Ενδιάμεσα γεύματα: γιατί είναι σημαντικά;
Γράφει η Ιωάννα Παπαδοπούλου, Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, MSc
«Κάνε μικρά και συχνά γεύματα»… μια από τις πρώτες συμβουλές που εμείς οι διαιτολόγοι δίνουμε σε όσους επιθυμούν να υιοθετήσουν μια πιο ισορροπημένη διατροφή. Αλλά και στην πράξη, βλέποντας τα διαιτολόγια που τους προτείνουμε, παρατηρούμε πως – στην πλειοψηφία τους- στηρίζονται στο ‘’χρυσό κανόνα των 5 γευμάτων’’. Σύμφωνα, λοιπόν, με αυτόν, ανάμεσα στα 3 κύρια γεύματα της ημέρας (πρωινό, μεσημεριανό, βραδινό) παρεμβάλλονται 2 ενδιάμεσα μικρότερα γεύματα, το δεκατιανό και το απογευματινό. Κι ενώ όλοι μας λίγο ή πολύ έχουμε ακούσει και κατανοούμε τη σημασία των κύριων γευμάτων της ημέρας, είναι καλό να μάθουμε λίγο περισσότερα για το τι μας προσφέρουν τα σνακς και πώς μπορούμε να κάνουμε καλύτερες επιλογές.
Κόβουν την όρεξη!
Καταναλώνοντας ένα σνακ, μπορείτε να αποφύγετε την αίσθηση υπερβολικής πείνας ανάμεσα στα γεύματα και, ως εκ τούτου, την υπερκατανάλωση φαγητού στο κύριο γεύμα που ακολουθεί. Έτσι, την επόμενη φορά που θα ξεκινήσετε να νιώθετε πεινασμένοι μια-δυο ώρες πριν το μεσημεριανό ή το βραδινό σας, μην προσπαθήσετε να παραμείνετε νηστικοί ως τότε. Αντ’ αυτού, επιλέξτε ένα μικρό και υγιεινό σνακ που θα σας χορτάσει προσωρινά. Συνδυάστε τρόφιμα πλούσια σε υδατάνθρακες, όπως προϊόντα ολικής άλεσης (ψωμί, δημητριακά πρωινού, κριτσίνια κλπ.) φρούτα ή λαχανικά με μια πηγή πρωτεΐνης όπως ξηρούς καρπούς ή κάποιο γαλακτοκομικό.
Φορτίζουν τις ‘’μπαταρίες’’ μας!
Τα ενδιάμεσα γεύματα όχι μόνο σας προσφέρουν ενέργεια, αλλά επίσης συμβάλλουν και στη διατήρηση του σακχάρου του αίματος σε σταθερά επίπεδα. Ας δούμε τι σημαίνει αυτό στην πράξη… Το σάκχαρο του αίματος αποτελεί «καύσιμη ύλη» για τη λειτουργία τόσο του σώματος όσο και του εγκεφάλου μας. Έτσι, όταν τα επίπεδά του μειώνονται, ξεκινάμε να αισθανόμαστε κούραση και ατονία με αποτέλεσμα να μη μας είναι εύκολο να φέρουμε εις πέρας τις καθημερινές μας δραστηριότητες. Επομένως, αν θέλετε να παραμένετε ενεργητικοί και καλοδιάθετοι, αυτό που έχετε να κάνετε είναι να ανατροφοδοτήσετε τον οργανισμό σας με ένα μικρό αλλά θρεπτικό σνακ, όπως για παράδειγμα μια μπάρα δημητριακών με σιτάρι και βρώμη ολικής άλεσης κι ένα φρούτο.
Μας προσφέρουν θρεπτικά συστατικά!
Κάνοντας τις κατάλληλες επιλογές στα ενδιάμεσα γεύματά σας, μπορείτε να προσλαμβάνετε όχι μόνο την ενέργεια που σας είναι απαραίτητη, αλλά και θρεπτικά συστατικά που έχουν ρόλο-κλειδί για τη διατροφή και την υγεία σας, όπως οι βιταμίνες, τα μέταλλα και τα αντιοξειδωτικά. Είναι λογικό μια στο τόσο να επιθυμήσετε ένα όχι και τόσο θρεπτικό σνακ π.χ. ένα μικρό γλυκό και δε χρειάζεται να νιώθετε τύψεις γι’ αυτό. Αυτό που μπορείτε να κάνετε είναι να φροντίσετε τα περισσότερα σνακς σας να είναι φτωχά σε θερμίδες αλλά πλούσια σε θρεπτικά συστατικά.
Κι ένα μικρό tip για το τέλος: Φροντίστε να υπάρχει ποικιλία στα σνακς σας! Επιλέξτε να συμπεριλάβετε διαφορετικά τρόφιμα στα ενδιάμεσα γεύματά σας- άλλοτε αλμυρά και άλλοτε γλυκά- έτσι ώστε και να μη βαριέστε αλλά και να προσλαμβάνετε τα μοναδικά θρεπτικά συστατικά που κάθε τρόφιμο έχει να σας προσφέρει!
Ιωάννα Παπαδοπούλου, MSc
Διαιτολόγος- Διατροφολόγος