3η επιλογή: Τομάτες γεμιστές με μελιτζάνες
Η μελιτζάνα είναι ένα λαχανικό πλούσιο σε φυτικές ίνες ενώ ταυτόχρονα περιέχει τερπένιο και ανθοκυανίνη όπου βοηθούν στην υποχοληστερολαιμική δράση. Ακόμα η μελιτζάνα βοηθάει στην καλή λειτουργία του νευρικού συστήματος λόγω του συμπλέγματος βιταμίνης Β καθώς και τη σύσπαση των μυών και την εγκεφαλική λειτουργία εξαιτίας του μαγνησίου. Επιπλέον η ντομάτα που περιέχεται στο φαγητό, είναι ένα λαχανικό πλούσιο σε βιταμίνες (A,B9, C,E), σελήνιο, σίδηρο, ασβέστιο, φώσφορο, μαγνήσιο κ. α, καθώς και μεγάλη ποσότητα λυκοπένιου. Το λυκοπένιο έχει αποδειχθεί ως ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό όπου ο βασικός του ρόλος είναι η εξουδετέρωση των ελεύθερων ριζών που έχουν αρνητικές επιπτώσεις στον οργανισμό.
Υλικά:
5 κουταλιές Βιτάμ Culinesse
2 μελιτζάνες φλάσκες
πιπέρι
1/2 φλιτζάνι γαλέτα
6 τομάτες
200γρ φέτα
1 κουταλιά ζωμός λαχανικών Κnorr σπιτικός
2 κουταλιές άνηθος
1 κουταλιά μαϊντανός
3 κρεμμύδια φρέσκα
1 κουταλιά παρμεζάνα
αλάτι
Εκτέλεση:
Αδειάζετε την ψίχα από τις τομάτες και την ψιλοκόβετε. Την αφήνετε κατά μέρος και πασπαλίζετε τον πάτο από τις τομάτες με τον στιγμιαίο ζωμό όση ώρα ετοιμάζετε την ζύμη. Ξεφλουδίζετε τις μελιτζάνες και κόβετε τη σάρκα τους σε κύβους.
Σοτάρετε με το Βιτάμ σε σιγανή φωτιά τη σάρκα από τις μελιτζάνες, τη μισή ποσότητα από την ψίχα της τομάτας, τα κρεμμυδάκια, το μαϊντανό, τον άνηθο, αλάτι και πιπέρι. Αφήνετε το μείγμα στη φωτιά ώσπου να μαλακώσουν οι μελιτζάνες.
Αποσύρετε την κατσαρόλα από τη φωτιά και προσθέτετε τη φέτα, την παρμεζάνα και τη γαλέτα. Γεμίζετε με το μίγμα τις τομάτες, τις πασπαλίζετε με λίγη παρμεζάνα και τις ψήνετε σε φούρνο προθερμασμένο στους 250 βαθμούς για 1 ώρα περίπου ώσπου να ψηθούν οι ντομάτες.
Πηγή: vitam.gr
Διατροφικό σχόλιο: Η μελιτζάνα είναι ένα λαχανικό πλούσιο σε φυτικές ίνες ενώ ταυτόχρονα περιέχει τερπένιο και ανθοκυανίνη όπου βοηθούν στην υποχοληστερολαιμική δράση. Ακόμα η μελιτζάνα βοηθάει στην καλή λειτουργία του νευρικού συστήματος λόγω του συμπλέγματος βιταμίνης Β καθώς και τη σύσπαση των μυών και την εγκεφαλική λειτουργία εξαιτίας του μαγνησίου. Επιπλέον η ντομάτα που περιέχεται στο φαγητό, είναι ένα λαχανικό πλούσιο σε βιταμίνες (A,B9, C,E), σελήνιο, σίδηρο, ασβέστιο, φώσφορο, μαγνήσιο κ. α, καθώς και μεγάλη ποσότητα λυκοπένιου. Το λυκοπένιο έχει αποδειχθεί ως ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό όπου ο βασικός του ρόλος είναι η εξουδετέρωση των ελεύθερων ριζών που έχουν αρνητικές επιπτώσεις στον οργανισμό.