Δημητριακά πρωινού: όταν το σιτάρι συνάντησε τη βρώμη…
Γράφει η Ιωάννα Παπαδοπούλου, Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, MSc
Είστε κι εσείς απ’ αυτούς που ακούγοντας τη λέξη «πρωινό» το πρώτο πράγμα που τους έρχεται στο μυαλό είναι ένα μπολ με δημητριακά; Διόλου απίθανο, αφού τα δημητριακά πρωινού αποτελούν για τους περισσότερους από εμάς- μικρούς και μεγάλους- έναν αγαπημένο τρόπο να ξεκινάμε τη μέρα μας.
Έπειτα από την ολονύκτια νηστεία, τόσο το σώμα όσο και ο εγκέφαλός μας έχουν ανάγκη από «καύσιμα» για να φέρουν εις πέρας τις καθημερινές μας δραστηριότητες. Λαμβάνοντας υπόψη πως τα περισσότερα πρωινά ο χρόνος μας πιέζει, τα δημητριακά πρωινού – ιδανικά συνδυασμένα με κάποιο γαλακτοκομικό ή φρούτο- μας προσφέρουν μία λύση που μας διευκολύνει, αφού αποτελούν ένα απλό και γρήγορο στην προετοιμασία του γεύμα. Επιπλέον, στην αγορά διατίθενται σε μεγάλη ποικιλία γεύσεων, έτσι ο καθένας μπορεί να βρει αυτή που ταιριάζει καλύτερα στις προτιμήσεις του. Εκτός , όμως, από την πρακτικότητα και την ευχάριστη γεύση τους, τα δημητριακά- αν επιλεχθούν σωστά- έχουν πολλά περισσότερα να μας προσφέρουν…
Τα δημητριακά πρωινού είναι πλούσια σε σημαντικά θρεπτικά συστατικά, με κύριο όλων τους υδατάνθρακες, που αποτελούν τη βασική πηγή ενέργειας για τον ανθρώπινο οργανισμό, ενώ παράλληλα έχουν -στην πλειοψηφία τους- χαμηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά. Ειδικότερα τα δημητριακά ολικής άλεσης –αυτά δηλαδή που έχουν επεξεργαστεί με τέτοιο τρόπο ώστε όλα τα μέρη του σπόρου να διατηρούνται ανέπαφα- έχουν ως πλεονέκτημα την υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, οι οποίες συμβάλλουν -μεταξύ άλλων- στη ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα αλλά και στην εύρυθμη λειτουργία του εντέρου. Επιπλέον, περιέχουν σε σημαντικές ποσότητες μικροθρεπτικά συστατικά, όπως οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β, που παίζουν ζωτικό ρόλο για την ομαλή λειτουργία του εγκεφάλου, ο σίδηρος, το ασβέστιο κ.ά.
Πρόσφατα κάποια πολύ γνωστά μας δημητριακά ανανεώθηκαν συνδυάζοντας το σιτάρι ολικής άλεσης με τη βρώμη ολικής άλεσης. Η επιλογή της βρώμης φυσικά δεν έγινε τυχαία, αφού αποτελεί ένα από τα πιο θρεπτικά δημητριακά. Είναι καλή πηγή υδατανθράκων και φυτικών ινών- ειδικότερα β-γλυκανών-, ενώ έχει μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη σε σχέση με άλλα δημητριακά. Η βρώμη είναι επίσης πλούσια σε σημαντικές βιταμίνες-ιδιαίτερα του συμπλέγματος Β-, ανόργανα συστατικά, όπως μαγνήσιο, φώσφορο και μαγγάνιο, καθώς και αντιοξειδωτικές ουσίες.
Ίσως το πιο βασικό θρεπτικό συστατικό που έχει να προσφέρει η βρώμη είναι οι β-γλυκάνες- φυτικές ίνες που εντοπίζονται κυρίως στο φλοιό των δημητριακών-, αφού σύμφωνα με πληθώρα μελετών, τα οφέλη τους για τον ανθρώπινο οργανισμό είναι πολύπλευρα. Έχει φανεί πως αποτελούν σύμμαχο για την καλή υγεία της καρδιάς, καθώς συνεισφέρουν αποτελεσματικά στη μείωση των επιπέδων τόσο της ολικής όσο και της LDL χοληστερόλης. Επιπλέον, διαδραματίζουν ευεργετικό ρόλο στο γλυκαιμικό έλεγχο, βοηθώντας στη μείωση των επιπέδων του σακχάρου, ειδικότερα σε άτομα που είναι υπέρβαρα ή πάσχουν από διαβήτη τύπου 2. Άλλη μια θετική επίδραση των β-γλυκανών της βρώμης είναι πως ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα, βοηθώντας, έτσι, τον οργανισμό να αμυνθεί ενάντια σε «εχθρούς» όπως ιοί και βακτήρια.
Ο συνδυασμός, λοιπόν, του σιταριού με τη βρώμη μας δίνει ένα χορταστικό τρόφιμο που μπορεί να συμβάλλει στη μείωση ή/και τη διατήρηση ενός υγιούς σωματικού βάρους. Κι αυτό γιατί η βρώμη, λόγω της υψηλής της περιεκτικότητας τόσο σε φυτικές ίνες όσο και σε πρωτεΐνη, έχει την ιδιότητα να ενισχύει το αίσθημα του κορεσμού. Επιπλέον, έχει φανεί πως οι β-γλυκάνες προάγουν την έκκριση του πεπτιδίου ΥΥ (ΡΥΥ), μιας ορμόνης που παράγεται στο έντερο ως απόκριση στην κατανάλωση φαγητού. Σύμφωνα με επιστημονικά δεδομένα, αυτή η ορμόνη κορεσμού έχει φανεί πως οδηγεί σε μειωμένη πρόσληψη θερμίδων και μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο παχυσαρκίας.
Συμπερασματικά, επιλέγοντας να εντάξετε στο πρωινό σας γεύμα ένα μπολ με δημητριακά πρωινού με σιτάρι και βρώμη ολικής άλεσης, μπορείτε κι εσείς να «γευτείτε» τα οφέλη τους για τη διατροφή και την υγεία σας!
Ιωάννα Παπαδοπούλου, MSc
Διαιτολόγος- Διατροφολόγος