Το ιπποφαές στο μικροσκόπιο
Το ιπποφαές έχει κάνει την εμφάνιση του τα τελευταία χρόνια, αν και η χρήση του είναι γνωστή από την αρχαιότητα.
Τι είναι: Το ιπποφαές έχει κάνει την εμφάνιση του τα τελευταία χρόνια, αν και η χρήση του είναι γνωστή από την αρχαιότητα. Φαίνεται ότι υπάρχουν αναφορές στα κείμενα του Θεόφραστου, μαθητή του Διοσκουρίδη και πατέρα της Φαρμακολογίας για την ύπαρξή του. Η ιστορία του ονόματός του ξεκινά από πολύ παλιά και συγκεκριμένα, από τα στρατεύματα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, όπου παρατηρήθηκε ότι τα άλογα τα οποία ήταν άρρωστα ή τραυματισμένα και έτρωγαν καρπούς ή φύλλα από το συγκεκριμένο φυτό, ανάρρωναν γρηγορότερα, αποκτούσαν περισσότερη δύναμη και το τρίχωμα τους γινότανε πιο λαμπερό.
Η ετυμολογία της λέξης έχει ως εξής: ίππος- (άλογο) + φαές (φως, λάμψη) που σημαίνει λαμπερό άλογο.
Τι περιέχει: Το συγκεκριμένο φυτό είναι μια ισχυρή πηγή βιταμινών και αντιοξειδωτικών. Ειδικότερα:
• Ο καρπός του περιέχει Βιταμίνες του συμπλέγματος Β (Β1, Β2, Β6), Βιταμίνη Α, καροτεινοειδή, αμινοξέα, μέταλλα, πολυφαινολικά οξέα, ω3, ω6, ω7 καθώς και ω9. Επίσης φαίνεται πως η ποσότητα Βιταμίνης C που περιέχει (700mg ανά 100 gr), ξεπερνά κατά 15 φορές αυτήν του πορτοκαλιού.
• Τα φύλλα του περιέχουν ασβέστιο, μαγνήσιο, κάλιο, β-καροτίνη, φλαβονοειδή, λυκοπένιο, πολυφαινόλες όπως και βιταμίνη Ε.
Τι προσφέρει στον οργανισμό:
Τα οφέλη από την κατανάλωση του ιπποφαούς είναι πολλά. Φαίνεται ότι τα φύλλα και τα άνθη του χρησιμοποιούνται για την θεραπεία της αρθρίτιδας, τα γαστρεντερικά έλκη, την ουρική αρθρίτιδα καθώς και τα εξανθήματα του δέρματος. Ακόμα λόγω των αντιοξειδωτικων ουσιών και των φλαβονοειδών που περιέχουν, φαίνεται ότι μπορούν να συμβάλλουν στη μείωση της χοληστερόλης και στην εμφάνιση ορισμένων μορφών καρκίνου. Υπάρχουν, ακόμα, κάποιες μελέτες που δείχνουν ότι τα ω7 που περιέχονται στον καρπό, μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης διαβήτη τύπου ΙΙ, στο σχηματισμό αθηρωματικής πλάκας αλλά και στην εμφάνιση καρδιακής προσβολής.
Δοσολογία
Η κατάλληλη δόση της κατανάλωσης του ιπποφαούς εξαρτάται από διάφορους παράγοντες όπως η ηλικία, το φύλο ή η κατάσταση υγείας. Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν επιστημονικά δεδομένα που να καθορίζουν το κατάλληλο εύρος δόσεων για το ιπποφαές. Έχετε στο μυαλό σας όμως, ότι όλα θέλουν ένα μέτρο και ότι τα φυσικά προϊόντα δεν είναι πάντα ασφαλή. Έτσι είναι απαραίτητο να παρακολουθείτε τις ετικέτες των προϊόντων και να συμβουλεύεστε το γιατρό σας ή το διαιτολόγο πριν από τη χρήση τους.
Τέλος, θα πρέπει πάντα να θυμάστε ότι οι ευεργετικές ιδιότητες ενός τροφίμου αναδεικνύονται όταν αυτό καταναλώνεται στα πλαίσια μιας ισορροπημένης διατροφής. Δεν υπάρχουν μεμονωμένα ούτε καλά αλλά ούτε και κακά τρόφιμα!
Στη συγγραφή συνεργάστηκε η
Ευγενία Κωστή
Φοιτήτρια Μητροπολιτικού Κολλεγίου Αθηνών