Οι ενοχές παχαίνουν…
Πολλές φορές βλέπουμε ή ακούμε τη φράση “απολαύστε χωρίς ενοχές”. Συνήθως νοιώθουμε ενοχή αφού καταναλώσουμε ένα θερμιδικά πυκνό γεύμα ή όταν παρατηρήσουμε μια αύξηση στο σωματικό μας βάρος. Με ποιούς τρόπους, όμως, μπορεί η ενοχή να επηρεάσει τις διατροφικές μας συνήθειες και κατ’ επέκταση το βάρος μας;
1. Δεν μασάμε αρκετά την τροφή μας
Φαίνεται πως , όταν τρώμε ενοχικά, καταβροχθίζουμε το φαγητό μας αντί να τρώμε με την απαραίτητη ηρεμία, λόγω του στρες που προκαλεί αυτή η συνήθεια. Έτσι, καταναλώνουμε μεγάλη ποσότητα φαγητού και ταυτόχρονα δεν νοιώθουμε το αίσθημα του κορεσμού. Αυτό συμβαίνει διότι όταν καταναλώνουμε φαγητό με μεγάλη ταχύτητα, δεν προλαβαίνει να φτάσει το μήνυμα του κορεσμού από το στομάχι στον εγκέφαλο (χρειάζεται περίπου 20-30 λεπτά). Θα σταματήσουμε να τρώμε αν πούμε “φτάνει” από μόνοι μας ή όταν νοιώσουμε δυσφορία. Τελικά, αυτή η υπέρμετρη κατανάλωση φαγητού- αργά ή γρήγορα- θα επηρεάσει το σωματικό μας βάρος.
Μασάτε τουλάχιστον 20 φορές την κάθε μπουκιά.
2. Τρώμε κρυφά
Κάποιες φορές ντρεπόμαστε να φάμε ένα κομμάτι γλυκό μπροστά σε κάποιον άλλο ή ακόμα καταναλώνουμε λιγότερη ποσότητα μπροστά του, απ’ αυτή που θα τρώγαμε κανονικά. Αυτό έχει ως συνέπεια, μόλις μείνουμε μόνοι μας, να ξεσπάμε και να μην ελέγχουμε ούτε την ποσότητα ούτε την ποιότητα της τροφής που καταναλώνουμε. Η αγωνία αυτή της στιγμής δεν έχει ίχνος απόλαυσης, παρά αφήνει μια ανακούφιση ότι “δεν με πιάσανε”.
Να δέχεστε ότι κάποιες φορές μπορεί να θέλετε να φάτε κάτι που το θεωρείται “απαγορευμένο”.
3. Τσιμπολογάμε
Κάποιες φορές παραλείπουμε κάτι απ’ το διατροφικό μας πλάνο, παρόλο που μπορεί να νοιώθουμε το αίσθημα της πείνας εκείνη τη στιγμή, επειδή νωρίτερα φάγαμε “κάτι παραπάνω”. Στη συνέχεια, τσιμπολογάμε χωρίς να χορταίνουμε στην ουσία και τελικά, “τρώμε ό,τι βρούμε μπροστά μας”, επειδή έχουμε μείνει νηστικοί για μεγάλο διάστημα (συνήθως πάνω από 3 ώρες). Ένας ακόμα λόγος που μπορεί να τσιμπολογάμε όταν παραλείπουμε ένα γεύμα είναι εξαιτίας των πειρασμών που υπάρχουν γύρω μας. Κάποια στιγμή η θέλησή μας να αντισταθούμε εξαντλείται και τη θέση της παίρνει το τσιμπολόγημα ή ακόμα και ένα υπερφαγικό επεισόδιο.
• Αν κάποια στιγμή φάτε “κάτι παραπάνω”, μην παραλείψετε το επόμενο γεύμα.
• Τρώτε όλα τα γεύματα καθιστοί.
• Γεμίστε το ψυγείο και τα ντουλάπια σας με υγιεινά τρόφιμα!
4. Κουβαλάμε το βάρος της ενοχής
Το συναισθηματικό βάρος που αισθανόμαστε δημιουργεί μια κακή διάθεση, η οποία συνήθως μας κάνει να νοιώθουμε εξασθενημένοι και ανίσχυροι για οποιαδήποτε αλλαγή. Δεν έχουμε κουράγιο ούτε για υγιεινή διατροφή, ούτε για άσκηση και έτσι συνεχίζουμε να τα αναβάλλουμε.
• Θέστε εφικτούς στόχους που θα έχουν να κάνουν με τη συμπεριφορά σας και όχι με το βάρος σας.
5. Κρατάμε την ενοχή, χάνουμε την απόλαυση
Είναι γεγονός πως όταν τρώμε ένα γεύμα και νοιώθουμε στη συνέχεια ενοχή, το συναίσθημα αυτό μας αφαιρεί ένα μεγάλο μέρος της απόλαυσης. Έτσι, θέλουμε ξανά να υπερκαταναλώσουμε φαγητό, μήπως και αυτή τη φορά το απολαύσουμε. Κάθε φορά θα καταλήγουμε, όμως, να χανόμαστε σε ένα φαύλο κύκλο ενοχών.
• Απολαύστε χωρίς ενοχές.
Εν κατακλείδι:
Οι ενοχές χρειάζεται να γίνουν συνειδητές και να απαλλαγούμε από αυτές. Στην ουσία δεν χρειάζεται να δοθεί ένας αγώνας απέναντι στις διατροφικές μας συνήθειες. Χρειάζεται να αγαπήσουμε την τροφή και το σώμα μας για να μπορούμε να απολαμβάνουμε τα γεύματά μας και όχι να νοιώθουμε ενοχή κάθε φορά που τρώμε. Συμπερασματικά, δεν είναι η πειθαρχία στη δίαιτα ο αυτοσκοπός, καθώς υπάρχουν και άλλες παράμετροι που χρειάζεται να λάβουμε υπ’ όψιν μας για να είναι μια αλλαγή ουσιαστική.