Μύθοι & αλήθειες για το στιγμιαίο καφέ
Γράφει η Χρυσούλα Τσικνή, Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, MSc
Ο καφές ίσως είναι το μόνο πράγμα που θέλουμε μαζί μας μόλις ανοίγουμε τα μάτια μας, η καλύτερή μας συντροφιά. Πέρα από αυτό όμως ο καφές είναι και από τα διασημότερα ροφήματα παγκοσμίως. Στη χώρα μας και στις επιλογές μας έχει ξεχωρίσει ο στιγμιαίος ανάμεσα στα υπόλοιπα ήδη καφέ γι’ αυτό και αποτελεί την αγαπημένη καθημερινή συνήθεια των Ελλήνων. Και όπως συμβαίνει με όλες τις διασημότητες, πολλοί έχουν προσπαθήσει να σπιλώσουν τη φήμη του και την αξία του. Γι’ αυτό μάλλον ήρθε ο καιρός να αποσαφηνίσουμε κάποια δεδομένα…
Μύθος 1: Ο στιγμιαίος καφές δεν είναι φυσικός καφές
Αλήθεια: Ο στιγμιαίος καφές παράγεται από εκλεκτές ποικιλίες και αποτελεί ένα 100% φυσικό προϊόν υψηλής ποιότητας, χάρις την αυστηρά ελεγχόμενη διαδικασία παρασκευής του. Όπως και κάθε άλλος καφές, ο στιγμιαίος έχει ήδη περάσει από μία θερμική επεξεργασία κατά το καβούρδισμα με σκοπό να αναδείξει όλα του τα αρώματα και τη γεύση. Η διαφορά με τους υπόλοιπους καφέδες, έγκειται στο γεγονός ότι ο στιγμιαίος καφές έχει ήδη φιλτραριστεί με την προσθήκη ζεστού νερού και αφυδατωθεί πριν από εμάς για εμάς, για να είναι έτοιμος με απλή προσθήκη νερού στο ποτήρι ή την κούπα μας.
Μύθος 2: Ο στιγμιαίος καφές προκαλεί κυτταρίτιδα
Πόσες φορές, ιδιαίτερα αν είστε γυναίκα, δεν σκεφθήκατε ποια τρόφιμα και ροφήματα επηρεάζουν την κυτταρίτιδα, προσπαθώντας (άδικα όπως δείχνουν τα ερευνητικά δεδομένα) να μειώσετε την πρόσληψη καφεΐνης;
Αλήθεια: Η πραγματικότητα έρχεται να διαψεύσει τις φήμες. Η κυτταρίτιδα οφείλεται σε υπολειτουργία της φλεβικής και λεμφικής κυκλοφορίας και η δημιουργία της είναι αιτία κυρίως γενετικών και ορμονικών παραγόντων. Παράλληλα, δεν υπάρχουν επιστημονικά δεδομένα που να αποδεικνύουν πως η κατανάλωση καφέ ή γενικότερα καφεΐνης συμβάλλει στην εμφάνιση κυτταρίτιδας. Αν, λοιπόν, σας απασχολεί πως θα βελτιώσετε την εικόνα της κυτταρίτιδας ή πως θα την αποφύγετε, δεν είναι ανάγκη να στερηθείτε την απόλαυση του πρωινού καφέ σας, και μάλλον άλλες είναι οι κινήσεις τις οποίες πρέπει να σκεφτείτε όπως η συστηματική άσκηση, η ενυδάτωση, ο περιορισμός των λιπαρών στη διατροφή σας κτλ κτλ.
Μύθος 3: Ο στιγμιαίος καφές είναι βαρύς για το στομάχι
Αλήθεια: Η εντύπωση αυτή στηρίζεται στην παρατήρηση μεμονωμένων ατόμων που υποστηρίζουν ότι ο στιγμιαίος καφές έχει μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε καφεΐνη. Ωστόσο, πολλές μελέτες έχουν απορρίψει αυτή την πρόταση, αναφέροντας ότι ο καφές έχει προστατευτικές επιδράσεις στη λειτουργία του γαστρεντερικού συστήματος σε υγιή άτομα και δε σχετίζεται με την εμφάνιση γαστρεντερικών συμπτωμάτων όπως οισοφαγίτιδα, γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, αίσθημα καύσου κτλ. Μάλιστα αν δούμε την περιεκτικότητα του στιγμιαίου καφέ σε καφεΐνη τότε μάλλον η εντύπωση αυτή περιορίζεται:
Τρόφιμο ή ρόφημα | Περιεκτικότητα σε καφεΐνη |
1 φλιτζάνι καφές φίλτρου | 115-175 mg |
1 φλιτζάνι στιγμιαίου καφέ | 65-100 mg |
1 φλιτζανάκι εσπρέσσο ή ελληνικός | 40 mg |
1 κούπα με 1 φακελάκι μαύρο τσάι | 30 mg |
1 σοκολάτα μαύρη (1 μέτριο κομμάτι) | 20mg |
1 φλιτζάνι κακάο | 6 mg |
Μύθος 4: Ο στιγμιαίος καφές δε συμβάλλει στην ενυδάτωση
Αλήθεια: Όλες οι σύγχρονες διατροφικές συστάσεις αναφέρουν πως όλα τα μη αλκοολούχα ροφήματα συνεισφέρουν στις ημερήσιες ανάγκες μας σε υγρά και μπορούν να μας ενυδατώσουν, ανάμεσα σε αυτά και ο καφές. Ο καφές συνδέθηκε με την αφυδάτωση κυρίως λόγω της διουρητικής δράσης της καφεΐνης. Ωστόσο, αυτό που επηρεάζει περισσότερο τη διουρητική δράση της καφεΐνης είναι η συγκέντρωσή της σε ένα ρόφημα. Η δόση, λοιπόν, της καφεΐνης που περιέχεται σε μια κούπα ή 1 ποτήρι στιγμιαίου καφέ δεν φαίνεται σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες να επηρεάζει αρνητικά την ενυδάτωσή μας. Το αντίθετο μάλιστα!