Ισορροπημένη διατροφή

Καφές: Ανακάλυψε τις διαφορές στα είδη του!

Καφές: Ανακάλυψε τις διαφορές στα είδη του!

Γράφει η Χρυσούλα Τσικνή, Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, MSc

Πόσες φορές έχετε πει τη φράση «πάμε για καφέ;». Όταν όμως έρχεται η ώρα να πιείτε τον αγαπημένο σας καφέ τότε κάθε μέλος της παρέας διαλέγει τι καφέ θα πιει και πώς. Η λέξη, λοιπόν, «καφές» παραπέμπει σε διαφορετικά είδη καφέ, διαφορετικούς τρόπους παρασκευής (σκέτους, μέτριους ή γλυκούς) και διαφορετικά αρώματα. Και το βασικότερο; Διαφορετική περιεκτικότητα σε καφεΐνη ανάλογα το είδος και την ποσότητα που επιλέγουμε!

Ειδικά το τελευταίο θέμα έχει οδηγήσει σε μεγάλη παραπληροφόρηση προς το καταναλωτικό κοινό, εγείροντας το μύθο ότι ο στιγμιαίος καφές είναι «βαρύς» για το στομάχι καθώς έχει τη μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε καφεΐνη σε σχέση με τους άλλους καφέδες. Πού στηρίζονται όμως αυτές οι γνώμες;

Ας γνωρίσουμε αρχικά τα είδη του καφέ:

Ελληνικός καφές: είναι είδος καφέ που παρασκευάζεται με ψήσιμο, σε μπρίκι, αλεσμένων σε λεπτή σκόνη καβουρντισμένων κόκκων καφέ και ο οποίος πίνεται περισσότερο από κάθε άλλο είδος καφέ σε πολλές περιοχές της ανατολικής Μεσογείου, της Μέσης Ανατολής, των Βαλκανίων και της Βόρειας Αφρικής.

Στιγμιαίος καφές:
είναι το φιλτραρισμένο προϊόν του καφέ σε σκόνη (με απλά λόγια ένας καφές φίλτρου χωρίς το νερό) το οποίο με λίγο ζεστό ή κρύο νερό διαλύεται τέλεια απελευθερώνοντας όλο το άρωμα που περικλείει, δημιουργώντας τελικά το νες ή φραπέ, αντίστοιχα.

Καφές φίλτρου:
διακρίνεται σε καφές φίλτρου αμερικάνικο, γαλλικό και εσπρέσσο και διατίθεται και αρωματισμένος. Χρησιμοποιείται πάντα φίλτρο και κατά προτίμηση χάρτινο κατά την παρασκευή του ροφήματος για να διηθεί τον καφέ και να γίνεται η διαδικασία της εκχύλισης.

Espresso/Cappuccino:
είναι ένας συμπυκνωμένος καφές ο οποίος εκχειλίζεται με πιεσμένο νερό. Το αποτέλεσμα είναι ένα μικρό ποτηράκι καφέ με πλούσια υφή και γλυκόπικρη γεύση. Για τη δημιουργία του cappuccino προστίθεται μετά την Παρασκευή του espresso 60ml γάλα στον ατμό και 60ml αφρόγαλα.

Ντεκαφεϊνέ καφές
: Καφές χωρίς καφεΐνη, δηλαδή μικρότερη ή ίση του 0,2%.

Και αφού, λοιπόν, έγινε η γνωριμία με τους διασημότερους καφέδες παγκοσμίως ήρθε η ώρα για το crash test στην περιεκτικότητα της καφεΐνης.

Tρόφιμο ή ρόφημα Περιεκτικότητα σε καφεϊνη
1 κούπα καφές φίλτρου 115-175 mg
1 ποτήρι freddo espresso/freddo capuccino 105-135 mg
1 κούπα στιγμαίου καφέ 65-100 mg
1 φλιτζανάκι espresso ή ελληνικός 40 mg
1 κούπα ντεκαφεΐνέ στιγμιαίου καφέ 1,8-2,7 mg
Πηγή: Coffee Science Information Centre (COSIC)

Όπως φαίνεται στον παραπάνω πίνακα ο καφές φίλτρου ή αλλιώς γαλλικός καφές έχει τη μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε καφεΐνη , ακολουθεί ο freddo espresso/cappuccino και μετά ο στιγμιαίος και ελληνικός καφές. Επομένως, οι γνώμες αναφορικά με το πόσο βαρύς είναι ο στιγμιαίος καφές σε σύγκριση με άλλους καφέδες πρέπει να στηρίζονται καθαρά και μόνο σε επίσημους φορείς, καθώς και στην περιεκτικότητα σε καφεΐνη και όχι σε αυθαιρεσίες.

Με βάση, λοιπόν, και την άποψη της Ευρωπαϊκής Αρχής για την Ασφάλεια των τροφίμων (EFSA) οι ενήλικες μπορούμε να προσλαμβάνουμε μέσα στην
ημέρα μέχρι 400mg καφεΐνης, που αντιστοιχούν σε 4 κούπες στιγμιαίου καφέ ή 5 διπλούς ελληνικούς καφέδες. Όμως, θυμηθείτε… καφεΐνη προσλάμβάνουμε και από άλλα τρόφιμα και ροφήματα όπως το τσάι, τα ενεργειακά ποτά, τα αναψυκτικά, το κακάο κτλ.

ΠΗΓΗ :
Scientific Opinion on the safety of caffeine. EFSA Panel on Dietetic Products, Nutrition and Allergies (NDA). European Food Safety Authority (EFSA), Parma, Italy. EFSA Journal 2015;13(5):4102
www.coffeeandhealth.org