Γιορτινά τραπέζια: όχι μόνο κρέας!
Γράφει η Ιωάννα Παπαδοπούλου, Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, MSc
Βρισκόμαστε μια ανάσα από τις γιορτές και ήδη τα πρώτα καλέσματα σε τραπέζια έχουν ξεκινήσει. Γνωρίζουμε πως στα περισσότερα τραπέζια το concept των πιάτων θυμίζει συνήθως λίγο Τσικνοπέμπτη: κρέας Νο1, κρέας Νο 2, κρέας Νο 3, μια σαλάτα και κάποια ορεκτικά.
Αν έχεις πάρει την απόφαση φέτος να είσαι εσύ ο/η host/ess ενός γιορτινού τραπεζιού πώς θα σου φαινόταν η ιδέα να ξεφύγεις λίγο από τα τετριμμένα και να εμπλουτίσεις το τραπέζι σου με κάποια φυτικά συνοδευτικά και -γιατί όχι;- και κάποιες vegan επιλογές; Βάζοντας λίγη φαντασία και χρησιμοποιώντας τα κατάλληλα υλικά, μπορείς να σερβίρεις στους εκλεκτούς καλεσμένους σου πιάτα που τικάρουν όλα τα κουτάκια:
☑ εντυπωσιακά στην εμφάνιση
☑ απολαυστικά στη γεύση
☑ με υψηλή διατροφική αξία
Ας δούμε, λοιπόν, μαζί κάποιες προτάσεις!
Οι σαλάτες
Γιατί να περιοριστείς σε μια κλασσική χωριάτικη σαλάτα ή μια απλή σαλάτα λάχανο-καρότο; Οι μέρες αυτές είναι ιδιαίτερες άρα αξίζει να δημιουργήσεις μια σαλάτα λίγο πιο special! Για παράδειγμα:
→ Ετοίμασε μια “πειραγμένη” πατατοσαλάτα με γλυκοπατάτες, μανιτάρια, καρότο, κρεμμυδάκι, πιπεριές Φλωρίνης και σπιτική σως με ελαιόλαδο-μουστάρδα-ξύδι
→ Ποιος δεν αγαπά τη σαλάτα του Καίσαρα; Πειραματίσου και πρόσφερε στους αγαπημένους σου την πιο φυτική εκδοχή της. Αντί για κοτόπουλο, μπορείς να χρησιμοποιήσεις κάποιο φυτικό εναλλακτικό κρέατος π.χ. vegan nuggets από σόγια.
nutri-tip: Επίλεξε nuggets πλούσια σε φυτική πρωτεΐνη π.χ. κάποια που να έχουν βασική πηγή πρωτεΐνης τη σόγια (να θυμάσαι ότι η σόγια που χρησιμοποιείται στην Ευρώπη είναι NonGMO, αλλιώς θα πρέπει να αναφράγφεται στην ετικέτα). Το πλεονέκτημα της πρωτεΐνης σόγιας συγκριτικά με άλλα όσπρια είναι πως έχει υψηλή βιολογικά αξία, σχεδόν ίδια με αυτή του κρέατος ενώ παράλληλα δίνει μια πιο συμπαγή μορφή στο τρόφιμο, γεγονός που το φέρνει πιο κοντά στην υφή του κρέατος που έχουμε συνηθίσει.
Βρες την πλήρη συνταγή εδώ!
Τα συνοδευτικά
→Κάποιοι είναι αμετανόητοι fans του τζατζικιού, άλλοι πάλι αγαπούν τα spreads/σαλάτες με βάση τη μαγιονέζα όπως η ρώσικη. Ήρθε η ώρα να φέρεις και κάποιες νέες ιδέες στο τραπέζι! Μπορείς, για παράδειγμα, σε μια μεγάλη πιατέλα να σερβίρεις:
- χούμους από ρεβύθια (για extra γεύση, προσθέστε ξύσμα και χυμό λεμονιού ή ακόμα και λιωμένη πιπεριά Φλωρίνης)
- φυτική τυροκαυτερή (με φυτικό λευκό τυρί)
- coleslaw με φυτική μαγιονέζα
→Μια καλή πρόταση επίσης είναι τα ψητά λαχανικά όπως πιπεριές, μανιτάρια, κολοκυθάκια, μελιτζάνες κλπ. Το μυστικό είναι ένα: όσο περισσότερα τα χρώματα, τόσο καλύτερα!
Πάμε και στα κυρίως!
→Για να ικανοποιήσεις και τους καλεσμένους που δε θέλουν να φάνε κάτι σε κρεατικό (ή ακόμα και αυτούς που θέλουν να απολαύσουν και κάτι σε κρεατικό και κάτι σε φυτικό εναλλακτικό), μπορείς να δημιουργήσεις μια vegan ποικιλία με διάφορα φυτικά εναλλακτικά κρέατος όπως μπιφτέκια, nuggets, κεφτεδάκια, σνίτσελ. Επίλεξε εκείνα με τη καλύτερη συνολικά διατροφική αξία. Πρόσεξε να μη περιέχουν συντηρητικά, ζάχαρη και άλλα τεχνητά ενισχυτικά γεύσης. Υπάρχουν προϊόντα που φτιάχνονται με απλά φυτικά συστατικά όπως θα τα φτιάχναμε στο σπίτι. Τα συγκεκριμένα προϊόντα συστήνονται για όσους προσέχουν τα λιπαρά (και την ποιότητα των λιπαρών) στη διατροφή τους, καθώς αντικαθιστώντας π.χ. τα κλασικά κεφτεδάκια με vegan balls πετυχαίνουμε μια πολύ σημαντική μείωση στα κορεσμένα (“κακά”) λιπαρά που περιέχονται στο γεύμα μας ενώ παράλληλα δεν έχουν χοληστερόλη. Δίπλα τους μπορείς να έχεις ψημένες πίτες ή τορτίγιες ολικής άλεσης και φρέσκα/ψητά λαχανικά, έτσι ώστε όποιος θέλει να μπορεί να φτιάξει το δικό του χειροποίητο vegan σουβλάκι ή wrap!
Μπες, λοιπόν, στη κουζίνα, ετοίμασε θρεπτικά και νόστιμα πιάτα και απόλαυσέ τα με τους αγαπημένους σου ανθρώπους!
Καλές γιορτές, γεμάτες με χαμόγελα!