Θέλεις να χάσεις βάρος; 4+1 νέα δεδομένα που πρέπει να γνωρίζεις
Γράφει η Φωτεινή Κοκκίνου, Διαιτολόγος – Διατροφολόγος
Κάθε χρόνο, τέτοια εποχή και πιο πολύ από κάθε άλλη εποχή, ο περισσότερος κόσμος ασχολείται με το βάρος του. Πόσα κιλά πήρα, πόσα θα χάσω, πόσο γρήγορα θα αποκτήσω επίπεδη κοιλιά, τι θα κάνω στις διακοπές;…
Την ίδια στιγμή όμως χιλιάδες επιστήμονες ανά τον κόσμο ασχολούνται, επίσης με το σωματικό βάρος, προσπαθώντας να ερμηνεύσουν μηχανισμούς του μεταβολισμού μας, θρεπτικά συστατικά, τεχνικές και συμπεριφορές που μπορούν να βοηθήσουν στον καλύτερο έλεγχο του βάρους. Με αφορμή την Ευρωπαϊκή Σύνοδο Κορυφής για την Παχυσαρκία, να ποια είναι τα 5 πιο πρόσφατα δεδομένα που αξίζει να λάβετε υπόψη φέτος το καλοκαίρι σε οποιαδήποτε προσπάθεια να χάσετε ή να διατηρήσετε το βάρος σας!
1. Το καθισιό ανοίγει την όρεξη
Μέχρι σήμερα γνωρίζαμε ότι η ποσότητα θερμίδων που προσλαμβάνουμε καθορίζει το πόσο και το τι θα φάμε στο μετέπειτα γεύμα μας, και κατ’ επέκταση την όρεξή μας. Πολύ πρόσφατα, ο καθηγητής John Blundell και η ερευνητική του ομάδα από το Πανεπιστήμιο του Leeds της Μεγάλης Βρετανίας, διαπίστωσαν ότι η καθιστικές συμπεριφορές δεν συνδέονται μόνο με την αύξηση του λίπους στο σώμα μας, αλλά ταυτόχρονα αυξάνουν και την κατανάλωση τροφής. Αντίθετα, σύμφωνα με τους ερευνητές, τα αυξημένα επίπεδα σωματικής δραστηριότητας μας βοηθούν να ελέγχουμε την όρεξή μας.
2. Γευστικό και μυρωδάτο φαγητό; … Κι όμως μπορεί να «κλείσει το στομάχι»
Η μυρωδιά και η γεύση κάνουν πολύ ελκυστικά τα γεύματά μας, όμως φαίνεται να επιδρούν με ένα πιο ενδιαφέροντα τρόπο στην όρεξή μας, σύμφωνα με τον καθηγητή Kees de Graaf από το πανεπιστήμιο του Wageningen της Ολλανδίας. Συγκεκριμένα, η μυρωδιά του φαγητού μας παίζει σημαντικό ρόλο στην όρεξη και το τι τελικά θα επιλέξουμε να φάμε, ενώ η γεύση του φαίνεται να προετοιμάζει τον εγκέφαλο και το γαστρεντερικό μας σύστημα για το τι θρεπτικά συστατικά θα καταναλώσουμε. Παράλληλα, η γεύση φαίνεται να καθορίζει το κατά πόσο θα μας χορτάσει το γεύμα μας. Με άλλα λόγια, ακόμη κι ένα γεύμα «διαίτης» είναι σημαντικό να είναι μοσχομυριστό και νόστιμο ώστε να μας ευχαριστήσει γευστικά και να μας χορτάσει επαρκώς. Βότανα, μπαχαρικά και διαφορετικών λογιών λαχανικά μπορούν να παίξουν αυτό το ρόλο.
3. Οι μύθοι της γλυκιάς γεύσης
Η καθηγήτρια του Πανεπιστημίου της Κοπεγχάγης στη Δανία, Anne Raben επανεξετάζοντας τις πιο πρόσφατες έρευνες και κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους, κατέληξε ότι τα ολιγοθερμιδικά γλυκαντικά όπως η ασπαρτάμη και το γλυκαντικό από το φυτό στέβια, κάθε άλλο παρά αυξάνουν την όρεξη και το βάρος μας. Αντίθετα, οι δύο πιο πρόσφατες συστηματικές ανασκοπήσεις, έδειξαν ότι τα ολιγοθερμιδικά γλυκαντικά αποτελούν ένα σημαντικό εργαλείο για να ελέγξουμε τις θερμίδες που προσλαμβάνουμε και να χάσουμε βάρους. Παράλληλα, σύμφωνα με την κ.Raben, τα ολιγοθερμιδικά γλυκαντικά φαίνεται να βοηθούν στον καλύτερο έλεγχο των επιπέδων γλυκόζης, του κοιλιακού λίπους και των επιπέδων λιπιδίων στο αίμα μας.
4. Πες μου τη ρουτίνα σου … να σου πω εάν θα διατηρήσεις το βάρος σου
«Τα κιλά θα τα χάσω, θα καταφέρω όμως να τα διατηρήσω μετά;»! Οκαθηγητής James Stubbs, καθηγητής διατροφικής συμπεριφοράς και διαχείρισης βάρους, στο Πανεπιστήμιο του Derby, στο Ηνωμένο Βασίλειο, απαντά με ένα μεγάλο «ναι»!… Αρκεί κατά τη διάρκεια της δίαιτας να κρατάμε ζωντανά στο μυαλό μας τα εσωτερικά μας κίνητρα για αλλαγή και να αποκτήσουμε εκείνες τις ρουτίνες/ συνήθειες που θα μας βοηθούν να ελέγχουμε αποτελεσματικά το πόσο δραστήριοι είμαστε καθώς και την διατροφική μας συμπεριφορά. Εάν σκέφτεστε, μάλιστα να ξεκινήσετε δίαιτα, οι έρευνες δείχνουν ότι όσο μεγαλύτερη είναι η απώλεια βάρους στην αρχή του προγράμματος και όσο περισσότερο αυξηθεί η σωματική δραστηριότητα, τόσο μεγαλώνουν και οι πιθανότητες επιτυχίας!
Η εφαρμογή που θα με βοηθήσει να χάσω βάρος…
Οι εφαρμογές για έλεγχο του βάρους, των θερμίδων και της σωματικής μας δραστηριότητας αυξάνονται σαν τα μανιτάρια το φθινόπωρο… με αποτέλεσμα σήμερα να προσμετράμε τουλάχιστον 3.013 εφαρμογές και συνολικά 666.169.136 downloads! Κι όμως καμία από αυτές τις εφαρμογές σύμφωνα με την κα Χαρούλα Νικολάου, ερευνήτρια του κέντρου Marie Curie του Καθολικού Πανεπιστημίου του Louvain, στο Βέλγιο, δεν φαίνεται να είναι αποτελεσματική. Κι αυτό γιατί καμία από αυτές δεν έχει σχεδιασθεί από κάποιον οργανισμό υγείας ή πανεπιστήμιο, και δεν έχει διενεργηθεί κάποια έρευνα που να αξιολογεί την αποτελεσματικότητά τους. Εάν θέλετε λοιπόν ένα σίγουρο αποτέλεσμα… συνδυάστε μια τέτοια εφαρμογή με το πρόγραμμα που έφτιαξε ο διαιτολόγος σας αποκλειστικά για εσάς για μείωση ή διατήρηση βάρους.