Σιτάρι και βρώμη ολικής άλεσης: Ένας επιτυχημένος συνδυασμός στα δημητριακά πρωινού!
Γράφει η Δάφνη Μπαλαφούτη, Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, MSc
Δημητριακά πρωινού: Μία κατηγορία τροφίμων που αγαπάνε όχι μόνο τα παιδιά αλλά και αρκετοί από εμάς που επιθυμούμε μια γρήγορη επιλογή πρωινού και παράλληλα θέλουμε να ξεκινήσουμε την ημέρα τους δυναμικά και γεμάτοι ενέργεια! Πώς μπορούμε όμως να τα εντάξουμε σωστά στο πρωινό μας γεύμα και ποιοι είναι οι πιο «δυνατοί» συνδυασμοί συστατικών που τα συνθέτουν;
Ένα ισορροπημένο πρωινό περιλαμβάνει …
Επιλέγοντας τουλάχιστον τρεις διαφορετικές ομάδες τροφίμων στο πρωινό μας, τότε συνθέτουμε ένα πλήρες γεύμα πλούσιο σε ενέργεια και πολύτιμα θρεπτικά συστατικά για ένα δυναμικό ξεκίνημα της ημέρας. Απολαύστε τα αγαπημένα σας δημητριακά πρωινού με γάλα και ένα φρούτο ή προσθέστε τα στο γιαούρτι σας μαζί με μία χούφτα ανάλατους ξηρούς καρπούς και αποξηραμένα φρούτα χωρίς ζάχαρη ή ένα ποτήρι φυσικό χυμό πορτοκάλι και χαρίστε στο σώμα σας και τον εγκέφαλό σας τη «βενζίνη» που χρειάζονται για να αντεπεξέλθουν στις καθημερινές σας δραστηριότητες μετά την ολονύκτια νηστεία.
Τι πρέπει να προσέξετε στην επιλογή των δημητριακών πρωινού;
Τα δημητριακά πρωινού είναι πλούσια σε υδατάνθρακες, που αποτελούν το βασικό «καύσιμο» του οργανισμού ενώ αν επιλέξετε ολικής άλεσης, θα επωφεληθείτε κι από τις φυτικές ίνες που περιέχουν και συμβάλλουν, μεταξύ άλλων, στην αύξηση του αισθήματος πληρότητας και στην εύρυθμη λειτουργία του εντέρου.
Αυτό συμβαίνει καθώς στα τρόφιμα ολικής δεν αφαιρείται ο φλοιός των δημητριακών όπως συμβαίνει στα επεξεργασμένα δημητριακά, με αποτέλεσμα πολύτιμα θρεπτικά συστατικά όπως βιταμίνες του συμπλέγματος Β και μέταλλα όπως ο σίδηρος και ο ψευδάργυρος, να παραμένουν ανέπαφα.
Τα ανανεωμένα δημητριακά πρωινού
Πλέον είναι διαθέσιμα στην αγορά κάποια πολύ γνωστά μας δημητριακά πρωινού που ανανεώθηκαν συνδυάζοντας το σιτάρι με τη βρώμη ολικής άλεσης. Πιθανώς να γνωρίζετε ότι η βρώμη αποτελεί ένα από τα πιο θρεπτικά δημητριακά αφού περιέχει τις πολύτιμες φυτικές ίνες «β-γλυκάνες» οι οποίες σύμφωνα με επιστημονικά δεδομένα συμβάλλουν στη μείωση της χοληστερόλης, στον καλύτερο γλυκαιμικό έλεγχο και στην θωράκιση του ανοσοποιητικού συστήματος. Επιπλέον, το συγκεκριμένο δημητριακό υπερτερεί σε πρωτεϊνες σε σχέση με άλλα δημητριακά και παρέχει πολύτιμα θρεπτικά συστατικά όπως βιταμίνες του συμπλέγματος Β, ανόργανα συστατικά, όπως μαγνήσιο, φώσφορο και μαγγάνιο, καθώς και αντιοξειδωτικές ουσίες.
Φαίνεται λοιπόν πως η μίξη του σιταριού με τη βρώμη ολικής άλεσης δημιουργεί ένα τελικό προϊόν που μας κρατάει χορτάτους για περισσότερη ώρα, αφού οι φυτικές ίνες και οι πρωτεΐνες που περιέχουν έχουν την ιδιότητα να ενισχύουν το αίσθημα κορεσμού, μειώνοντας την όρεξη για ενδιάμεσο τσιμπολόγημα και συμβάλλοντας τελικά στον καλύτερο έλεγχο του σωματικού μας βάρους. Σε αυτό βοηθούν σημαντικά και οι β-γλυκάνες συγκεκριμένα που περιέχονται στη βρώμη και προάγουν την έκκριση του πεπτιδίου ΥΥ (ΡΥΥ), μιας ορμόνης που παράγεται στο έντερο ως απάντηση στην κατανάλωση φαγητού. Σύμφωνα με επιστημονικά δεδομένα, αυτή η ορμόνη κορεσμού έχει φανεί πως οδηγεί σε μειωμένη πρόσληψη θερμίδων μειώνοντας ενδεχομένως την πιθανότητα εμφάνισης παχυσαρκίας.
Αξίζει να δοκιμάσετε κι εσείς λοιπόν τα δημητριακά πρωινού με σιτάρι και βρώμη ολικής άλεσης και να τα συνδυάσετε όπως επιθυμείτε ανάλογα με τις γευστικές σας προτιμήσεις και ανάγκες, χαρίζοντας στο σώμα σας υγεία κι ευεξία.