Μαγειρεύουμε μαζί plant-based συνταγές με υψηλή θρεπτική αξία!
Καπνιστή Caesar salad με GG Vegan nuggets
Θα χρειαστούμε:
- 3τμχ Vegan nuggets Garden Gourmet
- 300γρ. ανάμικτη σαλάτα
- 6 τοματίνια σιγομαγειρεμένα στο φούρνο με 1 κ.σ. ελαιόλαδο
- 1 γρ. καπνιστή πάπρικα
- 5 γρ. καλαμπόκι
- 25γρ. χειροποίητη vegan Caesar sauce (1κ.σ. μουστάρδα dijon, 1 κ.γλ. κάπαρη, 1 κ.γλ. αγαύη, ½ σκελίδα σκόρδο, πιπέρι λευκό, λεμόνι)
- 10 γρ. κρουτόν
Εκτέλεση:
- Ψήνουμε τα Vegan nuggets σύμφωνα με τις οδηγίες παρασκευής στην συσκευασία.
- Πλένουμε και τοποθετούμε τα τοματίνια σε ταψάκι στο φούρνο στους 200 °C σκεπασμένα με ένα καπάκι για 15 λεπτά περίπου.
- Τοποθετούμε όλα τα υλικά για την sauce σε ένα μπλέντερ και τα χτυπάμε μέχρι να ομογενοποιηθούν. Διορθώνουμε με αλάτι πιπέρι λεμόνι αν χρειαστεί.
- Αναμειγνύουμε όλα τα υλικά εκτός την sauce σε ένα μπολ και σερβίρουμε σε πιάτο.
- Τέλος ρίχνουμε την sauce σε ποσότητα που επιθυμούμε.
Κοιτάζοντας τη συνταγή μας από τη διατροφική σκοπιά…
Για αρχή, αξίζει να αναφέρουμε οι plant-based συνταγές δεν απευθύνονται μόνο σε vegans ή vegetarians. Τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότεροι είναι εκείνοι που παίρνουν την απόφαση να μειώσουν την κατανάλωση κρέατος, κάνοντας έτσι μια «στροφή» σε μια πιο φυτική διατροφή (γνωστοί και ως flexitarians).
Τα φυτικά εναλλακτικά κρέατος- όπως στην περίπτωσή μας τα vegan nuggets- αποτελούν μια πολύ καλή πρόταση για όσους θέλουν να δημιουργήσουν απολαυστικά και θρεπτικά plant-based πιάτα, απολαμβάνοντας παράλληλα την υφή που προσφέρει το κρέας.
Όσον αφορά τα διατροφικά “συν” του πιάτου που ετοιμάσαμε:
- μας προσφέρει πολύτιμες φυτικές ίνες- τόσο τα διαφορετικά λαχανικά που περιέχει όσο και τα φυτικά nuggets αποτελούν πηγές φυτικών ινών, συστατικά με πολλαπλά οφέλη για την υγεία μας (εύρυθμη λειτουργία του εντέρου, μείωση της χοληστερόλης κ.ά.).Επιπλέον, λόγω της υψηλής περιεκτικότητας σε φυτικές ίνες, το πιάτο μας είναι και πολύ χορταστικό και μπορεί να “σταθεί” από μόνο του ως κύριο γεύμα.
- τα nuggets που χρησιμοποιήσαμε είναι πλούσια σε πρωτεΐνη- μάλιστα η βασική πηγή πρωτεΐνης είναι η σόγια (που μάλιστα είναι μη μεταλλαγμένη- ή Non GMO όπως λέγεται), η οποία ανήκει στην κατηγορία των οσπρίων. Το πλεονέκτημα της πρωτεΐνης σόγιας συγκριτικά με άλλα όσπρια είναι πως δίνει μια πιο συμπαγή μορφή στο τρόφιμο, γεγονός που το φέρνει την υφή του πιο κοντά στην υφή του κρέατος που έχουμε συνηθίσει.
- όσον αφορά τα λιπαρά, η συνταγή μας περιέχει ελαιόλαδο σε πολύ λογική ποσότητα που δε θα κάνει το πιάτο μας να ξεφύγει θερμιδικά. Όσο για τα nuggets, περιέχουν φυτικά έλαια αλλά όχι φοινικέλαιο, που είναι πλούσιο σε κορεσμένα (“κακά”) λιπαρά. Είναι σημαντικό όταν κάνουμε τις αγορές μας να δίνουμε σημασία στη λίστα των συστατικών των προϊόντων και να προτιμάμε εκείνα με τη συνολικά καλύτερη διατροφική αξία.
Καλή απόλαυση!
Γράφει η Ιωάννα Παπαδοπούλου, Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, MSc