1η επιλογή: Φακόρυζο (Παραδοσιακό Δωδεκανήσου)
Σήμερα συνδυάστε όσπρια με κάτι αμυλούχο
Υλικά:
3 φλ. φακές
1 φλ. ρύζι
½ φλ. παρθένο ελαιόλαδο
1 κρεμμύδι ψιλ/νο
αλάτι, πιπέρι
λίγο μαϊντανό ψιλ/νο
Εκτέλεση:
Καθαρίζουμε και πλένουμε τις φακές. Τις βράζουμε και μόλις μαλακώσουν τις στραγγίζουμε.
Ζεσταίνουμε σε κατσαρόλα το λάδι και σοτάρουμε το κρεμμύδι. Προσθέτουμε τις φακές, το ρύζι, αλάτι, πιπέρι και 3 φλ. νερό.
Σιγοβράζουμε μέχρι να βράσει το ρύζι και να απορροφηθούν τα 2/3 του νερού.
Σερβίρουμε πασπαλίζοντας με ψιλοκομμένο μαϊντανό
Πηγή: greekcook.gr
Διατροφικό σχόλιο: Ο συνδυασμός της φακής με το ρύζι αποτελούν ένα ολοκληρωμένο πιάτο που μας δίνει πρωτείνη υψηλής βιολογικής αξίας καθώς επίσης αποτελεί και μία υγιεινή και χορταστική επιλογή για όσους νηστεύουν. Το φακόρυζο είναι και ένας εύκολος αλλά γευστικός τρόπος να καταναλώσουν όσπρια ακόμα και αυτοί που τα αποφεύγουν. Αν θέλετε μάλιστα, να αυξήσετε κι άλλο τη θρεπτική αξία του πιάτου σας, μπορείτε στο τέλος να προσθέσετε και 1 κ.σ σούπας ταχίνι. Έτσι, αυξάνετε την πρόσληψη φυτικών ινών, ασβεστίου, και καλών λιπαρών οξέων