Βραδινά

3η επιλογή: Ρύζι μπασμάτι πολύχρωμο με καβουρδισμένα αμύγδαλα

3η επιλογή: Ρύζι μπασμάτι πολύχρωμο με καβουρδισμένα αμύγδαλα

Ένα χορταστικό πιάτο για το δείπνο σας. Τα αμύγδαλα που περιέχει είναι πολύ καλή πηγή ασβεστίου, καθώς επίσης είναι πλούσια σε φυτοστερόλες, πολυακόρεστα λιπαρά και βιταμίνη Ε. Το καρότο και οι πιπεριές που συνοδεύουν το ρύζι είναι πλούσια σε βιταμίνες και μέταλλα.

Υλικά:
Για 4 – 6 άτομα
2 φλιτζ. τσαγιού ρύζι μπασμάτι
40 ml ελαιόλαδο
1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι, κομμένο σε μικρά καρέ
2 μεγάλα καρότα, κατά προτίμηση βιολογικά, κομμένα σε κυβάκια
1 πιπεριά Φλωρίνης από βαζάκι, στραγγισμένη και ψιλοκομμένη
600 ml ζωμός λαχανικών (ή νερό)
½ φλιτζ. ασπρισμένα αμύγδαλα, καβουρδισμένα για 10 – 12 λεπτά στο γκριλ, σε ένα αντικολλητικό ταψάκι, μέχρι να ροδίσουν
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση:
Πλένω καλά το ρύζι σε ένα ψιλό σουρωτήρι, κάτω από τρεχούμενο νερό. Το αφήνω να στραγγίξει καλά.
Σε μια φαρδιά και ρηχή κατσαρόλα ζεσταίνω το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρω το κρεμμύδι για 2 – 3 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει. Προσθέτω το καρότο και την πιπεριά Φλωρίνης και σοτάρω για άλλα 2 λεπτά. Προσθέτω το στραγγισμένο ρύζι και ανακατεύω καλά με μια ξύλινη κουτάλα, για περίπου 1 λεπτό, μέχρι να γυαλίσουν καλά οι κόκκοι του από το λάδι.
Ρίχνω το ζωμό (ή το νερό), αλάτι και πιπέρι, ανακατεύω και αφήνω να πάρει μια βράση. Χαμηλώνω τη φωτιά και σιγομαγειρεύω το ρύζι για 12 – 15 λεπτά, χωρίς να ανακατέψω, μέχρι να απορροφήσει όλο το υγρό και να μαλακώσει. Αποσύρω από τη φωτιά, σκεπάζω την κατσαρόλα με μια καθαρή πετσέτα και μετά με το καπάκι της και αφήνω κατά μέρος για 10 λεπτά. Προσθέτω το καβουρδισμένα αμύγδαλα, ανακατεύω απαλά και σερβίρω.

Πηγή: 
dinanikolaou.gr

Διατροφικό σχόλιο: Ένα χορταστικό πιάτο για το δείπνο σας. Το καρότο και οι πιπεριές που συνοδεύουν το ρύζι είναι πλούσια σε βιταμίνες και μέταλλα.Τα αμύγδαλα που περιέχει είναι πολύ καλή πηγή ασβεστίου, καθώς επίσης είναι πλούσια σε φυτοστερόλες, πολυακόρεστα λιπαρά και βιταμίνη Ε. Οι φυτοστερόλες έχουν πολύ σημαντικό ρόλο στη μείωση της χοληστερόλης για αυτό και είναι πολύ σημαντική η πρόσληψή τους. Σε μικρές ποσότητες συναντάται σε φυτικά τρόφιμα όπως είναι τα όσπρια και οι ξηροί καρποί ενώ σε μεγαλύτερες ποσότητες συναντώνται σε εμπλουτισμένα τρόφιμα όπως γιαούρτι ή ρόφημα γάλακτος με φυτοστερόλες.