Σνακς χωρίς γλουτένη για παιδιά
Γράφει η Ιωάννα Παπαδοπούλου, Διαιτολόγος- Διατροφολόγος MSc
Σχολείο, ξένες γλώσσες, σπορ, καλλιτεχνικές δραστηριότητες…Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι τα σημερινά παιδιά ακολουθούν- στη συντριπτική πλειοψηφία τους- ένα πρόγραμμα φορτωμένο με υποχρεώσεις, που τα αναγκάζει να περνούν ένα πολύ μεγάλο μέρος της ημέρας τους εκτός σπιτιού.
Βλέποντάς το από διατροφική σκοπιά, αυτό πρακτικά σημαίνει πως τα ενδιάμεσα γεύματα-τα γνωστά σε όλους μας ‘’σνακς’’- καταλαμβάνουν ένα πολύ σημαντικό ρόλο στην καθημερινή τους διατροφή. Έτσι, η επιλογή των κατάλληλων σνακς αποτελεί πρόκληση για κάθε γονιό. Τι γίνεται όμως στην περίπτωση που το παιδί έχει δυσανεξία στη γλουτένη;
Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή…
Τι είναι η δυσανεξία στη γλουτένη και ποιά είναι τα συμπτώματά της;
Η γλουτένη δεν είναι τίποτε άλλο από μια πρωτεΐνη που βρίσκεται κυρίως σε δημητριακά όπως το σιτάρι, το κριθάρι και η σίκαλη και σε μικρότερο βαθμό στη βρώμη. ‘Όσο για τη δυσανεξία στη γλουτένη, γνωστή και ως κοιλιοκάκη, είναι μία χρόνια πάθηση του εντέρου, που εμφανίζεται μετά την κατανάλωση τροφίμων που περιέχουν γλουτένη σε άτομα που έχουν γενετική προδιάθεση. Η κοιλιοκάκη θεωρείται αυτοάνοσο νόσημα, το οποίο σημαίνει πως ύστερα από έκθεση στη γλουτένη, ο οργανισμός ενεργοποιεί ανοσολογικούς μηχανισμούς που προκαλούν βλάβες στην επιφάνεια του λεπτού εντέρου με αποτέλεσμα να μην μπορούν να απορροφηθούν σωστά θρεπτικά συστατικά όπως βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία.
Ένα παιδί με κοιλιοκάκη μπορεί να εμφανίζει ποικίλα συμπτώματα, με κάποια από τα πιο κοινά να είναι ο κοιλιακός πόνος, η διάρροια και η απώλεια σωματικού βάρους. Επειδή, όπως προαναφέραμε, η νόσος χαρακτηρίζεται από δυσαπορρόφηση θρεπτικών συστατικών, συχνά εμφανίζονται επίσης μειωμένη οστική πυκνότητα ή σιδηροπενική αναιμία.
Τι χρειάζεται να προσέχετε στη διατροφή των παιδιών με κοιλιοκάκη;
Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε πως η κοιλιοκάκη, αν και αποτελεί μια σοβαρή χρόνια νόσο, μπορεί να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά διατροφικά-χωρίς κάποια φαρμακευτική αγωγή ή επέμβαση- με δίαιτα ελεύθερη γλουτένης. Στην πράξη αυτό σημαίνει πως από την καθημερινή διατροφή του παιδιού πρέπει να αποκλειστούν όλες οι πηγές γλουτένης, δηλαδή όλα τα τρόφιμα που περιέχουν σιτάρι, σίκαλη, κριθάρι ή/και βρώμη. Επειδή τα δημητριακά αυτά χρησιμοποιούνται κατά κόρον στην παραγωγή ψωμιού, αρτοσκευασμάτων, δημητριακών πρωινού, ζυμαρικών και άλλων προϊόντων, είναι απαραίτητο οι γονείς αλλά και τα ίδια τα παιδιά να έχουν εκπαιδευτεί έτσι ώστε να μπορούν να διαβάζουν σωστά τις ετικέτες τροφίμων και να αναζητούν τα αντίστοιχα τρόφιμα με την ένδειξη ‘’χωρίς γλουτένη’’.
Προτάσεις για σνακς χωρίς γλουτένη
Στο εμπόριο μπορείτε πλέον να βρείτε αρκετά σνακς χωρίς γλουτένη, όπως για παράδειγμα φρυγανιές, crackinettes & μπισκότα.
Με προϊόντα σαν αυτά αλλά και κάποια απλά υλικά μπορείτε σε λίγα μόνο λεπτά να προετοιμάσετε υγιεινά και θρεπτικά σνακς χωρίς γλουτένη που τα παιδιά θα λατρέψουν.
Πάρτε μερικές ιδέες:
• 2 φρυγανιές χωρίς γλουτένη πλούσιες σε φυτικές ίνες με φυστικοβούτυρο και φέτες μπανάνας
• 1 μπολ σπιτικό ποπ κορν
• 1 ποτήρι φυσικό χυμό και 2 crackinettes χωρίς γλουτένη, φτιαγμένες από ρύζι και καλαμπόκι και 1 φέτα τυρί του τοστ
• 1 μικρή φρουτοσαλάτα εποχής και 2 μπισκότα με πορτοκάλι ή κακάο χωρίς γλουτένη, πλούσια σε φυτικές ίνες και φολικό οξύ και υψηλή περιεκτικότητα σε ακόρεστα λιπαρά (αυτά που θεωρούνται “καλά λιπαρά”)
• 1 γιαούρτι με λίγους ανάλατους ξηρούς καρπούς και αποξηραμένα φρούτα π.χ. σταφίδες, cranberries