Tα 3 λάθη που κάνουμε στο πρωινό μας
Γράφει ο Δρ Αναστάσιος Παπαλαζάρου…
Ειδικά τα τελευταία χρόνια βομβαρδιζόμαστε για την αξία του πρωινού γεύματος. Μελέτες επί μελετών δείχνουν ότι συμβάλλει στην καλύτερη μας απόδοση, τόσο σωματική, όσο και πνευματική, βοηθά στην απώλεια βάρους, σχετίζεται με υγιεινότερες διατροφικές συνήθειες. Έτσι, στο πλαίσιο υιοθέτησης αυτής της συγκεκριμένης υγιεινής συνήθειας, πολύ συχνά πέφτουμε σε ορισμένα λάθη.
Διορθώνοντας τα λάθη μας κάνουμε σημαντικά βήματα προς τον καλύτερό μας εαυτό.
Λάθος 1. Δεν είναι το πρώτο πράγμα που κάνουμε μόλις ξυπνήσουμε!
Αναμφισβήτητα, όταν ξεκινάμε την ημέρα μας με ένα ισορροπημένο πρωινό γεύμα, το σώμα μας λαμβάνει ενέργεια και θρεπτικά συστατικά και κατά συνέπεια έχουμε καλύτερη πνευματική απόδοση, ικανότητα συγκέντρωσης και διάθεση. Για πολλούς ανθρώπους το πρωινό μπορεί να είναι στις 7 το πρωί, για άλλους ανθρώπους όμως το πρωινό τους μπορεί να είναι και στις 11. Η διαφορετική καθημερινότητα των ανθρώπων οδηγεί στην ανάγκη προσαρμογής των διατροφικών συστάσεων στους ρυθμούς του κάθε ανθρώπου. Πρωινό, είναι το γεύμα που τρώμε έως 2 με 3 ώρες αφού έχουμε ξυπνήσει και όχι κατ’ ανάγκη το γεύμα που τρώμε μόλις ανοίξουμε τα μάτια μας. Δεν χρειάζεται λοιπόν να μένετε νηστικοί μέχρι την ώρα του μεσημεριανού, αν δεν είστε ιδιαίτερα «πρωινοί τύποι». Κάτι τέτοιο θα δημιουργήσει έντονη πείνα μέσα στην ημέρα και θα σας οδηγήσει σε ακατάσχετο τσιμπολόγημα. Επομένως, είναι προτιμότερο να καταναλώσουμε αργοπορημένα το πρωινό μας, παρά να το παραλείψουμε.
Λάθος 2. Πρωινό με το ….σταγονόμετρο!
Η έλλειψη χρόνου ή ακόμα και όρεξης στο πρωινό πολλές φορές μας οδηγεί σε ένα ελλιπές πρωινό όπως 1 ποτήρι γάλα ή 2 φρυγανιές ή ορισμένοι θεωρούν ότι έκαναν το πρωινό τους καθήκον πίνοντας ένα καφέ ή ένα τσάι. Σίγουρα δεν απολαμβάνουμε των ευεργετικών ιδιοτήτων του πρωινού τρώγοντας τόσο λίγο. Ένα ολοκληρωμένο πρωινό περιλαμβάνει συνδυασμό τροφίμων από 2-3 ομάδες και καλύπτει περίπου το 20-25% των καθημερινών διατροφικών μας αναγκών. Οι ομάδες που είναι κατάλληλες για το πρωινό μας είναι τα αμυλούχα, τα γαλακτοκομικά και τα φρούτα. Έτσι, το σώμα μας θα λάβει ενέργεια, φυτικές ίνες, βιταμίνες και ασβέστιο, για ένα δυναμικό ξεκίνημα της ημέρας. Δώστε λοιπόν στο πρωινό σας τη σημασία που του αξίζει επιλέγοντας:
• 1 ποτήρι γάλα χαμηλό με δημητριακά ολικής άλεσης και λίγες σταφίδες και καρύδια, μαζί με 1 μπανάνα
• 2 φέτες ψωμί ολικής άλεσης με λίγη μαργαρίνη και λίγο μέλι, μαζί ένα γιαουρτάκι χαμηλών λιπαρών
• 1 κομμάτι σπιτικής τυρόπιτας μαζί με ένα ποτήρι φυσικό χυμό πορτοκάλι
Λάθος 3. Μην υποεκτιμάτε τις υγρές θερμίδες!
Ονειρεύεστε τη στιγμή που το πρωί θα πιείτε ένα ρόφημα με σαντιγί ή σιρόπι για να σας… γλυκάνει; Το γεγονός ότι είναι σε υγρή μορφή δεν αναιρεί το ενδεχόμενο το πρωινό σας ρόφημα να είναι μια θερμιδική βόμβα αλλά και μια μεγάλη πηγή λιπαρών. Και ενώ για τον περισσότερο κόσμο η ημέρα ξεκινά με καφέ, αποφύγετε να πέσετε στην παγίδα να επιλέξετε κάποιο ρόφημα καφέ που περιέχει πρόσθετα συστατικά, όπως σιρόπι, κρέμες και σαντιγί, και προσδίδει επιπλέον θερμίδες φθάνοντας ακόμα και τις 400 ανά ποτήρι. Αντίθετα, οι καφέδες, όπως ο ελληνικός ή ο στιγμιαίος δεν προσδίδουν θερμίδες, εφόσον τους καταναλώνουμε σκέτους ή με προσθήκη διαφόρων γλυκαντικών.