2η επιλογή: Καλαμάρι με ρύζι
Τα θαλασσινά περιέχουν υψηλής ποιότητας πρωτεΐνη και διάφορα μέταλλα και ιχνοστοιχεία με ποιο γνωστά το φώσφορο, το ασβέστιο, το μαγνήσιο, το ψευδάργυρο και φυσικά το ιώδιο. Συνδυάζοντας τα θαλασσινά με κάποιο λαχανικό από την ομάδα των σταυρανθών, όπως το μπρόκολο αυξάνετε την αποροφησημότητα του ασβεστίου που περιέχουν.
Χρόνος μαγειρέματος:
35 λεπτά
Μερίδες:4
Υλικά:
• 700 γρ. καλαμάρι κομμένο & καθαρισμένο
• 350 γρ. ρύζι μακρύκοκκο
• 220 γρ. κρεμμύδι κομμένο σε λεπτές φέτες
• 140 γρ. κόκκινη πιπεριά σε καρεδάκια
• 140 γρ. κίτρινη πιπεριά σε καρεδάκια
• 120 γρ. ελαιόλαδο
• 500 γρ. φρέσκια τριμμένη ντομάτα
• 70 γρ. πελτέ ντομάτας
• 1 κουτ. σούπας άνηθο
• 1 κουτ. γλυκού πάπρικα γλυκιά
• 2 κουτ. γλυκού αλάτι
• 1 κουτ. γλυκού πιπέρι
• 1 κουτ. σούπας εστραγκόν ξερό (προαιρετικά)
Προετοιμασία:
Βγάλτε τα καλαμάρια από τη συσκευασία και βάλτε τα σε τρυπητό σκεύος, πάνω από ένα βαθύ μπολ, το οποίο θα μαζεύει τα υγρά.
Σκεπάστε το σκεύος με μια βρεγμένη πετσέτα ή με μεμβράνη κατάλληλη για τρόφιμα και τοποθετήστε το στο θάλαμο συντήρησης του ψυγείου. Τα καλαμάρια έχουν αποψυχθεί μόλις αποκτήσουν τη σχετική ελαστικότητά τους.
Εκτέλεση:
Ξεπλένετε τα καλαμάρια και τα αφήνετε σε τρυπητό σκεύος να στραγγίξουν καλά.
Βράζετε το ρύζι συμφώνα με τις οδηγίες της συσκευασίας του. Το παγώνετε σε κρύο νερό και το σουρώνετε αμέσως. Σε βαθιά κατσαρόλα ζεσταίνετε το ελαιόλαδο και σοτάρετε τα κρεμμύδια έως ότου γυαλίσουν, ρίχνετε τα καλαμάρια και ανακατεύεται για 5 λεπτά περίπου.
Κατόπιν προσθέτετε τις πιπεριές, την τριμμένη ντομάτα και χαμηλώνετε τη φωτιά, αφήνοντάς τα να βράσουν για 5 λεπτά ακόμα.
Ρίχνετε το ρύζι, ανακατεύετε καλά και αποσύρετε την κατσαρόλα από τη φωτιά.
Τέλος προσθέτετε τα υπόλοιπα υλικά, το αλάτι, το πιπέρι, το εστραγκόν, τον πελτέ, την πάπρικα και τον άνηθο, ανακατεύετε καλά και σερβίρετε αμέσως.
Πηγή: lovefish.gr
Διατροφικό σχόλιο: Τα θαλασσινά περιέχουν υψηλής ποιότητας πρωτεΐνη και διάφορα μέταλλα και ιχνοστοιχεία με ποιο γνωστά το φώσφορο, το ασβέστιο, το μαγνήσιο, το ψευδάργυρο και φυσικά το ιώδιο. Συνδυάζοντας τα θαλασσινά με κάποιο λαχανικό από την ομάδα των σταυρανθών, όπως το μπρόκολο αυξάνετε την αποροφησημότητα του ασβεστίου που περιέχουν.