Σπιτικά γλυκά: απόλαυση με λιγότερη ζάχαρη!

“Ξεκίνησα να προσέχω τη διατροφή μου και έχω κόψει τελείως τα γλυκά”.
Αυτή είναι μια φράση που σίγουρα έχετε πει ή έχετε ακούσει από κάποιο γνωστό σας. Όπως έχουμε τονίσει πολλές φορές, όμως, αυτό που έχει ουσία είναι να υιοθετούμε υγιεινές διατροφικές συνήθειες όχι για 2 βδομάδες ή 1 μήνα αλλά μακροπρόθεσμα. Πόσο ρεαλιστικό θα ήταν, λοιπόν, να πούμε πως θα κόψουμε για πάντα τα γλυκά; Μάλλον όχι και τόσο, αφού όλοι μας κάποιες φορές- άλλοι πιο συχνά άλλοι πιο σπάνια- έχουμε μια επιθυμία για μια γλυκιά απόλαυση.
Βέβαια γλυκό με γλυκό διαφέρει! Συγκρίνοντας διάφορα γλυκά μεταξύ τους, μπορούμε να παρατηρήσουμε μεγάλες διαφορές και ως προς τις θερμίδες τους, τη ζάχαρη που περιέχουν αλλά και ως προς το γενικότερο διατροφικό τους προφίλ.
Ένας τρόπος για να συνεχίσουμε να απολαμβάνουμε τη γλυκιά γεύση κρατώντας παράλληλα τις ισορροπίες στη διατροφή μας είναι να φτιάξουμε τα αγαπημένα μας γλυκά στο σπίτι, επιλέγοντας έξυπνα τα υλικά που θα χρησιμοποιήσουμε!
Ας δούμε, λοιπόν, μαζί χρήσιμα tips για τα σπιτικά γλυκά σας!
- Ας ξεκινήσουμε από ένα υλικό-passepartout για τα γλυκά, που δεν είναι άλλο από τα μπισκότα- τα βρίσκουμε σε τόσες αγαπημένες συνταγές: cheesecake, κορμό banoffee, γλυκά ψυγείου, παγωτά… Κάνοντας, λοιπόν, μια έξυπνη επιλογή στα μπισκότα που θα χρησιμοποιήσουμε στη συνταγή μας, έχουμε την ευκαιρία να δημιουργήσουμε ένα πιο ελαφρύ γλυκό, με βελτιωμένη διατροφική αξία. Για παράδειγμα, επιλέγοντας μπισκότα πτι-μπερ χωρίς προσθήκη ζάχαρης, το γλυκό μας θα περιέχει:
- λιγότερη ζάχαρη
- πολύτιμες φυτικές ίνες, αφού τα συγκεκριμένα μπισκότα είναι πλούσια σε φυτικές ίνες.
- Πάντα μας αρέσει να σας προτείνουμε healthy swaps, μικρές αντικαταστάσεις, δηλαδή, που μπορούν να κάνουν τη διαφορά στα πιάτα σας! Αν ανήκετε στην κατηγορία “γλυκό=σοκολάτα”, μια απλή αντικατάσταση που μπορείτε να κάνετε είναι να ξεκινήσετε στα γλυκά σας να χρησιμοποιείτε μια σοκολάτα χωρίς ζάχαρη. Ένα εύκολο και πολύ γευστικό σοκολατένιο γλυκό που μπορείτε να ετοιμάσετε είναι έναν κορμό με κουβερτούρα με stevia και μπισκότα πτι-μπερ χωρίς προσθήκη ζάχαρης (ή εναλλακτικά digestive χωρίς ζάχαρη). Για να δώσετε extra γεύση και υφή στον κορμό σας, μπορείτε να προσθέσετε ξηρούς καρπούς ή αποξηραμένα φρούτα (προσέξτε να μην περιέχουν πρόσθετη ζάχαρη). Άλλη μια γρήγορη και θρεπτική πρόταση είναι να φτιάξετε energy balls με απλά υλικά όπως: μπισκότα χωρίς προσθήκη ζάχαρης, άγλυκο κακάο, αποξηραμένα δαμάσκηνα και φυστικοβούτυρο (χωρίς ζάχαρη).
- Έχουμε κι άλλα healthy swaps όμως να προτείνουμε! Αντικαταστήστε, λοιπόν, όπου μπορείτε:
- τη ζάχαρη (ή ένα μέρος της) με κάποιο γλυκαντικό με λιγότερες ή μηδενικές θερμίδες
- το επεξεργασμένο/λευκό αλεύρι (ή ένα μέρος του) με αλεύρι ολικής άλεσης για να “κερδίσετε” φυτικές ίνες
- το ζωικό βούτυρο με μαλακή μαργαρίνη με ω-3 ή ταχίνι για να περιορίσετε τα «κακά» λιπαρά και να δώσετε μεγαλύτερη έμφαση στα «καλά»
– την κρέμα γάλακτος με κρέμα ή γιαούρτι χαμηλών λιπαρών
- Για το τέλος αφήσαμε… την extra πινελιά. Αν θέλετε τα σπιτικά σας γλυκά να περάσουν στο next level, χωρίς όμως να τα φορτώσετε με περιττές θερμίδες (ζάχαρη, κρέμα γάλακτος κλπ.), μπορείτε στις συνταγές σας-ανάλογα, βέβαια, με το γλυκό που φτιάχνετε- να προσθέσετε υλικά όπως ξύσμα λεμονιού ή πορτοκαλιού, κανέλα ή ακόμα και λίγο καφέ. Το μόνο που χρειάζεται είναι φαντασία και όρεξη για δημιουργία!