Το μενού της ταβέρνας
Η ώρα των πολυπόθητων διακοπών έφτασε, οι παραλίες έχουν ήδη γεμίσει, το ίδιο κι οι ταβέρνες! Είτε παραθερίζετε σε κάποιο ξενοδοχείο, σε ένα χωριό ή στο εξοχικό σας, το πιο πιθανό είναι ότι ο δρόμος θα σας βγάλει αρκετές φορές σε μια ταβέρνα, σε ένα μεζεδοπωλείο ή ακόμη και σε ένα πανηγύρι, όπου θα ρέει άφθονο το κρασί και το φαγητό θα περισσεύει…
Συνήθως κατά τη διάρκεια των διακοπών, οι περισσότεροι κάνουν ένα κύριο γεύμα την ημέρα σε απογευματινή ή βραδινή ώρα. Αν θέλει κάνεις να αποφύγει την υπερκατανάλωση σε αυτό το γεύμα, καλό θα είναι καταρχήν να μην παραλείψει το πρωινό αλλά και τα ενδιάμεσα γεύματα, να ενυδατώνεται επαρκώς με πολύ νερό, με φυσικούς χυμούς καθώς και με αλλά ροφήματα όπως παγωμένο τσάι, αναψυκτικά light ή στιγμιαίο καφέ. Επειδή είναι πολύ σημαντικό να μην βρεθείτε πεινασμένοι στην ταβέρνα, για να μπορέσετε να κάνετε όσο το δυνατόν καλύτερες επιλογές στο κύριο γεύμα σας, γεμίστε τη τσάντα θαλάσσης με φρέσκα φρούτα και ξηρούς καρπούς.
Ξεκινώντας τη παραγγελία στο σερβιτόρο, καλό θα είναι να έχετε αρχικά στο μυαλό σας, τη σωστή και αντικειμενική αναλογία πραγματικών ατόμων προς αριθμό πιάτων! Εάν είστε 4 κοινώς, μην παραγγέλνετε για διπλάσια άτομα. Σκεφτείτε τι πραγματικά επιθυμείτε, τι θα απολαμβάνατε περισσότερο να γευτείτε, τι θα σας έκανε να νιώθeτε πιο ποιοτικά χορτάτους και όχι απαραίτητα ποσοτικά. Είναι γνωστό άλλωστε, κι ίσως το έχετε βιώσει κι οι ίδιοι στην πράξη, ότι με την παραγγελία πολλών διαφορετικών μεζέδων και πιάτων, ταυτόχρονα με την πιθανή δυσπεψία μπορεί να μην μπορέσετε να διακρίνετε ποιο ήταν το πιάτο που απολαύσατε ουσιαστικά. Προφανώς, κανείς δεν ισχυρίζεται ότι πρέπει να στερηθείτε κάποιο από τα τοπικά ή παραδοσιακά εδέσματα, που καιρό επιθυμούσατε να γευτείτε..Σκεφτείτε όμως τις ημέρες που έχετε μπροστά σας. Ένα με δύο μικρά πιάτα ορεκτικών τη φορά, που θα μοιραστείτε βεβαίως με την παρέα σας, είναι αρκετά για να αποχωρήσετε από τις διακοπές πλήρεις και γεμάτοι από μυρωδιές και γεύσεις.
Στην πράξη…
Η παραγγελία καλό θα είναι να περιλαμβάνει 2-3 είδη σαλάτας, χόρτα βραστά, αγγουροντομάτα, ψητά λαχανικά, ψητά μανιτάρια, ντάκος αλλά και όσπρια όπως φάβα, φασόλια. Χρειάζεται κι εδώ βεβαίως προσοχή, γιατί μία σαλάτα με τυρί ή κοτόπουλο και σως, όπως μία κλασσική χωριάτικη ή μία σαλάτα του καίσαρα μπορεί να εκτοξευθεί στις 800 θερμίδες. Μπορούμε να ζητήσουμε να μην προστεθεί λάδι ή σως, και να τα προσθέσουμε εμείς μετά. Αν και συνήθως οι θερμίδες αυξάνονται δραματικά από τις γνωστές «βούτες» με το ψωμάκι στο λάδι. Μπορούμε να ζητήσουμε από το σερβιτόρο να μην φέρει άλλο ψωμί, καθώς όταν έρχεται το κυρίως πιάτο οι περισσότεροι στο τραπέζι είναι ήδη χορτάτοι από τα προηγούμενα. Μπορείτε, βέβαια, πάντα να μην παραγγείλετε κυρίως, αν θέλετε να δοκιμάσετε περισσότερα ορεκτικά και σαλάτες ή και να μοιραστείτε ένα κυρίως πιάτο με τον καλό/ καλή σας ή τον φίλο/ φίλη σας. Καλό είναι να παρατηρήσετε τη μερίδα που σας προσφέρεται στην ταβέρνα ή το εστιατόριο, καθώς αρκετές φορές είναι μεγαλύτερη από αυτή που θα καταναλώνατε στο σπίτι. Το ότι κάνετε διακοπές δεν πρέπει να είναι η δικαιολογία για να διακόψετε όλες τις συνήθειες σας, όπως αυτή της μερίδας που φυσιολογικά καταναλώνετε στην καθημερινότητά σας. Συνοδεύστε το κυρίως γεύμα σας με λαχανικά ή ρύζι ή πουρέ ή και πατάτες φούρνου. Το πιο πιθανό είναι να έχετε καταναλώσει ήδη κάποιες πατάτες τηγανιτές από τα ορεκτικά.
Ρεαλιστικά και πάλι σκεφτόμενοι, μιας και που η νύχτα είναι συνήθως μεγάλη στις διακοπές, καλό είναι να υπάρχει και ένα μέτρο στην κατανάλωση του αλκοόλ. Στην καλύτερη των περιπτώσεων, το νερό είναι η πρώτη επιλογή! Βεβαίως, μπορείτε να καταναλώσετε κάποιο ανθρακούχο μεταλλικό νερό, σόδα ή αναψυκτικό χωρίς ζάχαρη. Αν δεν καταφέρετε να αποφύγετε το αλκοόλ αρκεστείτε στα 1-2 ποτηράκια κρασί, μπύρα ή ούζο, ταυτόχρονα με την πρόσληψη αρκετών ποτηριών νερού.
Αυτό που έχει τη μεγαλύτερη σημασία είναι να αλλάξουμε τη συμπεριφορά μας απέναντι στο φαγητό αλλά και στην άσκηση, να κάνουμε δηλαδή καλές διατροφικές επιλογές και να ασκούμαστε συστηματικά, ακόμη και στη θάλασσα, με ρακέτες και κολύμπι, αλλά και να εκπαιδευόμαστε κατάλληλα από μικρή ηλικία, καθώς και να εκπαιδεύουμε τα παιδιά μας με το καλό μας παράδειγμα. Γενικά το «τρώω περισσότερο» και «καίω περισσότερο» ίσως να έχει καλύτερα αποτελέσματα στο θέμα της διαχείρισης του βάρους, από το να προσπαθεί κανείς να προσλαμβάνει λιγότερα αλλά και να καίει λιγότερες θερμίδες, σύμφωνα και με τις αρχές του «ενεργειακού ισοζυγίου». Αυτό βέβαια, δεν δίνει την άφεση αμαρτιών για την υπερκατανάλωση στην ταβέρνα ή στο πανηγύρι ή στη γιορτή, υπενθυμίζει ωστόσο, ότι πρέπει να εξισορροπήσουμε την πρόσληψη με το ξόδεμα των θερμίδων στη σωματική μας δραστηριότητα.