Τips για να δημιουργήσετε σπιτικά γλυκά και να τα απολαύσετε χωρίς τύψεις!
Γράφει η Ιωάννα Παπαδοπούλου, Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, MSc
“Ισορροπημένη διατροφή και γλυκά δεν πάνε μαζί!” λένε κάποιοι. Πόσο ρεαλιστικός, όμως, θα μπορούσε να είναι αυτός ο “κανόνας” για κάποιον που θέλει να υιοθετήσει μια ισορροπημένη διατροφή όχι για λίγες εβδομάδες αλλά μακροπρόθεσμα; Μάλλον όχι και τόσο, αφού όλοι μας κάποιες φορές- άλλοι πιο συχνά άλλοι πιο σπάνια- έχουμε μια επιθυμία για μια γλυκιά απόλαυση.
Φυσικά όλα τα γλυκά δεν είναι ίδια! Μπορούμε να παρατηρήσουμε μεγάλες διαφορές και ως προς τις θερμίδες τους αλλά και ως προς τα θρεπτικά συστατικά που περιέχουν. Ένας τρόπος για να απολαύσουμε γλυκά στην πιο ελαφριά και θρεπτική εκδοχή τους είναι να τα φτιάξουμε με τα χεράκια μας κάνοντας έξυπνες επιλογές στα υλικά που θα χρησιμοποιήσουμε! Βάλτε, λοιπόν, τις ποδιές σας και ετοιμαστείτε να δοκιμάσετε τα skills σας στη ζαχαροπλαστική, δημιουργώντας νόστιμα και ισορροπημένα σπιτικά γλυκά. Τα παρακάτω tips θα σας βοηθήσουν!
Για πολλούς η λέξη “γλυκό” μεταφράζεται αυτόματα στον εγκέφαλό τους σε “σοκολάτα”. Αν, λοιπόν, κι εσείς έχετε αδυναμία στα σοκολατένια γλυκά, κάτι απλό που μπορείτε να κάνετε είναι να χρησιμοποιήσετε στα γλυκά σας μια σοκολάτα χωρίς ζάχαρη. Μια γρήγορη και νόστιμη λύση, για παράδειγμα, θα ήταν να ετοιμάσετε έναν κορμό με κουβερτούρα με stevia και μπισκότα digestive (ή εναλλακτικά πτι μπερ) χωρίς ζάχαρη.
Και μιας και αναφερθήκαμε στα μπισκότα, ας πούμε λίγο περισσότερα γι’ αυτά, καθώς τα βρίσκουμε σε τόσες αγαπημένες γλυκές συνταγές: cheesecake, banoffee, γλυκά ψυγείου, παγωτά… Επιλέγοντας έξυπνα τα μπισκότα που θα χρησιμοποιήσουμε, μας δίνεται η ευκαιρία να δημιουργήσουμε γλυκά με βελτιωμένη διατροφική αξία. Για παράδειγμα, μπορούμε να επιλέξουμε μπισκότα digestive χωρίς ζάχαρη κι έτσι το γλυκό μας μπορεί να περιέχει:
☑ λιγότερη ζάχαρη
☑ φυτικές ίνες, εφόσον έχουμε επιλέξει μπισκότα με αλεύρι ολικής άλεσης
Γρήγορη ιδέα! Αν είστε λάτρεις του cheesecake, ίσως ήδη γνωρίζετε πως είναι ένα γλυκό με αρκετές θερμίδες. Υπάρχει, ωστόσο, η ελαφριά του version που μπορείτε να την ετοιμάσετε μέσα σε λίγα λεπτά και να την απολαύσετε χωρίς τύψεις! Σε ένα ποτηράκι σπάστε 2 μπισκότα digestive χωρίς ζάχαρη και από πάνω προσθέστε γιαούρτι ή τυρί κρέμα χαμηλών λιπαρών. Τέλος, σαν topping μπορείτε να επιλέξετε κομμάτια φρέσκων ή κομπόστα ακόμη και λίγη μαρμελάδα χωρίς ζάχαρη.
Οι μικρές αντικαταστάσεις μπορούν να κάνουν τη διαφορά! Αντικαταστήστε όπου μπορείτε:
– το επεξεργασμένο αλεύρι (ή ένα μέρος του) με αλεύρι ολικής άλεσης για να βγείτε κερδισμένοι σε φυτικές ίνες
– τη ζάχαρη (ή ένα μέρος της) με κάποιο γλυκαντικό με λιγότερες ή μηδενικές θερμίδες
– το βούτυρο με μαλακή μαργαρίνη με ω-3 ή ταχίνι για να περιορίσετε τα «κακά» λιπαρά και να δώσετε μεγαλύτερη έμφαση στα «καλά»
– την κρέμα γάλακτος με κρέμα ή γιαούρτι χαμηλών λιπαρών
Απογειώστε τη γεύση και το άρωμα των σπιτικών γλυκών χωρίς να τα φορτώσετε με περιττές θερμίδες! Πώς θα τα καταφέρετε; Δεν είναι δύσκολο- χρειάζεστε απλά μια extra πινελιά! Βάλτε φαντασία και ανάλογα με το γλυκό που φτιάχνετε, μπορείτε να προσθέσετε υλικά όπως κανέλα, καφέ, ξύσμα λεμονιού ή πορτοκαλιού κ.ά. που, αν και έχουν ελάχιστες ή και καθόλου θερμίδες, μπορούν να δώσουν μια άλλη διάσταση στο γλυκό σας!