Διατροφή για κάθε στιγμή

Διατροφή στο γραφείο: τα πιο συχνά λάθη

Διατροφή στο γραφείο: τα πιο συχνά λάθη

Γράφει ο Δρ. Αναστάσιος Παπαλαζάρου, Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, MSc, PhD

Οι εποχές έχουν αλλάξει και δεν είναι μυστικό πως ζώντας σε μία σύγχρονη δυτική κοινωνία, οι ώρες εργασίας έχουν καταλάβει τέτοιο ποσοστό της μέρας μας που πρακτικά μπορούμε να πούμε ότι «ζούμε» στο γραφείο. Τρέξιμο, πίεση, meetings και στρες είναι κάποια από τα συστατικά της μέρας μας. Και η διατροφή; Μπορώ να συνδυάσω μία ισορροπημένη διατροφή παράλληλα με τη δουλειά; Δεν είναι λίγες οι φορές που προβληματισμένοι πελάτες έρχονται στα διαιτολογικά γραφεία και εκφράζουν την ανησυχία τους για τον παραπάνω συνδυασμό. Φυσικά την ανησυχία αυτή έρχεται να ακολουθήσει το: «και τι να κάνω όσο είμαι στο γραφείο;». Πριν όμως απαντηθεί το παραπάνω ερώτημα, καλό θα ήταν να κατανοήσουμε, πρωτίστως, τόσο το αν και το τι κάνουμε λάθος στο γραφείο όσον αφορά τη διατροφή μας, όσο και το γιατί είναι λάθος.

Ας δούμε 3 από τα πιο συχνά «λάθη» που κάνουμε στο γραφείο:

1. Άδειο στομάχι για πολλές ώρες. Πόσες φορές δεν μας έχει τύχει να ξυπνάμε βιαστικά και να τρέχουμε να προλάβουμε την έναρξη του ωραρίου στο γραφείο μας, χωρίς να έχουμε βάλει, όχι τροφή, αλλά ούτε σταγόνα νερού στο στόμα μας; Φυσικά στο γραφείο, οι ρυθμοί δουλειάς μας παρασύρουν, η τροφοδοσία του οργανισμού μας με ενέργεια περνά σε δεύτερη μοίρα, με αποτέλεσμα, κατά το μεσημεράκι να νιώθουμε ότι θέλουμε να φάμε τα πάντα. Έτσι, πολύ συχνά τρώμε ότι είναι πιο εύκολο, που τις περισσότερες φορές είναι τρόφιμο υψηλής ενεργειακής πυκνότητας όπως πίτσες, τυρόπιτες, κρουασάν κι αλλά αντίστοιχα. Μην παραλείπεις το πρωινό σου γεύμα. Προσπάθησε να ξυπνήσεις 10 λεπτά νωρίτερα κι ετοίμασε κάτι εύκολο, όπως γάλα με δημητριακά ολικής άλεσης και λίγους ξηρούς καρπούς ή 1 ποτήρι ημίπαχο γάλα με ψωμί ολικής άλεσης μαργαρίνη και μέλι ή 1 ποτήρι χυμό με ένα κόμματι σπιτικής τυρόπιτας. Παράλληλα, προετοίμασε το σνακ για το γραφείο σου. Ένα σάντουιτς φτιαγμένο όπως εσύ το θέλεις, ή ένα γιαουρτάκι με λίγες σταφίδες κι λίγους ξηρούς καρπούς, αποτελούν εξαιρετικές επιλογές. Για το μεσημεριανό, αν μπορείς να πάρεις σε ταπεράκι το γεύμα σου, σίγουρα αυτό αποτελεί την πρώτη σου επιλογή. Αν όχι, φρόντισε να παραγγείλεις κάτι που δεν έχει πολλές θερμίδες και κυρίως λιπαρά, όπως μια επιλεγμένη σαλάτα χωρίς πολλές σάλτσες, ένα Ντάκο ή ακόμα κι ένα σουβλάκι με όσο το δυνατό πιο άπαχο κρέας. Να θυμάσαι ότι όσο περισσότερο φορτώνεις με θερμίδες το σώμα σου, τόσο περισσότερη «δουλειά» του βάζεις προκειμένου να το μεταβολίσει, με αποτέλεσμα να νιώθεις κόπωση, αδυναμία πνευματικής απόδοσης και υπνηλία. Τέλος, απέφευγε να τρως μπροστά στον υπολογιστή σου, κάνοντας παράλληλα δουλειά, αλλά προτίμησε να το κάνεις μαζί με τους συναδέρφους σου σε ένα ευχάριστο περιβάλλον.

2. Όχι επαρκής ενυδάτωση. Η κυριότερη παράλειψη κατά την εργασία μας είναι το να πιούμε νερό. Έχει φανεί ότι άτομα που πίνουν περισσότερο νερό, καταναλώνουν και λιγότερες θερμίδες κατά τη διάρκεια της μέρας. Σε πρόσφατες μελέτες, κυρίως σε γυναίκες, φάνηκε ότι μεγαλύτερη κατανάλωση νερού σχετίζεται με μεγαλύτερη απώλεια βάρους και γενικότερα καλύτερο έλεγχο βάρους. (1) Ποιο είναι λοιπόν το μυστικό; Έχε πάντα ένα μπουκαλάκι νερό πάνω στο γραφείο σου. Μόνο και μόνο από την συχνή οπτική επαφή αυξάνεις τις πιθανότητες να πίνεις όλο και περισσότερο νερό μέρα με τη μέρα. Φυσικά, να θυμάστε ότι νερό βρίσκουμε και σε άλλες τροφές του διαιτολογίου μας όπως φρούτα, λαχανικά, γιαούρτι, καφές, αναψυκτικά, χυμοί, που επίσης συμβάλλουν στην διαδικασία της ενυδάτωσης.

3. Μην παραλείπεις τα σνακς. Για τους περισσοτέρους από εμάς, ειδικά όταν η δουλειά μας είναι πνευματική, η αδυναμία, η κόπωση και η μειωμένη απόδοση αποτελούν συχνά συμπτώματα. Αυτό συμβαίνει γιατί ο εγκέφαλος μας έχει ξεμείνει από τα «καύσιμα» του, από τα συστατικά δηλαδή που το βοηθούν να λειτουργεί με ικανοποιητική απόδοση. Το κύριο του καύσιμο του εγκεφάλου είναι η γλυκόζη και για αυτό είναι σημαντικό να μην παραλείπουμε τα ενδιάμεσα γεύματα και γενικότερα να μην μένουμε νηστικοί για περισσότερο από 3 ώρες. Παράλληλα όμως μπορούμε να βοηθήσουμε την εγκεφαλική λειτουργία του οργανισμού μας με τις γνωστές βιταμίνες του συμπλέγματος Β (κυρίως θειαμίνη, ριβοφλαβίνη, πυριδοξίνη και φυλλικό οξύ) που ως συστατικά του ενδιάμεσου μεταβολισμού μας, έχουν συσχετιστεί με καλύτερη απόδοση και μειωμένη κόπωση. Ακόμη μπορούμε να αξιοποιήσουμε και την ευεργετική δράση ορισμένων αμινοξέων (όπως αργινίνη, τυροσίνη) που επίσης έχει φανεί ότι συμβάλλουν στη βελτίωση της γνωσιακής μας λειτουργίας (2). Τέλος, ένας ακόμα σύμμαχος στην καλύτερη εγκεφαλική απόδοση φαίνεται να είναι και το γνωστό βότανο ginko biloba που μελέτες το έχουν συσχετίσει με καλύτερη πνευματική απόδοση και γενικότερα ευεξία (3).

Συμπερασματικά, οργανώστε τη διατροφή στο γραφείο σας. Σκεφτείτε, είτε από το προηγούμενο βράδυ ή και το ίδιο πρωινό τι θα μπορούσατε να φάτε τις πολλές ώρες της ημέρας που είστε εκεί ώστε να καταφέρετε να ακολουθείτε μια ισορροπημένη διατροφή.

References

1.Stookey JD, et al. Drinking water is associated with weight loss in overweight dieting women independent of diet and activity. Obesity (Silver Spring) 2008.

2.Vanaja P et al. Involvement of nitric oxide in learning and memory processes. Ind. J Med Res 2011.

3.Cieza A. Effects of Ginko biloba on mental functioning in healthy volunteers. Arch Med Res 2003.

Πηγή: www.eviol.gr