3η επιλογή: Μπακαλιάρος με Πράσα Αυγολέμονο
Το πράσο είναι πλούσιο σε:
Αντιοξειδωτικά και φλαβονοειδή. Περιέχει αντιοξειδωτικά όπως τα καροτενοειδή, λουτεΐνη και ξανθίνη. Τα αντιοξειδωτικά και τα φλαβονοειδή ενισχύουν την άμυνα του οργανισμού και δρουν ευεργετικά στη λειτουργία ορισμένων οργάνων. Πιο συγκεκριμένα, στο συκώτι, στο έντερο και στο ουροποιητικό σύστημα, ενώ και το ανοσοποιητικό δείχνει να ωφελείται από τη δράση του. Οι αντιοξειδωτικές ουσίες που περιέχει το πράσο έχουν επίσης ισχυρή αντικαρκινική δράση.
12 πράσα κομμένα σε κομμάτια 5 – 6 εκ.
3 κοτσάνια σέλερι
3 εκ. Τζίντζερ κομμένο σε λεπτά κομματάκια (σαν σπιρτόξυλα)
6 μερίδες μπακαλιάρου
8 κουταλιές σούπας λάδι
Λίγο αλεύρι
Αλάτι
Πιπέρι
Για το αυγολέμονο:
2 αβγά
1 κουταλιά σούπας κορν φλάουρ για κάθε φλιτζάνι ζωμού
Χυμός από λεμόνι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Ξαλμυρίζουμε το μπακαλιάρο από το προηγούμενο βράδυ σε νερό που αλλάζουμε συχνά και τον φυλάμε στο ψυγείο.
Τσιγαρίζουμε στο λάδι τα πράσα, τα πασπαλίζουμε με λίγο αλεύρι και τα ψήνουμε λίγο ακόμη. Προσθέτουμε το σέλερι κομμένο σε λεπτές φέτες και το τζίντζερ και βράζουμε με λίγο νερό, αλάτι και πιπέρι.
Προς το τέλος βάζουμε από πάνω τα κομμάτια του μπακαλιάρου και τα αφήνουμε να πάρουν μία βράση. Αυγοκόβουμε και σερβίρουμε ή πήζουμε το ζουμί με κορν φλάουρ (1 κουταλιά σούπας φουσκωτή για κάθε φλιτζάνι ζωμού).
Πηγή : https://www.nutrimed.gr/
Το πράσο είναι πλούσιο σε:
Αντιοξειδωτικά και φλαβονοειδή. Περιέχει αντιοξειδωτικά όπως τα καροτενοειδή, λουτεΐνη και ξανθίνη. Τα αντιοξειδωτικά και τα φλαβονοειδή ενισχύουν την άμυνα του οργανισμού και δρουν ευεργετικά στη λειτουργία ορισμένων οργάνων. Πιο συγκεκριμένα, στο συκώτι, στο έντερο και στο ουροποιητικό σύστημα, ενώ και το ανοσοποιητικό δείχνει να ωφελείται από τη δράση του. Οι αντιοξειδωτικές ουσίες που περιέχει το πράσο έχουν επίσης ισχυρή αντικαρκινική δράση.
Βιταμίνες & ανόργανα στοιχεία. Το πράσο αποτελεί καλή πηγή βιταμίνης C, Α, Κ, Ε, φυλλικού οξέος, ασβεστίου, μαγνησίου, μαγγανίου, σεληνίου και καλίου. Οι ουσίες αυτές είναι απαραίτητες για τη σύνθεση του DNA και τη διαίρεση των κυττάρων, όπως επίσης και για την ανάπτυξη του νευρικού συστήματος και τη διατήρηση της οστικής υγείας. Επιπλέον, έχουν υψηλή αντιοξειδωτική δράση και χαρίζουν στον οργανισμό υγεία. Η κατανάλωση του πράσου μειώνει αισθητά τις πιθανότητες να αναπτύξει κάποιος καρκίνο στο παχύ έντερο και στον προστάτη, ενώ και το ουροποιητικό σύστημα προστατεύεται σημαντικά.
Έχει χαμηλή θερμιδική αξία. Τα πράσα προσδίδουν πολύ λίγες θερμίδες στον οργανισμό μας. Για την ακρίβεια, έχουν μόλις 64 θερμίδες ανά 100γρ. Τα κοτσάνια των πράσων έχουν σημαντικές ποσότητες φυτικών ινών.
Όταν διαλέγετε πράσα προσέξτε να έχουν υγιή ρίζα και μην παραλείψετε να χρησιμοποιήσετε στο μαγείρεμά σας και τα σκούρα πράσινα φύλλα τους, γιατί είναι πολύ καλή πηγή β-καροτενίου.