Μεγαλώστε παιδιά με υψηλό διατροφικό IQ!
Γράφει η Κωσταλένια Καλλιανιώτη, Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, MSc
Η δημιουργία ενός περιβάλλοντος όπου το παιδί θα μπορέσει να τρέφεται υγιεινά αποτελεί από τις πιο σημαντικές κινήσεις που μπορείτε να κάνετε για να διασφαλίσετε την καλή υγεία του. Ακολουθούν μικρές συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να εντάξετε τα μικρά σας σε ένα πλαίσιο ισορροπημένης διατροφής, στο οποίο φυσικά θα λειτουργείτε εσείς ως το βασικό πρότυπο.
1. Ποτέ μη λες ποτέ
Η απαγόρευση στο φαγητό μπορεί να λειτουργήσει σαν μπούμερανγκ, πυροδοτώντας την αντίδραση του παιδιού και την εντονότερη τάση του προς το «απαγορευμένο» τρόφιμο. Αντί λοιπόν να ασκείτε «βέτο», καλύτερα να συζητάτε με το παιδί για τα οφέλη των τροφών και να τα ενθαρρύνετε να κάνουν τις σωστές επιλογές.
2. Σε απόσταση βολής
Τα παιδιά τείνουν να καταναλώνουν ό,τι είναι διαθέσιμο. Φροντίστε λοιπόν να κρατάτε τα φρούτα σε κάποιο προσβάσιμο σημείο και όχι καταχωνιασμένα στο πίσω μέρος του ψυγείου και να έχετε πάντα στο σπίτι διαθέσιμα υγιεινά σνακ όπως γιαούρτι χαμηλών λιπαρών ή μπισκότα δημητριακών.
3. Ο καλός, ο κακός και ο … διαλλακτικός
Όλοι γνωρίζουμε πλέον ότι δεν υπάρχουν καλά και κακά τρόφιμα. Υπάρχει σωστός και λάθος τρόπος που χειριζόμαστε τα τρόφιμα. Εάν θέλετε να κάνετε τα παιδιά σας να αγαπήσουν συγκεκριμένες ωφέλιμες τροφές, συνδυάστε τις με τα αγαπημένα τους σπορ, πχ πείτε τους ότι τα γαλακτοκομικά βοηθάνε στην ανάπτυξη γερών οστών για να μπορούν να παίζουν καλή μπάλα ή να πηγαίνουν για χορό.
4. Μη χρησιμοποιείτε το φαγητό σαν ανταμοιβή
Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να δημιουργήσει προβλήματα βάρους στην μετέπειτα ζωή. Αντ’ αυτού, ανταμείψτε τα παιδιά με κάτι διασκεδαστικό, όπως μια βόλτα στο πάρκο.
5. Σπιτικά γεύματα
Εάν το να μαζεύεστε όλοι οικογενειακώς στο τραπέζι δεν αποτελεί παράδοση στο σπίτι σας, θα πρέπει να γίνει, καθώς μελέτες δείχνουν ότι τα παιδιά που καταναλώνουν κύριο γεύμα με τους γονείς τους διατρέφονται γενικά πιο σωστά.
7. Τι βαθμούς πήρε στον έλεγχο;
Δώστε στα παιδιά περισσότερο έλεγχο και βοηθήστε τα να αισθανθούν ότι παίρνουν μέρος στις αποφάσεις για το καθημερινό διαιτολόγιο της οικογένειας. Αφήστε τα να μπουν μαζί σας στην κουζίνα την ώρα που μαγειρεύετε και ενθαρρύνετέ τα να κάνουν δικές τους προτάσεις για το φαγητό ή το επιδόρπιο.