Γλυκιά γεύση στο γραφείο
Γράφει η Ιωάννα Παπαδοπούλου, Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, MSc
Ανήκετε κι εσείς στην κατηγορία των ‘’workaholics’’, εκείνων δηλαδή που περνούν ένα μεγάλο (και ίσως το μεγαλύτερο) μέρος της εβδομάδας τους στο χώρο της εργασίας τους; Αν η απάντηση είναι ναι, η συνειδητοποίηση αυτή ίσως αρχικά να σας δημιουργήσει μια mini κατάθλιψη, στη συνέχεια όμως μπορεί να αποτελέσει μια καλή αφορμή για να σκεφτείτε πόσο σημαντικό ρόλο μπορούν να παίξουν οι διατροφικές σας συνήθειες στην εργασία τόσο στον έλεγχο του βάρους σας όσο και γενικότερα στη διατήρηση της υγείας σας.
Δεν είναι λίγοι αυτοί που υποστηρίζουν ότι ένας από τους βασικούς λόγους που αποτυγχάνουν να ακολουθήσουν μια υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή είναι πως δεν κάνουν τις κατάλληλες επιλογές γευμάτων και σνακς στη δουλειά. Η αλήθεια είναι πως το γραφείο είναι ένας χώρος στον οποίο εύκολα μπορούμε να παρασυρθούμε και να οδηγηθούμε σε ατασθαλίες, αφού συχνά περιτριγυριζόμαστε από πειρασμούς και ειδικότερα από τα αγαπημένα σε όλους γλυκά!
Η αδυναμία που έχουμε οι περισσότεροι στα γλυκά δεν αποτελεί καθόλου τυχαίο γεγονός, αφού όπως έχει φανεί, είναι καταγεγραμμένη στο DNA μας! Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με επιστημονικά δεδομένα, οι άνθρωποι είμαστε γενετικά προκαθορισμένοι να έχουμε μια έφεση προς τη γλυκιά γεύση και έτσι όλοι μας –άλλοι πιο συχνά και άλλοι πιο σπάνια- αναζητούμε τα τρόφιμα που μας την προσφέρουν.
Λαμβάνοντας υπόψη πως όλα τα τρόφιμα και τα ροφήματα μπορούν να ενταχθούν σε ένα ισορροπημένο πρόγραμμα διατροφής, πρέπει να γνωρίζετε πως τα γλυκά δεν αποτελούν εξαίρεση, αρκεί να υπάρχει μέτρο τόσο στην ποσότητα όσο και στη συχνότητα της κατανάλωσής τους. Αν, για παράδειγμα, είστε λάτρεις των γλυκών όπως πάστες, βάφλες και γλυκά ταψιού, τα οποία –δυστυχώς- αποτελούν «θερμιδικές βόμβες» κι έχουν πολλά λιπαρά, καλό θα είναι να θέσετε ένα όριο στην κατανάλωσή τους (σύμφωνα πάντα με τις ανάγκες σας) π.χ. 1 τέτοιο γλυκό την εβδομάδα. Δεν είναι, όμως, όλα τα γλυκά ίδια… Αν θέλετε να απολαμβάνετε κάτι γλυκό πιο συχνά, έχετε τη δυνατότητα να κάνετε έξυπνες επιλογές για σνακς που θα σας χαρίσουν την αγαπημένη σας γεύση με λιγότερες θερμίδες και περισσότερα θρεπτικά συστατικά.
Μία πρακτική και ταυτόχρονα υγιεινή και ελαφριά ιδέα για γλυκό σνακ αποτελούν τα μπισκότα που έχουν ως κύριο συστατικό τη βρώμη, η οποία μαζί με τα υπόλοιπα δημητριακά βρίσκεται στη βάση της Μεσογειακής διατροφής. Η βρώμη, εκτός από υδατάνθρακες, που αποτελούν το βασικό «καύσιμο» για τον οργανισμό μας, περιέχει πολύτιμα θρεπτικά συστατικά όπως πρωτεΐνες, διαλυτές και αδιάλυτες φυτικές ίνες, αντιοξειδωτικά και βιταμίνες του συμπλέγματος Β. Έτσι, την επόμενη φορά που θα είστε στο γραφείο, μπορείτε να συνοδεύσετε τον καφέ σας με 4-5 μπισκότα πτι μπερ με βρώμη τα οποία συνδυάζουν τη διατροφική αξία της βρώμης με την διαχρονική γεύση των πτι μπερ, ενώ έχουν μόνο 32 θερμίδες το κάθε μπισκότο. Για ακόμα περισσότερη απόλαυση προτείνουμε πτι μπερ με βρώμη με γεύση λεμόνι ή με γεύση μέλι. Εναλλακτικές απολαυστικές ιδέες που μπορείτε να δημιουργήσετε εύκολα και γρήγορα ακόμα και στο γραφείο είναι:
Γιαούρτι με μπισκότα πτι μπερ με βρώμη και cranberries
Σε ένα γιαούρτι με 2% λιπαρά προσθέστε 4 μπισκότα τύπου πτι μπερ με βρώμη και μέλι και 1 κουταλιά της σούπας cranberries. Το γιαούρτι αποτελεί πηγή πρωτεΐνης υψηλής βιολογικής αξίας, ενώ τα αγαπημένα σας μπισκότα θα σας χαρίσουν φυτικές ίνες, οι οποίες συμβάλλουν στο αίσθημα του κορεσμού και την ομαλή λειτουργία του εντέρου.
Γρήγορο Cheesecake με Πτι Μπερ με Βρώμη και Λεμόνι
Αλείψτε 4 μπισκότα τύπου πτι μπερ με βρώμη και λεμόνι με τυρί κρέμα light (περίπου 1 κουταλιά του γλυκού για κάθε μπισκότο) και στη συνέχεια δημιουργήστε με αυτά 2 μικρά ‘’μπισκοτο-σάντουιτς’’ γεμίζοντάς τα με 1 κουταλιά του γλυκού από την αγαπημένη σας μαρμελάδα. Έτσι, θα απολαύσετε την αγαπημένη σας γεύση χωρίς περιττές θερμίδες και λιπαρά!
Γνωρίζοντας, λοιπόν, ότι η δουλειά σας καταλαμβάνει ένα σημαντικό κομμάτι της καθημερινότητάς σας, με τις κατάλληλες επιλογές, μπορείτε να δώσετε μια γλυκιά νότα στις ώρες αυτές, προσέχοντας παράλληλα τη φόρμα σας!
Ιωάννα Παπαδοπούλου, MSc
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος