4η επιλογή: Σαλάτα με πλιγούρι, γαρίδες και ταχίνι
: Το πλιγούρι, βασικό συστατικό αυτής της σαλάτας, είναι μία σχεδόν ξεχασμένη αλλά πολύ θρεπτική τροφή, ιδανική για σαλάτες ή και σκέτο. Το πλιγούρι είναι δημητριακό που παρέχει πολύ περισσότερες φυτικές ίνες και μεγαλύτερο αίσθημα κορεσμού σχέση με μακαρόνια ή το λευκό ρύζι, με τις ίδιες περίπου θερμίδες. Ακόμα, έχει υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνες Β, σίδηρο, μαγνήσιο, ψευδάργυρο αλλά και βιταμίνη Ε, απαραίτητη για την καλή λειτουργία της καρδιάς.
1½ φλ. πλιγούρι
1 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
1 ματσάκι φρέσκο δυόσμο ψιλοκομμένο
1 αγγούρι με τη φλούδα χωρίς σπόρους ψιλοκομμένο
1 κόκκινη πιπεριά ψιλοκομμένη
2 καρότα ψιλοκομμένα
1/2 φλ. ρόδι καθαρισμένο
1 αβοκάντο καθαρισμένο και κομμένο κυβάκια ή σε μπαλάκια με παριζιέν
1/2 φλ. φιστίκι Αιγίνης
χυμό από 1 πορτοκάλι
χυμό από 1 λεμόνι
3 κ.σ. ταχινι
6 κ.σ. ελαιόλαδο
αλάτι
πιπέρι
200 γρ. γαρίδες μικρές βρασμένες
Εκτέλεση:
1. Βάζουμε το πλιγούρι σε μπολ και το καλύπτουμε με βραστό νερό (ίσα να το σκεπάσει).
2. Βάζουμε καπάκι και το αφήνουμε στην άκρη να φουσκώσει για 10′.
3. Το αφρατεύουμε, ανακατεύοντάς το με πιρούνι.
4. Βάζουμε σε μπολ το μαϊντανό, το δυόσμο, το αγγούρι, την πιπεριά, το καρότο, το ρόδι, το φιστίκι, το χυμό, το αβοκάντο, το λάδι, το ταχίνι, το πλιγούρι και τις γαρίδες.
5. Αλατίζουμε και ανακατεύουμε καλά. Ελέγχουμε την οξύτητα και το αλάτι.
Πηγή: www.argiro.gr
Διατροφικό σχόλιο: Το πλιγούρι, βασικό συστατικό αυτής της σαλάτας, είναι μία σχεδόν ξεχασμένη αλλά πολύ θρεπτική τροφή, ιδανική για σαλάτες ή και σκέτο. Το πλιγούρι είναι δημητριακό που παρέχει πολύ περισσότερες φυτικές ίνες και μεγαλύτερο αίσθημα κορεσμού σχέση με μακαρόνια ή το λευκό ρύζι, με τις ίδιες περίπου θερμίδες. Ακόμα, έχει υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνες Β, σίδηρο, μαγνήσιο, ψευδάργυρο αλλά και βιταμίνη Ε, απαραίτητη για την καλή λειτουργία της καρδιάς.