Ισορροπημένη διατροφή

Στιγμιαίος καφές: μάθετε να τον φτιάχνετε σωστά

Στιγμιαίος καφές: μάθετε να τον φτιάχνετε σωστά

Γράφει η Ιωάννα Παπαδοπούλου, Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, MSc

Δε θα ήταν καθόλου υπερβολικό αν λέγαμε πως για πολλούς ένα ποτήρι με φραπέ αποτελεί… την προέκταση του χεριού τους, ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες! Γι’ αυτό το λόγο δημιουργείται πολύ συχνά η απορία: «Υπάρχει όντως συνταγή για το στιγμιαίο καφέ;».

Η αλήθεια είναι πως οι περισσότεροι, στην προσπάθειά τους να προετοιμάσουν το αγαπημένο τους ρόφημα, ακολουθούν κάποια βήματα: ρίχνουν λίγο καφέ “με το μάτι” σ’ ένα ποτήρι, προσθέτουν όση ζάχαρη θέλουν μαζί με λίγο νερό, τα χτυπάνε και στο τέλος συμπληρώνουν με νερό ή/και παγάκια (και προαιρετικά γάλα).

Τι συμβαίνει, όμως, όταν προσθέτουμε καφέ “με το μάτι”;

Η προετοιμασία του στιγμιαίου καφέ χωρίς συγκεκριμένη δοσολογία αποτελεί ίσως το βασικό λόγο που πολύ συχνά στοχοποιείται ως ένα ρόφημα «βαρύ» για το στομάχι. Σίγουρα σας έχει τύχει να δοκιμάσετε φραπέ από τα χέρια κάποιου φίλου ή από κάποια καφετέρια και να σας φανεί πολύ διαφορετικός –πιο ελαφρύς ή πιο βαρύς- από αυτόν που έχετε συνηθίσει απολαμβάνετε στο σπίτι. Αλλά ακόμα και όταν εσείς οι ίδιοι φτιάχνετε τον καφέ, ίσως έχετε παρατηρήσει πως κάποιες φορές σας «βγαίνει» πιο βαρύς.

Ποια είναι η θέση των επιστημόνων;

Σύμφωνα, λοιπόν, με πολυάριθμες κλινικές και επιδημιολογικές μελέτες, ο καφές-συμπεριλαμβανομένου και του στιγμιαίου- δεν επηρεάζει τη φυσιολογική λειτουργία του στομάχου, ελλείψει κάποιας παθολογικής κατάστασης. Μάλιστα, έχει φανεί πως σε υγιή άτομα, η κατανάλωση καφέ έχει προστατευτικό ρόλο στη λειτουργία του γαστρεντερικού συστήματος και δε συσχετίζεται με την εμφάνιση συμπτωμάτων, όπως γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, οισοφαγίτιδα, αίσθημα πόνου, καύσου κλπ. Αντίστοιχα αποτελέσματα προέκυψαν και από πρόσφατη μελέτη που διεξήχθη από το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο, καθώς φάνηκε πως σε υγιή άτομα που κάνουν συστηματική κατανάλωση καφέ- χωρίς να έχουν ιστορικό γαστρεντερικών προβλημάτων-, η πρόσληψη καφέ (οποιουδήποτε είδους) δεν οδηγεί σε δυσάρεστα γαστρεντερικά συμπτώματα ούτε προκαλεί μη φυσιολογική έκκριση υδροχλωρικού οξέος στο στομάχι.

Άρα πού καταλήγουμε;

Αν δεν έχετε κάποια διαπιστωμένη παθολογία, δεν υπάρχει λόγος να στερείστε τον αγαπημένο σας καφέ, που εκτός από δροσιά και ζωντάνια, σας προσφέρει και σημαντική ποσότητα αντιοξειδωτικών. Έτσι, το μόνο που έχετε να κάνετε την επόμενη φορά που θα φτιάξετε φραπέ, είναι να χρησιμοποιήσετε τη σωστή συνταγή, ακολουθώντας τα παρακάτω βήματα:

1. Χρησιμοποιήστε ένα ποτήρι χωρητικότητας 350mL.
2. Προαιρετικά, προσθέστε ζάχαρη με μέτρο ή ακόμα καλύτερα αντικαταστήστε τη με κάποιο ολιγοθερμιδικό γλυκαντικό π.χ. stevia.
3. Προσθέστε 2 κουταλάκια του γλυκού (4 γρ.) στιγμιαίο καφέ.
4. Προσθέστε 30mL νερό σε θερμοκρασία δωματίου.
5. Χτυπήστε με μηχανή ή χειροκίνητο μίξερ (όχι για πάνω από 10 δευτερόλεπτα).
6. Προσθέστε πάγο.
7. Αν το επιθυμείτε, προσθέστε γάλα χαμηλών λιπαρών.
8. Συμπληρώστε με κρύο νερό.

Καλή απόλαυση!

Πηγές
• Shimamoto T, Yamamichi N, Kodashima S, Takahashi Y, Fujishiro M, Oka M, et al. No association of coffee consumption with gastric ulcer, duodenal ulcer, reflux esophagitis, and non-erosive reflux disease: a cross-sectional study of 8,013 healthy subjects in Japan. PLoS ONE. 2013;8(6):e65996.
• Papakonstantinou E, Kechribari I, Sotirakoglou Κ, Tarantilis P, Gourdomichali T, Michas G, Kravvariti V, Voumvourakis K, Zampelas A. Acute effects of coffee consumption on self-reported gastrointestinal symptoms, blood pressure and stress indices in healthy individuals. Nutr J. 2016 Mar 15;15(1):26.