3η επιλογή: Καλαμαράκια με σπανάκι
Τα καλαμαράκια αποτελούν ικανοποιητική πηγή πρωτεϊνών για τον οργανισμό μας και μάλιστα υψηλής βιολογικής αξίας. Ωστόσο πολύς κόσμος αποφεύγει να τα καταναλώνει εξαιτίας της ιδιαιτέρως διαδεδομένης αντίληψης ότι αυτά, όπως και γενικότερα όλα τα θαλασσινά, προκαλούν αύξηση της χοληστερόλης του αίματος και συνεπώς αποτελούν έναν εν δυνάμει κίνδυνο για την καρδιά.
ΥΛΙΚΑ
800 γρ. σπανάκι
1200 γρ. καλαμαράκια φρέσκα
4 κ.σ. ελαιόλαδο
2 καυτερές πιπεριές
½ κρεμμύδι τριμμένο
1 φλ. χυμό ντομάτας
λεμόνι
αλάτι
πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Αφού καθαρίσουμε και ψιλοκόψουμε το σπανάκι τα βάζουμε στην κατσαρόλα να βράσει για λίγα λεπτά. Κατόπιν το στραγγίζουμε καλά και προσθέτουμε λίγο αλάτι. Έτσι το αφήνουμε έτσι να στραγγίσει για λίγη ώρα.
Στο μεταξύ καθαρίζουμε καλά τα καλαμαράκια (το καθάρισμα είναι πολύ σημαντικό) και το κόβουμε σε μικρές ροδέλες. Ταυτόχρονα ζεσταίνουμε 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο σε αντικολλητικό τηγάνι και ροδίζουμε σε δυνατή φωτιά τα καλαμαράκια μαζί με τις καυτερές πιπεριές για 3-4 λεπτά, κουνώντας το τηγάνι από τη λαβή του και ανακατεύοντας με μια σπάτουλα (κατά προτίμηση ξύλινη).
Σε μία άλλη κατσαρόλα βάζουμε τις άλλες 2 κ.σ. ελαιόλαδο και τις ζεσταίνουμε προσθέτοντας το κρεμμυδάκι (έχοντας το ψιλοκόψει) σε σιγανή φωτιά μέχρι να ροδίσει. Κατόπιν προσθέτουμε το σπανάκι και το ανακατεύουμε με το ροδισμένο κρεμμύδι. Ταυτόχρονα προσθέτουμε το χυμό ντομάτας και μεταφέρουμε το μίγμα στο τηγάνι, ανακατεύοντας με τα καλαμαράκια. Σταδιακά βάζουμε αλάτι και πιπέρι και στο τέλος αφού βράσει το φαγητό μας για περίπου 15-20 λεπτά προσθέτουμε και λίγο λεμόνι.
Θρεπτική αξία (μιας μερίδας)
Ενέργεια (kcal): 315
Πρωτείνη (γρ): 18
Λίπη (γρ): 19
Υδατάνθρακες (γρ): 7
Πηγή : https://www.nutrimed.gr/
Διατροφικό Σχόλιο
Τα καλαμαράκια αποτελούν ικανοποιητική πηγή πρωτεϊνών για τον οργανισμό μας και μάλιστα υψηλής βιολογικής αξίας. Ωστόσο πολύς κόσμος αποφεύγει να τα καταναλώνει εξαιτίας της ιδιαιτέρως διαδεδομένης αντίληψης ότι αυτά, όπως και γενικότερα όλα τα θαλασσινά, προκαλούν αύξηση της χοληστερόλης του αίματος και συνεπώς αποτελούν έναν εν δυνάμει κίνδυνο για την καρδιά.
Δεν είναι όμως έτσι τα πράγματα γιατί είναι μεν τα καλαμάρια είναι τροφή υψηλής περιεκτικότητας σε χοληστερόλη, ωστόσο αυτή ελάχιστα επηρεάζει τα επίπεδα της χοληστερόλης του αίματος καθώς ο οργανισμός μας , μέσω ενός ρυθμιστικού μηχανισμού από το συκώτι ελέγχει και διατηρεί σταθερά επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα του. Ταυτόχρονα, όμως, τα καλαμαράκια αποτελούν εξαιρετική πηγή πολυακόρεστων λιπαρών που η κατανάλωση τους φαίνεται να δρα προστατευτικά στη λειτουργία του καρδιοαγγειακού μας συστήματος.
Παράλληλα το σπανάκι προμηθεύει τον οργανισμό μας με βιταμίνη Κ, που συμβάλει στη δημιουργία μιας πρωτεΐνης της οστεοκαλσίνης, που είναι απαραίτητη για την καλή υγεία των οστών. Αντίθετα το σπανάκι από μόνο του δεν αποτελεί καλή πηγή σιδήρου γιατί η μεγάλη περιεκτικότητά του σε οξαλικά οξέα δεσμεύει το σίδηρό του. Όμως η βιταμίνη C, προερχόμενη από την ντομάτα και το λεμόνι της συνταγής, αποδεσμεύουν το σίδηρο από τα οξαλικά και αυξάνουν τη βιοδιαθεσιμότητά του.