Δίαιτα: υπόθεση δική μου!
Γράφει η Δάφνη Μπαλαφούτη, Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, MSc
Ο καταιγισμός πληροφοριών και οι μύθοι γύρω από τη διατροφή, το αδυνάτισμα, τις δίαιτες και την παχυσαρκία δεν πρόκειται να σταματήσουν ποτέ! Ήρθε η ώρα λοιπόν, να βάλουμε κάποια πράγματα στη σωστή τους διάσταση, αφήνοντας για λίγο τη δίαιτα του διαδικτύου ή του περιοδικού στην άκρη, και να κατανοήσουμε για ποιους λόγους η μάχη με τη ζυγαριά αποτελεί «προσωπική υπόθεση» για κάθε άνθρωπο.
Δίνουμε έμφαση τόσο στην ποιότητα όσο και στην ποσότητα!
Ένα συνηθισμένο λάθος, στο οποίο μπορούμε να υποπέσουμε εμπιστευόμενοι τις δίαιτες που «αναδύονται» στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο, είναι η επικέντρωση μόνο στην ποιότητα της διατροφής. Συχνά, παραγνωρίζουμε ότι μας παχαίνουν όχι μόνο το είδος των τροφίμων και ροφημάτων που καταναλώνουμε, αλλά και η ποσότητά τους.
Η Ελλάδα προσφέρει ένα πολύ χρήσιμο παράδειγμα προς αυτή την κατεύθυνση. Έτσι, πρόσφατες διαθέσιμες μελέτες (όπως η μελέτη GRECO σε παιδιά αλλά και μια διαδικτυακή έρευνα της ΜΚΟ ΑΚΟΣ σε ενήλικες) δείχνουν ότι τόσο τα ελληνόπουλα όσο και οι ενήλικες φαίνεται να υιοθετούμε πιο συχνά τις συνήθειες της Μεσογειακής διατροφής, οπότε για παράδειγμα, το ελαιόλαδο και το τυρί αποτελούν τις βασικές πηγές των θερμίδων που προσλαμβάνουμε καθημερινά.
Ωστόσο, παρόλο που έχουμε την τάση να καταναλώνουμε μεγαλύτερες ποσότητες από τρόφιμα-κλειδιά της Μεσογειακής διατροφής, συχνά ξεχνάμε ότι και αυτά μας δίνουν θερμίδες.
Είναι εξίσου σημαντικές και οι δύο πλευρές της ζυγαριάς
Μία δίαιτα δε, όταν δε συνοδεύεται από άσκηση, σαφώς και μπορεί, εκ πρώτης όψεως, να μας βοηθήσει να χάσουμε βάρος. Το θέμα όμως είναι αν θα το χάσουμε σωστά (π.χ. αν η απώλεια βάρους θα συνοδεύεται και από κατάλληλη απώλεια λίπους, που αυτό είναι και το ζητούμενο) και φυσικά, αν θα καταφέρουμε να διατηρήσουμε την απώλεια βάρους σε βάθος χρόνου. Πλέον γνωρίζουμε, ότι η βασική αρχή για τη μείωση βάρους είναι η εξασφάλιση αρνητικού ισοζυγίου ενέργειας, ενώ πρόσφατες μελέτες δείχνουν ότι, καλύτερα και πιο μακροπρόθεσμα αποτελέσματα έχουμε όταν κάνουμε αλλαγές και στις δύο πλευρές της ζυγαριάς, δηλαδή τόσο στη διατροφή όσο και στην άσκηση!
Η λέξη κλειδί είναι η «εξατομίκευση»
Είναι επιβεβαιωμένο από τους επιστήμονες ότι οι πιο αποδοτικές λύσεις για την απώλεια βάρους στηρίζονται στην «εξατομίκευση», είναι δηλαδή καθαρά ατομικές και στηρίζονται στις ανάγκες του κάθε οργανισμού και τον τρόπο ζωής (π.χ. ωράριο και είδος εργασίας, σωματική δραστηριότητα κτλ.) του κάθε ατόμου. Συνεπώς, είναι καλό να αναλογιστούμε κατά πόσο συμβουλές που μπορεί να απευθύνονται στο γενικό πληθυσμό, τύπου «περιορίστε τα λιπαρά», «μειώστε τη ζάχαρη» αποτελούν συστάσεις που θα «λειτουργήσουν» και για κάθε έναν από μας ξεχωριστά, στην προσπάθειά μας να χάσουμε βάρος.
Άλλωστε, αυτός είναι και ο λόγος που ο διαιτολόγος μπορεί να αποτελέσει πολύτιμο σύμμαχο! Ακόμα κι αν πρόκειται για ένα «δύσκολο περιστατικό», ένα διαιτολόγος μπορεί να εφαρμόσει πολύπλευρες διατροφικές προσεγγίσεις, ανάλογα με την «προσωπικότητα»του κάθε ατόμου, μέχρι να καταλήξει στο ποιος είναι ο κατάλληλος και αποτελεσματικότερος τρόπος απώλειας βάρους, για κάθε έναν από εμάς, ξεχωριστά.
Πηγές:
• Έρευνα της ΑΚΟΣ για τη διατροφή. Διαθέσιμη στο: http://www.akoslife.com/2015/12/blog-post.html
• Farajian P, Risvas G, Panagiotakos DB and Zampelas A. Food sources of free sugars in children’s diet and identification of lifestyle patterns associated with free sugars intake: the GRECO (Greek Childhood Obesity) study. (2015) Public Health Nutrition, available on CJO2015. doi:10.1017/S1368980015003146.
Δάφνη Μπαλαφούτη, MSc
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος