Γνωρίζοντας τον κόσμο του στερεού φαγητού
Μετά τους 6 μήνες, το μωρό παύει πλέον να τρέφεται κατά αποκλειστικότητα με το μητρικό γάλα και αρχίζει να γνωρίζει σταδιακά τον κόσμο των στερεών τροφών. Ας δούμε τι θα πρέπει να προσέξει η νέα μαμά ώστε το πέρασμα από τον θηλασμό στο… κουτάλι και την κρέμα να γίνει με ομαλό, ασφαλή και υγιεινό τρόπο.
Πότε ξεκινάμε να δίνουμε στερεές τροφές στο μωρό;
Η εισαγωγή στερεών τροφών στη διατροφή ενός μωρού συνήθως ξεκινά μετά τον 6ο μήνα, που είναι αναπτυξιακά έτοιμο (έχει ωριμάσει το έντερό του, κρατά όρθιο το κεφάλι του, κινεί τη γλώσσα του, συντονίζει τη μάσηση και την κατάποση κ.λπ.). Άλλωστε, σε αυτή την ηλικία το μωρό δεν χορταίνει μόνο με το γάλα και αρχίζει να απαιτεί συχνότερα γεύματα, ενώ παράλληλα δείχνει ενδιαφέρον για το δικό μας φαγητό.
Πόσα γεύματα με στερεές τροφές πρέπει να του δίνουμε καθημερινά ως τον 9ο μήνα;
Μέχρι την ηλικία των 9 μηνών, καλό είναι να έχουν αντικατασταθεί σταδιακά 2-3 γεύματα γάλακτος από 2-3 γεύματα στερεών τροφών. Οι παιδίατροι τονίζουν πως είναι λανθασμένη η αντίληψη ότι η εισαγωγή στερεών τροφών σημαίνει απότομο απογαλακτισμό. Αρχικά τα γεύματα στερεών τροφών δεν υποκαθιστούν, αλλά συμπληρώνουν τον θηλασμό, προσφέροντας στο μωρό τα θρεπτικά στοιχεία που χρειάζεται. Μάλιστα, τις πρώτες ημέρες το παιδί τρώει τόσο μικρή ποσότητα (λίγες κουταλιές), που στο τέλος συνήθως χρειάζεται και γάλα. Αυτό που έχει σημασία είναι να έρχεται σε επαφή με νέες γεύσεις και σιγά-σιγά να τις συνηθίζει και όχι να αδειάζει το πιάτο.
Με ποια σειρά χορηγούμε στερεές τροφές στο μωρό;
Ο βασικός κανόνας είναι κάθε εβδομάδα να εισάγουμε στα γεύματα μια νέα τροφή και να αυξάνουμε προοδευτικά την ποσότητά της. Η αρχή συνήθως γίνεται με τις κρέμες από ρυζάλευρο. Σταδιακά και μέχρι τον 9ο μήνα εμπλουτίζουμε τα γεύματα με κρέας, λαχανικά, φρούτα, δημητριακά και όσπρια, ακολουθώντας τις οδηγίες του παιδιάτρου. Τα ψάρια και το αυγό είναι από τις τελευταίες τροφές που δίνουμε στο μωρό. Ο κρόκος του αυγού μπορεί να προστεθεί τον 8ο μήνα, το ψάρι γύρω στον 10ο μήνα, ενώ το ασπράδι του αυγού στον 11ο-12ο μήνα.
Πώς πρέπει να είναι μαγειρεμένες;
Οι τροφές πρέπει να είναι βρασμένες ή μαγειρεμένες στον ατμό. Στην αρχή οι τροφές αλέθονται πολύ καλά και τα γεύματα είναι ρευστός χυλός, όμως καθώς το μωρό μεγαλώνει ο πουρές γίνεται όλο και πιο παχύρρευστος. Σταδιακά πρέπει να φτάσουμε στο σημείο να λιώνουμε το φαγητό με το πιρούνι και όχι στο μπλέντερ.
Υπάρχει περίπτωση το μωρό να παρουσιάσει αλλεργία σε τροφές;
Επειδή πάντα υπάρχει αυτή η πιθανότητα, οι τροφές εισάγονται μεμονωμένα, ώστε σε περίπτωση αλλεργικής αντίδρασης να μπορεί να εντοπιστεί η «ύποπτη» τροφή. Επίσης, για μεγαλύτερη ασφάλεια, ξεκινάμε τις φρουτόκρεμες αλέθοντας φρούτα όπως: μήλο, αχλάδι και/ή μπανάνα. Αποφεύγουμε τα όξινα φρούτα (π.χ. πορτοκάλι, μανταρίνι, φράουλα, ροδάκινο, ακτινίδιο). Από τα λαχανικά προτιμάμε την πατάτα, το καρότο και το κολοκυθάκι. Αν μετά την κατανάλωση κάποιας τροφής δούμε συμπτώματα όπως διάρροια, εμετός, κοκκινίλες ή εξανθήματα στο πρόσωπο και το σώμα, πρήξιμο ή δύσπνοια, ενημερώνουμε αμέσως τον παιδίατρο.
Τι πρέπει να αποφεύγουμε στη διατροφή του μωρού;
Μέχρι την ηλικία των 12 μηνών δεν πρέπει να ταΐζουμε το μωρό μέλι και φρέσκο γάλα, ενώ απαγορεύεται ρητά η χρήση αλατιού και μπαχαρικών για την παρασκευή των γευμάτων του. Επίσης, καλό είναι να μην του δίνουμε συχνά ζάχαρη. Κάνει κακό στα δόντια και είναι πολύ εθιστική.
Πηγή: vita.gr