Ισορροπημένη διατροφή

Στιγμιαίος καφές: ξέρεις να τον φτιάχνεις σωστά;

Στιγμιαίος καφές: ξέρεις να τον φτιάχνεις σωστά;

Γράφει η Ιωάννα Παπαδοπούλου, Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, MSc

Ποιος δεν έχει απολαύσει ένα δροσερό ποτήρι φραπέ μια ζεστή, καλοκαιρινή μέρα; Είναι αλήθεια πως ο κρύος στιγμιαίος καφές έχει αποκτήσει πολλούς φανατικούς θαυμαστές μέσα στα χρόνια με αποτέλεσμα να αποτελεί πλέον “σταθερή αξία”.

“Υπάρχει, όμως, σωστή συνταγή για τον στιγμιαίο καφέ;”
Η αλήθεια είναι πως οι περισσότεροι, για να φτιάξουν ένα ποτήρι στιγμιαίο καφέ, ακολουθούν πάνω-κάτω τα ίδια “κλασσικά” βήματα: βάζουν στο ποτήρι λίγο καφέ “με το μάτι” , προσθέτουν ζάχαρη (ανάλογα με το πόσο γλυκό τον θέλουν) μαζί με λίγο νερό και τα χτυπάνε. Στο τέλος, συμπληρώνουν με νερό ή/και παγάκια και, αν θέλουν, προσθέτουν γάλα.

Γιατί δεν πρέπει να βάζουμε καφέ “με το μάτι”;
Ο στιγμιαίος καφές έχει συχνά κατηγορηθεί ως ένα ρόφημα «βαρύ» για το στομάχι και τις περισσότερες φορές πίσω απ’ αυτό κρύβεται η προετοιμασία του χωρίς συγκεκριμένη δοσολογία. Πόσες φορές σου έχει συμβεί να δοκιμάσεις φραπέ που έφτιαξε κάποιος άλλος π.χ. σε κάποια καφετέρια ή φιλικό σπίτι και να σου φανεί εντελώς διαφορετικός –είτε πιο βαρύς είτε πιο ελαφρύς- από αυτόν που φτιάχνεις μόνος σου; Ακόμα και όταν εσύ ο ίδιος ετοιμάζεις τον καφέ «με τα χεράκια σου», ίσως έχεις παρατηρήσει πως ορισμένες φορές είναι κάπως πιο βαρύς.

Τι λένε οι μελέτες;

Τα αποτελέσματα πολυάριθμων κλινικών και επιδημιολογικών μελετών έχουν οδηγήσει στο συμπέρασμα πως ο καφές-συμπεριλαμβανομένου και του στιγμιαίου- δεν επηρεάζει τη φυσιολογική λειτουργία του στομάχου, ελλείψει κάποιας παθολογικής κατάστασης.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα μιας μελέτης που διεξήχθη πριν λίγα χρόνια από το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο, η πρόσληψη καφέ (οποιουδήποτε είδους) δεν οδηγεί σε δυσάρεστα γαστρεντερικά συμπτώματα ούτε προκαλεί μη φυσιολογική έκκριση υδροχλωρικού οξέος στο στομάχι σε υγιή άτομα (χωρίς ιστορικό γαστρεντερικών προβλημάτων) που κάνουν συστηματική κατανάλωση καφέ.

Συμπέρασμα: Αν δεν υπάρχει κάποια διαπιστωμένη παθολογική κατάσταση, δεν υπάρχει λόγος να στερείσαι το αγαπημένο σου ρόφημα, το οποίο δεν είναι μόνο γεμάτο δροσιά, αλλά και πολύτιμα αντιοξειδωτικά!

Και για το τέλος, η «μαγική» συνταγή!
Το μόνο, λοιπόν, που έχεις να κάνεις την επόμενη φορά που θέλεις να απολαύσεις ένα ποτήρι φραπέ, είναι να ακολουθήσεις τα παρακάτω απλά βήματα:

1. Χρησιμοποίησε ένα ψηλό ποτήρι (χωρητικότητας περίπου 350mL).
2. Αν το επιθυμείς, πρόσθεσε ζάχαρη με μέτρο. Για να εξοικονομήσεις θερμίδες, μπορείς να αντικαταστήσεις τη ζάχαρη με κάποιο ολιγοθερμιδικό γλυκαντικό, όπως για παράδειγμα η stevia.
3. Πρόσθεσε 2 κουταλιές του γλυκού (~5 γρ.) στιγμιαίο καφέ.
4. Πρόσθεσε περίπου 30mL νερό σε θερμοκρασία δωματίου.
5. Χρησιμοποιώντας μηχανή ή χειροκίνητο μίξερ, χτύπησε τον καφέ (όχι για πάνω από 10 δευτερόλεπτα).
6. Πρόσθεσε παγάκια.
7. Προαιρετικά, πρόσθεσε γάλα (ή γάλα χαμηλών λιπαρών για να κάνεις το ρόφημά σου πιο light).
8. Τέλος, συμπλήρωσε με κρύο νερό.

Τώρα, λοιπόν, που γνωρίζεις πόσο απλό είναι να φτιάξεις σωστά τον αγαπημένο σου καφέ, μπορείς να περάσεις ξέγνοιαστες καλοκαιρινές στιγμές απολαμβάνοντας τη δροσερή συντροφιά του!

Πηγές
Papakonstantinou E, Kechribari I, Sotirakoglou Κ, Tarantilis P, Gourdomichali T, Michas G, Kravvariti V, Voumvourakis K, Zampelas A. Acute effects of coffee consumption on self-reported gastrointestinal symptoms, blood pressure and stress indices in healthy individuals. Nutr J. 2016 Mar 15;15(1):26.