωνία

Οι Ιάπωνες, παρόλο που οι περισσότεροι δεν είναι χριστιανοί, γιορτάζουν κανονικά τα Χριστούγεννα. Το κύριο χριστουγεννιάτικο γεύμα είναι ψητό ή παναρισμένο κοτόπουλο με τηγανιτές πατάτες και πίτες. Για επιδόρπιο προτιμάται κέικ με φρούτα και σαντιγί. Στη Νότια Αφρική, συνηθίζεται υπαίθριο γεύμα με γαλοπούλα, γουρουνόπουλο, ροσμπίφ, κρεατόπιτες, ρύζι με σταφίδες και πουτίγκα από δαμάσκηνο.

Και αν θέλετε να προσδώσετε μία ιδιαίτερη πινελιά στο γιορτινό σας τραπέζι φέτος, οι λαχανοντολμάδες της Ρουμανίας, το κατσίκι με κάρι της Τζαμάικα, το περιστέρι με ελιές και κάππαρη της Πορτογαλίας και οι κεφτέδες αυγολέμονο της Σουηδίας ίσως, σας εμπνεύσουν για μία συνταγή, πέρα από τα καθιερωμένα.

Ανεξάρτητα από το γεύμα που θα επιλέξετε, έχετε στο νου σας τα ελληνικά ρητά, λίγο πριν στήσετε το γιορτινό σας τραπέζι:

Με το κρασί μεγαλώνει και "απλώνει" η οικογένεια σαν την κληματαριά.

Οι πίτες φέρνουν αφθονία και τα μήλα χαρίζουν στην οικογένεια το "ροδοκόκκινο" χρώμα της υγείας.

Με λίγη ποσότητα από το καθένα, ίσως η ευχή για μία καλή χρονιά πιάσει!  


Πηγή: pathfinder.gr