Ελληνικός καφές: μία διαχρονική αξία!
Γράφει η Ιωάννα Παπαδοπούλου, Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, MSc
Μπορεί αυτή την περίοδο η καθημερινότητά μας να έχει αλλάξει και να περνάμε πολύ χρόνο στο σπίτι, αυτό έχει, όμως, και τα καλά του. Μας δίνεται η ευκαιρία, για παράδειγμα, να ετοιμάσουμε και να απολαύσουμε με την ησυχία μας το αγαπημένο μας ρόφημα, που δεν είναι άλλο από τον παραδοσιακό μας ελληνικό καφέ!
Ελληνικός καφές – Μια διαχρονική αξία
Η διάδοση του ελληνικού καφέ στη χώρα μας ξεκίνησε στα μέσα του 18ου αιώνα από τις ελληνικές συνοικίες της Κωνσταντινούπολης και της Θεσσαλονίκης. Με το πέρασμα του χρόνου, κατάφερε να γίνει αναπόσπαστο κομμάτι της κουλτούρας μας. Παρόλο που τις τελευταίες δεκαετίες πολλά νέα είδη καφέ έκαναν την εμφάνισή τους και έγιναν ιδιαίτερα δημοφιλή, ο ελληνικός καφές δεν έχασε ποτέ τους φανατικούς θαυμαστές του. Μάλιστα, τα τελευταία χρόνια έχει παρατηρηθεί πως ο ελληνικός καφές κερδίζει έδαφος στο νεανικό κοινό, αφού όλο και περισσότεροι νέοι απολαμβάνουν το μοναδικό άρωμα και την πλούσια γεύση του, αλλά και αναγνωρίζουν τα πλεονεκτήματά του για τη διατροφή και την υγεία μας:
þΕλληνικός καφές – ένα ρόφημα χωρίς θερμίδες
Σε αντίθεση με άλλα ροφήματα, όπως οι χυμοί και τα αναψυκτικά, το θερμιδικό περιεχόμενο του καφέ είναι σχεδόν μηδενικό. Έτσι, αν ακολουθείτε κάποια δίαιτα ή απλώς προσέχετε τις θερμίδες σας με στόχο τη διατήρηση του βάρους σας, μπορείτε να απολαύσετε ένα φλιτζάνι σκέτου ελληνικού καφέ χωρίς τύψεις, καθώς ούτε την ημερήσια ενεργειακή σας πρόσληψη θα επηρεάσει ούτε το σωματικό σας βάρος. Θα πρέπει βέβαια να έχουμε κατά νου πως όταν στην κλασσική του συνταγή (καφές και νερό) προσθέσουμε ζάχαρη, ο καφές μας αποκτά θερμίδες- λιγότερες ή περισσότερες ανάλογα με το πόσο γλυκό τον πίνουμε.
þΟ ελληνικός καφές δεν είναι βαρύς
Και όταν λέμε βαρύς αναφερόμαστε στην ποσότητα καφεΐνης που περιέχει. Όπως μπορείτε να παρατηρήσετε στον παρακάτω πίνακα, από ένα φλιτζάνι ελληνικού καφέ (που αντιστοιχεί σε ποσότητα περίπου 50 mL) προσλαμβάνουμε κατά μέσο όρο 40 mg καφεΐνης. Αν συγκρίνουμε αυτήν την ποσότητα καφεΐνης με την αντίστοιχη που περιέχεται, για παράδειγμα, σε μια κούπα γαλλικού καφέ (115-175mg) ή στιγμιαίου καφέ (65-100mg), βλέπουμε πως είναι σημαντικά χαμηλότερη. Φυσικά, αν για κάποιο λόγο επιθυμείτε να αποφύγετε την πρόσληψη καφεΐνης ή να την περιορίσετε στο ελάχιστο, υπάρχει πάντα η επιλογή να καταναλώσετε ένα φλιτζάνι ελληνικού καφέ ντεκαφεϊνέ, του οποίου η περιεκτικότητα σε καφεΐνη είναι εξαιρετικά χαμηλή, σχεδόν μηδενική.
Σύμφωνα με ερευνητικά δεδομένα, ο καφές, που είναι πιθανότατα το πιο διαδεδομένο ρόφημα σε παγκόσμιο επίπεδο, αποτελεί μια από τις βασικότερες πηγές αντιοξειδωτικών ουσιών στην καθημερινή μας διατροφή, αφού έχει υψηλή περιεκτικότητα σε ουσίες όπως το χλωρογενικό οξύ και οι πολυφαινόλες.
Όπως βλέπουμε, λοιπόν, ο ελληνικός καφές εκτός από καθημερινή συντροφιά μπορεί να αποδειχθεί και σύμμαχος της ισορροπημένης διατροφής και της υγείας μας.
Αναδημοσίευση από: vita.gr