5η επιλογή: Φιλέτο μοσχάρι σε φωλιά μελιτζάνας
Η πρωτεΐνη του κόκκινου κρέατος είναι υψηλής βιολογικής αξίας, διότι περιέχει όλα τα απαραίτητα αμινοξέα σε αντίθεση με την πρωτεΐνη των οσπρίων και των δημητριακών. Επίσης, το κόκκινο κρέας αποτελεί σημαντική πηγή σιδήρου. Ο σίδηρος συμμετέχει σε διάφορες μεταβολικές διεργασίες, μία από αυτές είναι και η παραγωγή των ερυθρών αιμοσφαιρίων. Ο σίδηρος που προσλαμβάνεται από το κόκκινο κρέας απορροφάται καλύτερα από το σίδηρο που βρίσκεται στις φυτικές τροφές. Επίσης, περιέχει ψευδάργυρο, το οποίο είναι απαραίτητο συστατικό για την ανάπτυξη, τη διατήρηση του ανοσοποιητικού συστήματος, την επούλωση τραυμάτων καθώς και για τον έλεγχο της όρεξης. Τέλος, στο κόκκινο κρέας περιέχεται μία πληθώρα βιταμινών συμπλέγματος-Β, οι οποίες συμμετέχουν σε διαφορές μεταβολικές διεργασίες του οργανισμού.
Υλικά
180 γρ. φιλέτο μοσχαρίσιο, σε λεπτές λωρίδες
250 γρ. μελιτζάνες
30 γρ. κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο
30 γρ. κρεμμύδι φρέσκο ψιλοκομμένο
50 γρ. κόκκινη πιπεριά ψιλοκομμένη
50 γρ. πράσινη πιπεριά ψιλοκομμένη
80 γρ. πατάτα κομμένη σε κυβάκια
50 γρ. ντοματίνια
150 γρ. σάλτσα ντομάτας
50 γρ. καρότο κομμένο σε κυβάκια
20 γρ. σκόρδο ψιλοκομμένο
1 ποτήρι λευκό κρασί
70 ml ούζο
80 γρ. γραβιέρα Μανθυρέας
λίγο αλάτι
λίγο πιπέρι
λίγη ζάχαρη
λίγο ελαιόλαδο
Για τη σάλτσα ντομάτας
150 γρ. φρέσκιες ντομάτες ψιλοκομμένες
20 γρ. κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο
1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη
λίγο βασιλικό
30 γρ. καρότο τριμμένο
αλάτι
πιπέρι
λίγο ελαιόλαδο
λίγη ζάχαρη
Εκτέλεση
Ξεκινάμε από τη σάλτσα ντομάτας. Σοτάρουμε σε ένα τηγάνι με λίγο ελαιόλαδο όλα τα λαχανικά μας ψιλοκομμένα (κρεμμύδια, σκόρδο, καρότο), προσθέτουμε στη συνέχεια τις ψιλοκομμένες ντομάτες, αλάτι, πιπέρι, λίγο ζάχαρη και ανακατεύουμε. Μόλις το μείγμα πιει τα ζουμάκια του, προσθέτουμε και το βασιλικό και μόλις πάρουν όλα μαζί μια βράση, η σάλτσα ντομάτας είναι έτοιμη!
Πάμε στη μελιτζάνα. Με ένα μαχαίρι κόβουμε τον πάτο, δημιουργούμε μια τομή στη μια πλευρά κατά μήκος της μελιτζάνας (δηλαδή κάτι σαν μια πόρτα) και αδειάζουμε όλο το εσωτερικό, για να δημιουργήσουμε μια φωλίτσα (τον πάτο και το εσωτερικό της μελιτζάνας τα κρατάμε, γιατί θα μας χρειαστούν). Την αλατοπιπερώνουμε παντού, πασπαλίζουμε και με λίγη ζάχαρη και την τοποθετούμε σε ένα ταψί μαζί με λίγο ελαιόλαδο. Την ψήνουμε στο φούρνο για μισή ώρα στους 160 βαθμούς.
Μέχρι να ψηθεί η μελιτζάνα, ψιλοκόβουμε το εσωτερικό της και τον πάτο της καρέ, καθώς και τις πιπεριές, το καρότο, την πατάτα. Τα ντοματίνια τα κόβουμε στη μέση.
Παίρνουμε ένα τηγάνι, ζεσταίνουμε μέσα λίγο ελαιόλαδο και σοτάρουμε το μοσχαρίσιο φιλέτο, που το έχουμε σε λεπτές φέτες. Ανακατεύουμε και συνεχίζουμε με την προσθήκη των ψιλοκομμένων κρεμμυδιών, του σκόρδου και των υπόλοιπων λαχανικών που κόψαμε νωρίτερα. Τα ανακατεύουμε όλα μαζί και μόλις μαραθούν τα λαχανικά, σβήνουμε με το κρασάκι μας. Μόλις εξατμισθούν οι αλκοόλες, ρίχνουμε το ούζο, τη φρέσκια σάλτσα ντομάτας, αλάτι, πιπέρι και τον ψιλοκομμένο μαϊντανό. Ανακατεύουμε καλά και πέντε λεπτά πριν κατεβάσουμε το φαγητό μας από τη φωτιά, ρίχνουμε και τη μισή γραβιέρα μας.
Εν τω μεταξύ έχει ψηθεί και η μελιτζάνα που είχαμε στείλει στο φούρνο. Την αρπάζουμε, τη γεμίζουμε με το μίγμα που έχουμε στο τηγάνι και έτσι, φτιάχνουμε τη φωλίτσα μας. Μόλις τελειώσουμε με το γέμισμα, πασπαλίζουμε από πάνω με την υπόλοιπη γραβιέρα και όλο μαζί το τοποθετούμε ξανά στο ταψί. Το στέλνουμε στο φούρνο για 10 λεπτά στους 180 βαθμούς. Με το που το βγάζουμε από το φούρνο, το βάζουμε στο πιάτο και αν θέλουμε το περιχύνουμε με λίγη σάλτσα ντομάτας και το πουδράρουμε με λίγο μαϊντανό!
Πηγή: toarkoudi.gr
Διατροφικό σχόλιο: Η πρωτεΐνη του κόκκινου κρέατος είναι υψηλής βιολογικής αξίας, διότι περιέχει όλα τα απαραίτητα αμινοξέα σε αντίθεση με την πρωτεΐνη των οσπρίων και των δημητριακών. Επίσης, το κόκκινο κρέας αποτελεί σημαντική πηγή σιδήρου. Ο σίδηρος συμμετέχει σε διάφορες μεταβολικές διεργασίες, μία από αυτές είναι και η παραγωγή των ερυθρών αιμοσφαιρίων. Ο σίδηρος που προσλαμβάνεται από το κόκκινο κρέας απορροφάται καλύτερα από το σίδηρο που βρίσκεται στις φυτικές τροφές. Επίσης, περιέχει ψευδάργυρο, το οποίο είναι απαραίτητο συστατικό για την ανάπτυξη, τη διατήρηση του ανοσοποιητικού συστήματος, την επούλωση τραυμάτων καθώς και για τον έλεγχο της όρεξης. Τέλος, στο κόκκινο κρέας περιέχεται μία πληθώρα βιταμινών συμπλέγματος-Β, οι οποίες συμμετέχουν σε διαφορές μεταβολικές διεργασίες του οργανισμού.