Οι τρεις χειρότερες δίαιτες που δεν πρέπει να επαναλάβετε το 2016
Γράφει η Βασιλική Πυρογιάννη, Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, MSc
Οι μόδες στις δίαιτες αλλάζουν το ίδιο γρήγορα με τη μόδα στα ρούχα, και κάθε χρόνο μία νέα τάση έρχεται να κλέψει την παράσταση για λίγο, πριν ξεχαστεί κι αυτή σε χρόνο ρεκόρ Φυσικά, ο λόγος για τον οποίο διαγράφονται από το διατροφικό χάρτη είναι γιατί προφανώς δεν έχουν να προσφέρουν κάποιο επιπλέον όφελος σε σχέση με μια κλασική δίαιτα χαμηλών θερμίδων, ενώ πολλές φορές μπορεί να κρύβουν και κινδύνους για την υγεία, κυρίως όταν αποκλείουν ολόκληρες ομάδες τροφίμων ή όταν εφαρμόζονται χωρίς τη σύμφωνη γνώμη ενός ειδικού.
Ας δούμε τρεις από τις χειρότερες δίαιτες του τελευταίου έτους, όπως τις σχολίασε και κατέγραψε ο Βρετανικός Σύλλογος Διαιτολόγων.
Παλαιολιθική δίαιτα ή δίαιτα paleo: Διάσημοι όπως η Miley Cyrus και ο Matthew McConaughey έχουν υποστηρίξει δημόσια στο παρελθόν την παλαιολιθική δίαιτα, αλλά ο Βρετανικός Σύλλογος Διαιτολόγων την κατέταξε ως μία από τις 5 χειρότερες δίαιτες του 2014! Μπορεί το 2015 να μην βρίσκεται στη λίστα με τις χειρότερες δίαιτες της Μεγάλης Βρετανίας (μιας και ήδη ξεχάστηκε εκεί), αλλά στην Ελλάδα συζητήθηκε αρκετά και έτσι μπαίνει στη δικιά μας λίστα.
Ουσιαστικά, η δίαιτα αυτή υποστηρίζει ότι πρέπει να καταναλώνονται μόνο τρόφιμα που υπήρχαν διαθέσιμα στην παλαιολιθική εποχή, οπότε αποκλείονται ολόκληρες ομάδες τροφίμων, ακόμα και τα γαλακτοκομικά, τα δημητριακά, τα όσπρια και φυσικά όλα τα συσκευασμένα τρόφιμα. Φυσικά, δεν υπάρχει καμία επιστημονική λογική στο γιατί πρέπει να επιστρέψουμε διατροφικά τόσες χιλιάδες χρόνια πίσω και να αποκλείσουμε από τη διατροφή μας θρεπτικά τρόφιμα, όπως τα γαλακτοκομικά, τα δημητριακά και τα όσπρια.
Δίαιτα χωρίς ζάχαρη: Η πιο πολυσυζητημένη δίαιτα των δύο τελευταίων ετών, σύμφωνα με τον Βρετανικό Σύλλογο Διαιτολόγων, είναι η δίαιτα πλήρους αποκλεισμού όλων των μορφών σακχάρων. Και δεν μιλάμε μόνο για τη ζάχαρη που προσθέτουμε στον καφέ ή στο τσάι, ή αυτή που υπάρχει στα γλυκά, αλλά ακόμα και τα απλά σάκχαρα που υπάρχουν φυσικά στο μέλι, στα γαλακτοκομικά, σε λαχανικά, φρούτα και χυμούς. Και ενώ είναι γνωστό ότι πρέπει να μετριάσουμε την πρόσληψη σακχάρων στην καθημερινή διατροφή μας, ο πλήρης αποκλεισμός είναι απλά μια μη ρεαλιστική πρακτική!
Προφανώς και πρόκειται, λοιπόν, για μία υπερβολή που οδηγεί σε μια μη ισορροπημένη διατροφή, εφόσον αποκλείει βασικές θρεπτικές ομάδες τροφίμων όπως τα λαχανικά και τα φρούτα. Αλλά ακόμα και το να αποκλείσει τελείως κάποιος τη ζάχαρη από τα ροφήματα και τα γλυκά είναι μια υπερβολή, μιας και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει καταλήξει στο ότι τα πρόσθετα σάκχαρα μπορούν να καταναλώνονται με μέτρο συνεισφέροντας στο 10% των ημερήσιων θερμίδων μας. Εξάλλου, η γλυκιά γεύση είναι μέρος της ζωής μας και μάλλον μια έμφυτη τάση, που πρέπει να διαχειριζόμαστε με μέτρο, αλλά πιθανόν δεν μπορούμε (ή και δεν χρειάζεται) να κόψουμε πλήρως.
Δίαιτα με το «σούπερ ελιξίριο»: Ευτυχώς δεν είναι ένα διαδεδομένο διατροφικό σχήμα στη χώρα μας, αλλά φαίνεται ότι έχει κάνει θραύση στη Μεγάλη Βρετανία, εξού και ο Βρετανικός Διαιτολογικός Σύλλογος το έχει κατατάξει στις χειρότερες δίαιτες του 2015. Πρόκειται για ένα διατροφικό συμπλήρωμα που ονομάζεται «σούπερ ελιξίριο», και το οποίο ισχυρίζεται ότι κάνει το ph του σώματος πιο αλκαλικό.
Αφενός δεν γνωρίζουμε ακόμα πόσο ασφαλές μπορεί να είναι σε μακροχρόνια χρήση το συγκεκριμένο σκεύασμα, αφετέρου η αποτελεσματικότητά του δεν διαφέρει από αυτή μιας φυσιολογικής δίαιτας πλούσιας σε λαχανικά και φρούτα, όπως ισχυρίζεται ο Βρετανικός επιστημονικός σύλλογος. Φυσικά, ο λόγος που έχει γίνει μόδα είναι το γνωστό πρώην μοντέλο Ελ Μακ Φέρσον, η οποία το προωθεί και βεβαίως το εκμεταλλεύεται εμπορικά… μιας και κάθε μήνα απαιτούνται περίπου 130 ευρώ για την αγορά του.
Για άλλη μια φορά, λοιπόν, καταλήγουμε στο ίδιο συμπέρασμα. Εφόσον το σύνολο των μελετών είναι ξεκάθαρο στο ότι μια μεσογειακού τύπου δίαιτα με χαμηλές θερμίδες, σε συνδυασμό με συστηματική σωματική δραστηριότητα, είναι ένα από τα πιο αποτελεσματικά σχήματα για να χάσουμε βάρος σωστά, ισορροπημένα και υγιεινά, γιατί λοιπόν ψάχνουμε και αναζητάμε νέες δίαιτες και δεν κοιτάμε απλά την παραδοσιακή μας διατροφή;