4η επιλογή: Κέικ αλμυρό με ζαμπόν και ντοματίνια
Για μια πιο «ελαφριά» σε θερμίδες εκδοχή της συνταγής μπορείτε να αντικαταστήσετε το στραγγιστό γιαούρτι με ημίπαχο καθώς και το βούτυρο με φυτική μαλακή μαργαρίνη.
Υλικά (για 6 – 8 κομμάτια):
3 αυγά, κατά προτίμηση βιολογικά
200 ml φρέσκο γάλα
3 κουτ. σούπας γιαούρτι στραγγιστό
100 γρ. Βιτάμ με βούτυρο μαλακωμένο σε θερμοκρασία δωματίου + 30γρ. ακόμα, για το άλειμμα της φόρμας
160 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
1 κουτ. σούπας μπέικιν πάουντερ
150 γρ. φέτες από βραστό ή καπνιστό ζαμπόν γαλοπούλας, κομμένο σε μικρά κομμάτια
2/3 φλιτζ. τσαγιού τριμμένη γραβιέρα
10 -12 μικρά ντοματίνια ξεφλουδισμένα (διαλέγουμε ντοματίνια σφιχτά με πολύ σάρκα και ελάχιστα σπόρια)
ελάχιστο αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση:
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180ºC.
Σε ένα μπολ χτυπάμε με το μίξερ τα αυγά, μέχρι να αφρατέψουν και να ασπρίσουν. Προσθέτουμε το γάλα, το γιαούρτι και το Βιτάμ με βούτυρο και συνεχίζουμε το ανακάτεμα μέχρι να ενωθούν καλά τα υλικά.
Προσθέτουμε σταδιακά το αλεύρι και το μπέικιν πάουντερ, ανακατεύοντας καλά μετά από κάθε προσθήκη. Ρίχνουμε ελάχιστο αλατοπίπερο και προσθέτουμε το ζαμπόν, τη γραβιέρα και τα ντοματίνια. Ανακατεύουμε απαλά με μια ελαστική σπάτουλα (μαρίζ) ή με μια ξύλινη κουτάλα.
Λαδώνουμε ελαφρώς μια μέτρια μακρόστενη φόρμα του κέικ και αδειάζουμε εκεί το μείγμα. Ψήνουμε το κέικ για 40 – 45 λεπτά, μέχρι να φουσκώσει και να ροδίσει η επιφάνειά του. Δοκιμάζουμε αν είναι έτοιμο βυθίζοντας ένα μαχαίρι στο κέντρο του. Πρέπει να βγει καθαρό, χωρίς υπολείμματα ζύμης.
Το ξεφορμάρουμε, το αφήνουμε να κρυώσει τελείως σε μια σχάρα και το σερβίρουμε.
Πηγή: www.blog.cookoo.gr
Διατροφικό σχόλιο: Για μια πιο «ελαφριά» σε θερμίδες εκδοχή της συνταγής μπορείτε να αντικαταστήσετε το στραγγιστό γιαούρτι με ημίπαχο καθώς και το βούτυρο με φυτική μαλακή μαργαρίνη.