Διατροφή για 10 με τόνο!
Γράφει η Δάφνη Μπαλαφούτη, Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, MSc
Η επαναφορά στη φθινοπωρινή μας ρουτίνα είναι πλέον γεγονός και, μαζί με την επιστροφή στη δουλειά και το σχολείο, συνηθίζουμε να βάζουμε και νέους στόχους για την καινούρια σεζόν και να κάνουμε νέα πλάνα προκειμένου να τους πετύχουμε. Αν ο φετινός σου στόχος λοιπόν είναι να βελτιώσεις σε μεγάλο βαθμό τη διατροφή σου, ήρθε η ώρα να πάρεις την κατάσταση στα χέρια σου και να το καταφέρεις!Δες παρακάτω 3 εύκολους τρόπους για να το πετύχεις!
Οργάνωσε τα ενδιάμεσα γεύματά σου
Για να αυξήσεις τις «καύσεις» του μεταβολισμού σου, να ελέγξεις καλύτερα την όρεξή σου και να μην σε πιάνουν τάσεις υπερφαγίας στο κύριο γεύμα σου, είναι καλό να φροντίζεις για τα ενδιάμεσα snacks σου. 2 φρούτα, ένα ποτήρι φυσικός χυμός πορτοκάλι, 1 μπάρα δημητριακών, 2 ρυζογκοφρέτες με ένα φρούτο ή 3 μπισκότα Πτι-Μπερ με Βρώμη που έχουν πλούσια γεύση και λίγες θερμίδες (περίπου 30 ανά μπισκότο)- με ένα φρούτο, για παράδειγμα, αποτελούν μερικές μόνο έξυπνες επιλογές που θα σου προσφέρουν ενέργεια στο λεπτό με λιγότερες από 150 θερμίδες! Επιπλέον, επιλέγοντας ένα σνακ με βρώμη όπως τα μπισκότα Πτι-Μπερ με βρώμη και μέλι ή λεμόνι (μπορείς να τα προσθέσεις και στο γιαούρτι σου!), θα είσαι γεμάτος ενέργεια για όλη τη μέρα απολαμβάνοντας παράλληλα και τα ευεργετικά οφέλη της βρώμης, γνωστή για την υψηλή θρεπτική της αξία αφού περιέχει υδατάνθρακες, δηλαδή τη «βενζίνη» του οργανισμού μας, αλλά και άλλα πολύτιμα συστατικά που είναι απαραίτητα για μία ισορροπημένη διατροφή, όπως πρωτεΐνες, φυτικές ίνες και βιταμίνες του συμπλέγματος Β.
Ενυδατώσου επαρκώς
Φυσικά, δεν πρέπει να παραλείπεις να πίνεις τακτικά νερό, το οποίο αποτελεί βασικό συστατικό για όλες τις λειτουργίες του σώματος μας. Η επαρκής ημερήσια ποσότητα νερού από όλες τις πηγές, είναι περίπου 2 λίτρα για τις γυναίκες και 2,5 λίτρα για τους άνδρες, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τρoφίμων (EFSA). Ποιες είναι όμως αυτές οι πηγές; Σύμφωνα με την EFSA, η συνολική ποσότητα νερού που προσλαμβάνουμε καθημερινά προέρχεται από διαφορετικές πηγές και κυρίως από το πόσιμο νερό (βρύσης και εμφιαλωμένο) και τα ροφήματα (80%) αλλά και τα υγρά που περιέχουν τα τρόφιμα που καταναλώνουμε, όπως το γιαούρτι και τα φρούτα (20%).
Επίλεξε έξυπνα!
Λογικά γνωρίζεις ότι για να παραμείνει κανείς σταθερός στο βάρος του, χρειάζεται να προσλαμβάνει από τη διατροφή του τόσες θερμίδες όσες εκείνες που «καίει» για τη σωματική του δραστηριότητα και τον μεταβολισμό του. Τι πιο χρήσιμο λοιπόν από το να κάνεις έξυπνες και συνάμα υγιεινές επιλογές ώστε να «ισορροπήσεις» τις θερμίδες σου όπου και όταν είναι εφικτό; Ένας τρόπος για να το καταφέρεις, είναι επιλέγοντας light γαλακτοκομικά προϊόντα (γάλα 1,5%, γιαούρτι 2%) και τυριά (π.χ. για το τοστ ή την αραβική πίτα) σε σχέση με τα αντίστοιχα πλήρη, προκειμένου όχι μόνο να «εξοικονομήσεις» θερμίδες αλλά και να μειώσεις την πρόσληψη κορεσμένων λιπαρών οξέων που περιέχονται στα πλήρη γαλακτοκομικά προϊόντα και που, σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες, μπορούν να έχουν επιβλαβείς επιπτώσεις για την υγεία. Παράλληλα, διαβάζοντας την ετικέτα του εκάστοτε τροφίμου, μπορείς να δεις όχι μόνο τις θερμίδες που παρέχει, αλλά και το περιεχόμενό του σε σάκχαρα, κορεσμένα/τρανς λιπαρά και αλάτι και να επιλέξεις το πιο ποιοτικό διατροφικά, εντάσσοντάς το σωστά και με μέτρο στη διατροφή σου.
Τελικά, ίσως να μην είναι και τόσο δύσκολο να «αριστεύσεις» στο κεφάλαιο της διατροφής, αρκεί βέβαια να υπάρχει θέληση, σωστή οργάνωση και διάθεση για να πετύχεις τον στόχο σου! Καλή επιτυχία!