Στιγμιαίος καφές: ένα φυσικό ρόφημα στο ποτήρι σου!
Γράφει η Ιωάννα Παπαδοπούλου, Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, MSc
Βρισκόμαστε στα μέσα του φθινοπώρου, τα πρώτα κρύα κάνουν σιγά σιγά την εμφάνισή τους και στις παρέες επικρατεί “διχασμός”: από τη μια οι λάτρεις του φραπέ, που δεν τον αποχωρίζονται ανεξαρτήτως εποχής, και στην αντίπαλη πλευρά όσοι προτιμούν να απολαύσουν τη γεύση και το άρωμα μιας ζεστής κούπας καφέ. Σε όποιο «στρατόπεδο» κι αν ανήκετε, το σίγουρο είναι ένα: πως ο στιγμιαίος καφές – είτε κρύος είτε ζεστός- συνοδεύει τις καθημερινές μας στιγμές.
Έχετε αναρωτηθεί ποτέ πώς φτάνει στα χέρια μας το αγαπημένο μας ρόφημα;
Ο στιγμιαίος καφές αποτελεί ένα 100% φυσικό ρόφημα. Όπως και όλοι οι καφέδες, έχει προέλευση τους κόκκινους καρπούς του καφεόδεντρου, γνωστούς και ως «κεράσια του καφεόδεντρου», καθώς όταν είναι ώριμοι και έτοιμοι για περισυλλογή, έχουν παρόμοιο μέγεθος και χρώμα με τα κεράσια. Στην ουσία, η μοναδική διαφορά του με τα υπόλοιπα είδη καφέ εντοπίζεται στην παραγωγική του διαδικασία: ο στιγμιαίος καφές, πριν φτάσει σ’ εμάς, έχει ήδη υποστεί φιλτράρισμα και αφυδάτωση. Έτσι, το μόνο που έχουμε να κάνουμε για να τον απολαύσουμε είναι να προσθέσουμε νερό στο ποτήρι ή την κούπα μας.
Ας μάθουμε, όμως, λίγο περισσότερα για τη διαδικασία, ακολουθώντας τη βήμα βήμα…
Βήμα 1: Φυτεία & συλλογή των καρπών: Τις φυτείες καφέ τις συναντούμε κατά βάση σε χώρες του Ισημερινού, όπου εξασφαλίζεται η υψηλή ποιότητα των καλλιεργειών καθ’ όλη τη διάρκεια της ωρίμανσης των καφεόδεντρων. Η συλλογή των κόκκινων καρπών διεξάγεται σχολαστικά έτσι ώστε το προϊόν που φτάνει σε εμάς να έχει τη βέλτιστη δυνατή ποιότητα.
Βήμα 2: Προετοιμασία πράσινων κόκκων: Στη συνέχεια, οι καρποί αποφλοιώνονται- είτε με ξηρή είτε με υγρή μέθοδο- και, έτσι, προκύπτουν οι πράσινοι κόκκοι καφέ.
Βήμα 3: Χαρμάνι: Δε θα ήταν υπερβολή να πούμε ότι όλη η μαγεία της γεύσης και του αρώματος του καφέ κρύβεται πίσω από τη μίξη των κόκκων για την κάθε διαφορετική γεύση. Μέσω αυτής της διαδικασίας, που απαιτεί υψηλή τεχνική, πολύχρονη πείρα αλλά και φαντασία, δημιουργούνται καφέδες με μοναδικές γεύσεις αλλά και διαφορετική σύσταση σε αντιοξειδωτικά συστατικά.
Βήμα 4: Καβούρδισμα & άλεσμα: Σε αυτό το στάδιο, οι πράσινοι κόκκοι καβουρδίζονται σε θερμοκρασία που κυμαίνεται μεταξύ 180-240°C για 3-12 λεπτά, απελευθερώνοντας το υπέροχο άρωμα του καφέ, και αποκτούν μια πιο σκούρα απόχρωση. Έπειτα, οι κόκκοι αλέθονται και μετατρέπονται σε σκόνη.
Βήμα 5: Φιλτράρισμα: Για να κατανοήσετε καλύτερα τη διαδικασία του φιλτραρίσματος, σκεφτείτε πως είναι κάτι αντίστοιχο με τη διήθηση του καφέ φίλτρου στην καφετιέρα του σπιτιού μας, μόνο που πραγματοποιείται σε βιομηχανικό επίπεδο με υψηλή εξειδίκευση με στόχο τη διασφάλιση της υψηλής ποιότητας του τελικού προϊόντος. Αφού περάσει από διαδοχικό φιλτράρισμα και απομακρυνθεί όλο το κατακάθι, λαμβάνεται το φυσικό εκχύλισμα ή όπως λέμε η «καρδιά» του καφέ.
Βήμα 6: Παραγωγή του στιγμιαίου καφέ: Για να πάρει ο καφές τη μορφή που όλοι ξέρουμε, ο φιλτραρισμένος καφές αφυδατώνεται γρήγορα σε χαμηλή θερμοκρασία.
Τώρα, λοιπόν, που ακολουθήσατε τον καφέ στο ταξίδι του, πάρτε σας το ποτήρι ή την κούπα σας και απολαύστε το αγαπημένο σας φυσικό ρόφημα!