6η επιλογή: Αρακάς κοκκινιστός με αγκινάρες.
Όταν εμείς οι διαιτολόγοι αναφερόμαστε σε μεσογειακή δίαιτα εννοούμε κάτι σαν αυτό το πιάτο. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συστήνει την κατανάλωση τουλάχιστον 2 μερίδων λαχανικών την μέρα ως προληπτικό μέτρο για την μείωση των καρδιοαγγειακών νοσημάτων. Αυτό συμβαίνει διότι τα λαχανικά περιέχουν αντιοξειδωτικές βιταμίνες κυρίως Ε, C και Α καθώς και άλλα αντιοξειδωτικά συστατικά όπως καροτενοειδή και φλαβονοειδή που εμποδίζουν τα επικίνδυνα λιπίδια να συσσωρευτούν στις αρτηρίες δημιουργώντας την αθηρωματογόνο πλάκα ή με πιο απλά λόγια κάτι σαν πουρί, φράσσοντας την κυκλοφορία του αίματος, δημιουργώντας καρδιακό επεισόδιο.
½ κιλό αρακάς
12 αγκινάρες
2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
2 καρότα ψιλοκομμένα
1 κονσέρβα ντομάτα
2 κ. σ. τοματοπελτέ
2 φλ. ελαιόλαδο
1/3 ματσάκι άνηθο
αλάτι και πιπέρι
Εκτέλεση:
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το ελαιόλαδο και τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι.
Ρίχνουμε την ντομάτα, τον πελτέ και 2 φλιτζάνια νερό και τα αφήνουμε να πάρουν μια βράση.
Ρίχνουμε στην κατσαρόλα τον αρακά, τις αγκινάρες, τα καρότα και τον άνηθο και προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι.
Χαμηλώνουμε την φωτιά και αφήνουμε να σιγοβράσουν.
Πηγή: www.nutrimed.gr
Διατροφικό σχόλιο: Όταν εμείς οι διαιτολόγοι αναφερόμαστε σε μεσογειακή δίαιτα εννοούμε κάτι σαν αυτό το πιάτο. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συστήνει την κατανάλωση τουλάχιστον 2 μερίδων λαχανικών την μέρα ως προληπτικό μέτρο για την μείωση των καρδιοαγγειακών νοσημάτων. Αυτό συμβαίνει διότι τα λαχανικά περιέχουν αντιοξειδωτικές βιταμίνες κυρίως Ε, C και Α καθώς και άλλα αντιοξειδωτικά συστατικά όπως καροτενοειδή και φλαβονοειδή που εμποδίζουν τα επικίνδυνα λιπίδια να συσσωρευτούν στις αρτηρίες δημιουργώντας την αθηρωματογόνο πλάκα ή με πιο απλά λόγια κάτι σαν πουρί, φράσσοντας την κυκλοφορία του αίματος, δημιουργώντας καρδιακό επεισόδιο. Αν σε αυτά προσθέσουμε τότε και τις πολυφαινόλες του ελαιόλαδου και πιο συγκεκριμένα την ελευρωπαίνη και την υδροξυτυρουσόλη τότε έχουμε το μυστικό της καλής λειτουργίας της καρδιάς στο πιάτο μας. Μάλιστα οι αγκινάρες και ο άνηθος προσφέρουν σημαντική ποσότητα βιταμίνης C , περισσότερη από τις ημερήσιες ανάγκες μας, αναβαθμίζοντας ακόμα περισσότερο τη θρεπτική αξία της σημερινής συνταγής.