Επιστήμονες βρήκαν γιατί το στρες εμποδίζει το αδυνάτισμα
Γράφει η Βασιλική (Βίκυ) Πυρογιάννη, Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, MSc
Προσπαθείτε να χάσετε βάρος αλλά ο δείκτης της ζυγαριάς κατεβαίνει με εκνευριστικά αργούς ρυθμούς και αναρωτιέστε τι μπορεί να φταίει; Οι λόγοι φυσικά μπορεί να είναι πολλοί, αλλά ένας από αυτούς πράγματι μπορεί να είναι και το χρόνιο στρες.
Η σχέση του χρόνιου στρες με την αύξηση βάρους και την παχυσαρκία δεν ήρθε τώρα στο φως. Αποτελέσματα πολλών μελετών στο παρελθόν έχουν δείξει ότι υπάρχει στενή σχέση ανάμεσα στο χρόνιο στρες, την παχυσαρκία και την αύξηση του λίπους στην περιοχή της κοιλιάς. Με μια απλή διαδικτυακή αναζήτηση στη βάση των επιστημονικών μελετών (pubmed) μπορεί κανείς να διαπιστώσει ότι έχουν δημοσιευτεί περισσότερες από δύο χιλιάδες μελέτες μέχρι σήμερα, πολλές από τις οποίες ανήκουν μάλιστα στον Έλληνα καθηγητή παιδιατρικής Γιώργο Χρούσο. Το νέο που ήρθε όμως πρόσφατα στο φως με μια νέα μελέτη από το πανεπιστήμιο της Φλόριντα στις ΗΠΑ είναι ένας μηχανισμός που πιθανόν ευθύνεται για το γεγονός ότι το στρες “μπλοκάρει” την καύση του αποθηκευμένου λίπους και δυσκολεύει την απώλεια βάρους (ή αντίθετα ευνοεί την εμφάνιση παχυσαρκίας)!
Ουσιαστικά, οι ερευνητές αυτής της νέα μελέτης ανακάλυψαν μια νέα πρωτεΐνη η οποία ενεργοποιείται με το στρες και εμποδίζει το σώμα να διασπάσει το αποθηκευμένο σωματικό λίπος. Η πρωτεΐνη αυτή ονομάζεται βητατροφίνη και σε πειραματόζωα βρέθηκε ότι καταστέλλει τη δράση ενός ενζύμου που διασπάει το λίπος. Έτσι, με αυτόν το μηχανισμό το χρόνιο στρες πιθανόν εμποδίζει την καύση του λίπους στο σώμα μας και δεν μας αφήνει να αδυνατίσουμε, ή τουλάχιστον κάνει πολύ πιο δύσκολη την όλη διαδικασία, υποστηρίζουν οι επιστήμονες. Βέβαια, οι επιδράσεις της βητατροφίνης στον μεταβολισμό του λίπους σε ανθρώπους δεν έχει εξεταστεί ακόμα, αλλά οι επιστήμονες που έκαναν την ανακάλυψη λένε ότι έχουν όλες τις ενδείξεις με το μέρος τους. Το μέλλον λοιπόν θα δείξει αν και στο ανθρώπινο σώμα η βητατροφίνη λειτουργεί με τον ίδιο τρόπο και κάνει όσους έχουν χρόνιο στρες να παλεύουν με το βάρος και τη ζυγαριά τους περισσότερο από τους υπόλοιπους ανθρώπους.
Το εύρημα αυτό βέβαια έχει και μια άλλη πολύ ενδιαφέρουσα διάσταση για τη χώρα μας. Θα ήταν εξαιρετικά ενδιαφέρον να μπορούσαμε να διερευνήσουμε αν η αύξηση των ποσοστών παχυσαρκίας στην Ελλάδα μέσα στα χρόνια της κρίσης σχετίζεται με το χρόνιο στρες που λογικά έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις τα τελευταία πέντε χρόνια. Σε κάθε περίπτωση, το χρόνιο στρες γνωρίζουμε ότι σχετίζεται και αυξάνει την πιθανότητα εμφάνισης διάφορων χρόνιων νοσημάτων, μεταξύ αυτών και της παχυσαρκίας, οπότε μάλλον από εκεί θα πρέπει να ξεκινήσουμε αν θέλουμε να είμαστε συνολικά πιο υγιείς!