Νίκησε την δυσπεψία με κύμινο!
Γράφουν οι Δρ. Αναστάσιος Παπαλαζάρου, Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, Ιωάννα Παπαδοπούλου, Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, MSc
Ένα από τα πιο διαδεδομένα μπαχαρικά σε παγκόσμιο επίπεδο είναι το κύμινο, το οποίο προέρχεται από τους σπόρους του φυτού Cuminum cyminum. Το κύμινο αποτελεί βασικό συστατικό σε πολλές κουζίνες του κόσμου- ειδικότερα του Μεξικού και της Νοτιοδυτικής Ασίας- και χαρίζει τη χαρακτηριστική πικάντικη γεύση του σε συνταγές όπως το chili καθώς και διάφορα είδη ινδικού curry.
Εκτός, όμως, από τη γεύση του, το κύμινο προσφέρει και οφέλη για την υγεία μας και γι’ αυτό το λόγο έχει χρησιμοποιηθεί εδώ και πολλά χρόνια σε σκευάσματα της παραδοσιακής ιατρικής. Πληθώρα σύγχρονων μελετών ήρθαν να επιβεβαιώσουν ορισμένα από τα οφέλη για τα οποία είναι παραδοσιακά γνωστό το κύμινο, αλλά και να αποκαλύψουν κάποια νέα που ενισχύουν ακόμη περισσότερο την αξία του για τη διατροφή μας.
Ο ρόλος του κύμινου στο πεπτικό σύστημα
Η πιο διαδομένη παραδοσιακή χρήση του κύμινου είναι για την αντιμετώπιση της δυσπεψίας. Στην εποχή μας, ερευνητικά δεδομένα επιβεβαιώνουν πως το κύμινο μπορεί να συμβάλλει στην προαγωγή της φυσιολογικής πέψης. Πιο συγκεκριμένα, έχει φανεί πως μπορεί να αυξήσει τη δραστηριότητα των πεπτικών ενζύμων και, επομένως, να επιταχύνει δυνητικά τη διαδικασία της πέψης. Επιπλέον, το κύμινο δρα και στο συκώτι, όπου αυξάνει την απελευθέρωση χολής, η οποία συμμετέχει στην πέψη του λίπους και άλλων θρεπτικών ουσιών στο έντερο. Τέλος, σύμφωνα με πρόσφατα ευρήματα, το κύμινο πιθανόν να έχει ευεργετικό ρόλο και στη βελτίωση των συμπτωμάτων σε ασθενείς με σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου.
Πρωταθλητής σε περιεκτικότητα σιδήρου
Οι σπόροι του κύμινου είναι φυσικά πλούσιοι σε σίδηρο, ο οποίος αποτελεί ένα από τα πιο πολύτιμα μέταλλα στη διατροφή μας. Ο σίδηρος είναι ιδιαίτερα σημαντικός για τα παιδιά και τους εφήβους, καθώς παίζει καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη, αλλά και για τις νέες γυναίκες, οι οποίες τον χρειάζονται για να αντικαταστήσουν το αίμα που χάνεται κατά τη διάρκεια της εμμήνου ρύσεως.
Ωστόσο, η έλλειψη σιδήρου είναι μια από τις πιο κοινές ελλείψεις θρεπτικών συστατικών, που απαντάται τόσο σε αναπτυσσόμενες όσο και σε ανεπτυγμένες χώρες. Λαμβάνοντας υπόψη την υψηλή περιεκτικότητα του κύμινου σε σίδηρο (ένα κουταλάκι του γλυκού περιέχει περίπου 1,4 mg σιδήρου, ποσότητα που αντιστοιχεί στο 17,5% της Προσλαμβανόμενης Ποσότητας Αναφοράς για τους άνδρες, ενώ για τις γυναίκες το αντίστοιχο ποσοστό είναι περίπου 8%), μπορούμε να το θεωρήσουμε καλή πηγή, ακόμα και όταν χρησιμοποιείται σε μικρές ποσότητες ως καρύκευμα.
Η αντιοξειδωτική δράση του κύμινου
Όπως και τα περισσότερα μπαχαρικά, το κύμινο περιέχει σε υψηλή συγκέντρωση ενώσεις, όπως τερπένια, φαινόλες, φλαβονοειδή και αλκαλοειδή, που είναι γνωστές για την αντιοξειδωτική τους δράση και τα πολλαπλά οφέλη που παρέχουν στην υγεία μας.
Τα αντιοξειδωτικά είναι απαραίτητα για τον ανθρώπινο οργανισμό, καθώς ο ρόλος τους είναι η εξουδετέρωση των ελεύθερων ριζών, βλαβερών ουσιών που παράγονται μέσω φυσιολογικών λειτουργιών του σώματος αλλά και συνηθειών του καθημερινού τρόπου ζωής, όπως η έκθεση στις υπεριώδεις ακτίνες του ήλιου και το κάπνισμα. Οι ελεύθερες ρίζες προσβάλλουν υγιή κύτταρα και η δράση τους έχει συσχετιστεί με τη γήρανση αλλά και την εμφάνιση ασθενειών, όπως η καρδιαγγειακή νόσος και ορισμένοι τύποι καρκίνου.
Αν και ορισμένες αντιοξειδωτικές ουσίες παράγονται στο σώμα μας, μια διατροφή πλούσια σε αντιοξειδωτικά μπορεί να συμβάλλει στην καλύτερη ενίσχυση του οργανισμού μας.
Συμπερασματικά, προσθέτοντας το κύμινο στις καθημερινές σας συνταγές, όχι μόνο θα δείτε τα φαγητά που ήδη γνωρίζατε με μια νέα, πιο γευστική ματιά, αλλά θα επωφεληθείτε και από τις ευεργετικές του ιδιότητες για την υγεία σας.
Γράφει ο δρ. Αναστάσιος Παπαλαζάρου, διαιτολόγος-διατροφολόγος
Συνεργάστηκε η Διαιτολόγος – Διατροφολόγος Ιωάννα Παπαδοπούλου MSc