Δίκοκκο: ένας πραγματικός διατροφικός θησαυρός!
Γράφει η Ιωάννα Παπαδοπούλου, Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, MSc
Ζούμε σε μια εποχή που όλα εξελίσσονται με πολύ γρήγορους ρυθμούς και η διατροφή δε θα μπορούσε να μείνει έξω από αυτόν τον “χορό”. Έτσι, συνεχώς εμφανίζονται στα ράφια των super market- και στη συνέχεια στο τραπέζι μας- νέα προϊόντα που είναι πιο πρακτικά ή πιο νόστιμα ή με βελτιωμένο διατροφικό προφίλ κ.ο.κ. Φυσικά σε αυτό έχει παίξει καθοριστικό ρόλο η βιομηχανία τροφίμων που πάντοτε «ακούει» τις ανάγκες του καταναλωτικού κοινού και προσπαθεί να ανταποκριθεί σε αυτές με τη βοήθεια της επιστήμης και της τεχνολογίας.
Καλή η εξέλιξη και οι νεωτερισμοί, όμως όσον αφορά τη διατροφή μας, ορισμένες φορές είναι καλό να κοιτάζουμε και λίγο πίσω, στο παρελθόν και να υιοθετούμε καλές διατροφικές συνήθειες από τους προγόνους μας. Για παράδειγμα, αξίζει να εντάξουμε στα γεύματά μας το δίκοκκο σιτάρι, που είναι ένα από τα αρχαιότερα δημητριακά που είναι γνωστά στον άνθρωπο.
Λίγα λόγια για το δίκοκκο σιτάρι
Αν είναι η πρώτη φορά που ακούτε για το δίκοκκο σιτάρι, αξίζει να γνωρίζετε πως πρόκειται κυριολεκτικά για έναν αρχαίο σπόρο, αφού η καλλιέργειά του ξεκίνησε πριν από χιλιάδες χρόνια. Μάλιστα, τα πρώτα δείγματά του βρέθηκαν σε έναν από τους παλαιότερους οικισμούς του Ελλαδικού χώρου στη Μικρά Ασία και σε άλλους ελληνικούς προϊστορικούς οικισμούς. Ο λόγος που τα τελευταία χρόνια έχει κάνει ένα δυναμικό comeback στη διατροφή μας είναι η υψηλή του θρεπτική αξία.
Ας το κοιτάξουμε από τη διατροφική σκοπιά, λοιπόν!
Ο καρπός του δίκοκκου σιταριού αποτελείται από δύο σπόρους που περιβάλλονται από ένα σκληρό «κέλυφος», το οποίο δεν απομακρύνεται από τους σπόρους ούτε κατά τη διαδικασία του θερισμού. Επομένως, ο καρπός παραμένει πάντοτε «προστατευμένος», διατηρώντας έτσι τα πολύτιμα θρεπτικά συστατικά του.
Τα πιο βασικά από αυτά είναι:
- υδατάνθρακες, που αποτελούν τη βασική πηγή ενέργειας του οργανισμού μας
- πρωτεΐνη, που συμβάλλει στη διατήρηση ή/και αύξηση της μυικής μάζας
- φυτικές ίνες
- βιταμίνες του συμπλέγματος Β όπως η θειαμίνη (Β1)
- μέταλλα όπως το μαγνήσιο, ο χαλκός και ο φώσφορος
Ώρα να εντάξουμε το δίκοκκο σιτάρι στη διατροφή μας λοιπόν! Αλλά πώς;
- Μια επιλογή είναι να απολαύσουμε το δίκοκκο σιτάρι βρασμένο μέσα σε σαλάτες ή ως συνοδευτικό δίπλα σε άπαχα κρεατικά.
- Αν θέλουμε, όμως, να καταναλώνουμε το δίκοκκο σιτάρι ακόμα πιο συχνά στο εβδομαδιαίο μας menu- ακόμα και καθημερινά- χρειαζόμαστε μια πρακτική και θρεπτική λύση. Για παράδειγμα, μπορούμε να αγοράσουμε και να έχουμε στο ψυγείο μας ψωμί σε φέτες με δίκοκκο σιτάρι ολικής άλεσης, ένα τρόφιμο που φέρνει τα οφέλη του δίκοκου σιταριού στην καθημερινή μας διατροφή. Μπορεί να ενταχθεί σε οποιοδήποτε γεύμα και να δημιουργήσουμε με αυτό αμέτρητους θρεπτικούς συνδυασμούς!
Μπορούμε, για παράδειγμα, να το απολαύσουμε…
…στο πρωινό
→ με avocado spread και cottage
→ με φουντουκοβούτυρο χωρίς ζάχαρη και φέτες μήλου
→ σε αυγοφέτες με μπανάνα και μέλι
…στο δεκατιανό/brunch/απογευματινό σε open sandwich με
→ hummus και ψητά λαχανικά
→ κίτρινο τυρί χαμηλών λιπαρών και αυγό βραστό
→ τυρί κρέμα και σολομό
…στο βασικό μας γεύμα (μεσημέρι ή βράδυ)
→σκέτο ως συνοδευτικό για κάποια πηγή πρωτεΐνης π.χ. ψάρι, κοτόπουλο
→ως μέρος κάποιου ορεκτικού πχ μπρουσκέτες με τοματίνια, μοτσαρέλλα και βασιλικό