Βραδινά

5η επιλογή: ΠΟΡΤΟΜΠΕΛΟ ΓΕΜΙΣΤΑ ΜΕ ΤΥΡΙΑ

5η επιλογή: ΠΟΡΤΟΜΠΕΛΟ ΓΕΜΙΣΤΑ ΜΕ ΤΥΡΙΑ

Τα μανιτάρια περιέχουν πρωτεΐνη φυτικής προέλευσης, ενώ είναι φτωχά σε θερμίδες και λίπη. Επίσης αποτελούν καλή πηγή βιταμινών, μετάλλων κ άλλων ιχνοστοιχείων.
Συγκεκριμένα, αποτελούν καλή πηγή ριβοφλαβίνης (βιταμίνης Β2), η οποία συμμετέχει στην παραγωγή ενέργειας στον οργανισμό, ενώ παράλληλα παρέχουν αξιόλογες ποσότητες βιταμίνης Β3, Β6, φυλλικού οξέος και βιταμίνης Β12 αποτελώντας μια αγαπητή και αναγκαία προτίμηση στους χορτοφάγους.

ΥΛΙΚΑ
6 μανιτάρια πορτομπέλο
200 γρ. ανάμεικτα μαλακά τυριά (κατσικίσιο, κατίκι, ανθότυρο, πετρωτή, βολάκι)
1 κ.σ. μαργαρίνη με βούτυρο Flora Soft
2 – 3 σκελ. σκόρδο
½ κ.γ. ρίγανη
½ κ.γ. θυμάρι
½ κ.γ. φασκόμηλο
Πάπρικα γλυκιά
Κουκουνάρι
Φρυγανιά θρυμματισμένη
Αλάτι – πιπέρι
Για το σερβίρισμα:
Ξύσμα από 1 λεμόνι
Πράσινη σαλάτα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Καθαρίζουμε το εξωτερικό μέρος των μανιταριών, αφαιρούμε το κοτσάνι και τα βάζουμε σε ένα λαδωμένο πυρέξ ή ταψάκι με το κούφιο μέρος προς τα πάνω.Αλατοπιπερώνουμε και βάζουμε λίγη μαργαρίνη με βούτυρο σε κάθε μανιτάρι.Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τα τυριά, τη μαργαρίνη με βούτυρο, το σκόρδο λιωμένο, το φασκόμηλο, τη ρίγανη και το θυμάρι. Γεμίζουμε τα μανιτάρια με το μείγμα μας. Πασπαλίζουμε με πάπρικα, κουκουνάρι και θρυμματισμένη φρυγανιά. Τα ψήνουμε στο φούρνο στους 180 βαθμούς 20 – 30 λεπτά.Μόλις τα βγάλουμε από το φούρνο ρίχνουμε λίγο ξύσμα λεμονιού.Σερβίρουμε πάνω σε πράσινη σαλάτα ή πάνω σε φρυγανισμένο ψωμί μαζί με πρασινάδα.

Πηγή : http://www.chefonair.gr/


 

Διατροφικό σχόλιο:
Τα μανιτάρια περιέχουν πρωτεΐνη φυτικής προέλευσης, ενώ είναι φτωχά σε θερμίδες και λίπη. Επίσης αποτελούν καλή πηγή βιταμινών, μετάλλων κ άλλων ιχνοστοιχείων. Συγκεκριμένα, αποτελούν καλή πηγή ριβοφλαβίνης (βιταμίνης Β2), η οποία συμμετέχει στην παραγωγή ενέργειας στον οργανισμό, ενώ παράλληλα παρέχουν αξιόλογες ποσότητες βιταμίνης Β3, Β6, φυλλικού οξέος και βιταμίνης Β12 αποτελώντας μια αγαπητή και αναγκαία προτίμηση στους χορτοφάγους. Τα μανιτάρια είναι φτωχά σε νάτριο γεγονός που τα κάνει αγαπητά σε ασθενείς που πάσχουν από υπέρταση. Επίσης περιέχουν κάλιο, φώσφορο, ψευδάργυρο είναι πλούσια σε χαλκό αλλά και σελήνιο.