2η επιλογή: Κεφτεδάκια κοκκινιστά με μανιτάρια και σάλτσα γιαουρτιού
Η σάλτσα τομάτας χαρίζει στη συγκεκριμένη συνταγή μια μοναδική νοστιμιά και θρεπτικότητα. Η ντομάτα περιέχει σημαντική ποσότητα από την αντιοξειδωτική βιταμίνη C η οποία ως γνωστόν έχει αντί-γηραντικές και αντί-καρκινικές ιδιότητες, ενισχύει το ανοσοποιητικό μας σύστημα και βοηθά στην απορρόφηση του σιδήρου που υπάρχει στα τρόφιμα φυτικής προέλευσης. Επιπλέον, χάρη στην υψηλή περιεκτικότητά της σε κάλιο βοηθά στον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης. Ειδικά η μαγειρεμένη ντομάτα περιέχει άφθονη ποσότητα της ισχυρής αντιοξειδωτικής ουσίας που ονομάζεται λυκοπένιο το οποίο έχει βρεθεί ότι προστατεύει έναντι διαφόρων μορφών καρκίνου και ιδιαίτερα του προστάτη
100 γρ. ψίχα από ψωμί ολικής άλεσης
150 ml γάλα 15,% λιπαρά
300 γρ. μικρά λευκά φρέσκα μανιτάρια, καθαρισμένα με ένα νοτισμένο πανάκι και κομμένα στη μέση χυμός από ½ λεμόνι
700 γρ. κιμάς μοσχαρίσιος, από κιλότο
1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι, ψιλοτριμμένο
1 μικρό φρέσκο κρεμμυδάκι, πολύ ψιλοκομμένο
2 σκελίδες σκόρδου, ψιλοτριμμένες
½ ματσάκι μαϊντανός (τα φύλλα), ψιλοκομμένος
1 κουτ. γλυκού κύμινο, σε σκόνη
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
αλεύρι, για το αλεύρωμα
ελαιόλαδο
Για τη σάλτσα ντομάτας
700 γρ. χυμός ντομάτας συμπυκνωμένος (πασάτα)
½ ξερό κρεμμύδι, κομμένο σε λεπτές ροδέλες
2 – 3 καρφάκια γαρίφαλο
1 κουτ. σούπας καστανή ζάχαρη
Για τη σάλτσα γιαουρτιού
250 γρ. στραγγιστό γιαούρτι
5 κουτ. σούπας γάλα φρέσκο, κατά προτίμηση ελαφρύ
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για το σερβίρισμα
λίγη γλυκιά πάπρικα, σε σκόνη
½ φλιτζ. τσαγιού ψιλοκομμένα φύλλα φρέσκου δυόσμου
Εκτέλεση:
Κεφτέδες: Μουσκεύω το ψωμί στο γάλα, το στύβω καλά (δεν πετάω το γάλα) και το βάζω σε ένα μεγάλο μπολ.
Βάζω στον κάδο του μπλέντερ τα μανιτάρια με το χυμό λεμονιού και τα πολτοποιώ καλά. Ρίχνω τον πολτό στο μπολ με το ψωμί και προσθέτω τον κιμά, το φρέσκο και το ξερό κρεμμύδι, το σκόρδο, το μαϊντανό, το κύμινο και το γάλα στο οποίο μούσκεψα το ψωμί. Βάζω αλάτι και πιπέρι και ζυμώνω καλά το μείγμα για 3 – 4 λεπτά.
Πλάθω το μείγμα σε κεφτεδάκια και τα αλευρώνω. Ρίχνω σε ένα αντικολλητικό τηγάνι 3 – 4 εκ. ελαιόλαδο και το ζεσταίνω σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Τηγανίζω εκεί τα κεφτεδάκια, σε δόσεις, για 5 – 6 λεπτά, γυρίζοντας τα τακτικά, μέχρι να ροδίσουν ομοιόμορφα. Τα στραγγίζω σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας. Βάζω όλα τα τηγανισμένα κεφτεδάκια σε μια φαρδιά και ρηχή κατσαρόλα, σε μία ή δύο στρώσεις.
Σάλτσα ντομάτας: Καθαρίζω καλά το τηγάνι και βάζω εκεί το χυμό ντομάτας, το κρεμμύδι, τα γαρίφαλα και τη ζάχαρη. Ζεσταίνω σε δυνατή φωτιά μέχρι η σάλτσα να πάρει μια βράση. Μετριάζω τη φωτιά και μαγειρεύω για 15 λεπτά, μέχρι η σάλτσα να δέσει ελαφρώς.
Αδειάζω τη σάλτσα στην κατσαρόλα με τους κεφτέδες, ανακινώ για να απλωθεί καλά και μαγειρεύω σε μέτρια φωτιά για 15 λεπτά, μέχρι να απορροφήσουν τα κεφτεδάκια αρκετή από τη σάλτσα.
Σάλτσα γιαουρτιού: Ανακατεύω όλα τα υλικά σε ένα μπολάκι.
Σερβίρισμα: Βάζω τα κεφτεδάκια σε μεγάλη πιατέλα ή τα μοιράζω σε πιάτα. Τα περιχύνω με την κόκκινη σάλτσα της κατσαρόλας και από πάνω απλώνω κουταλιές από τη σάλτσα γιαουρτιού. Πασπαλίζω με πάπρικα τα φυλλαράκια δυόσμου και σερβίρω αμέσως. Συνοδεύω με ρύζι πιλάφι.
Πηγή: www.nutrimed.gr
Διατροφικό σχόλιο: Η σάλτσα τομάτας χαρίζει στη συγκεκριμένη συνταγή μια μοναδική νοστιμιά και θρεπτικότητα. Η ντομάτα περιέχει σημαντική ποσότητα από την αντιοξειδωτική βιταμίνη C η οποία ως γνωστόν έχει αντί-γηραντικές και αντί-καρκινικές ιδιότητες, ενισχύει το ανοσοποιητικό μας σύστημα και βοηθά στην απορρόφηση του σιδήρου που υπάρχει στα τρόφιμα φυτικής προέλευσης. Επιπλέον, χάρη στην υψηλή περιεκτικότητά της σε κάλιο βοηθά στον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης. Ειδικά η μαγειρεμένη ντομάτα περιέχει άφθονη ποσότητα της ισχυρής αντιοξειδωτικής ουσίας που ονομάζεται λυκοπένιο το οποίο έχει βρεθεί ότι προστατεύει έναντι διαφόρων μορφών καρκίνου και ιδιαίτερα του προστάτη