7η επιλογή: Γεμιστές ντομάτες με ρύζι και μυρωδικά στον φούρνο
Μία πιο light εκδοχή του αγαπημένου ελληνικού πιάτου ‘Γεμιστά’. Αν δεν το παρακάνετε με την ποσότητα της μερίδας σας, θα προσλάβετε περίπου 250 θερμίδες, γι’ αυτό δώστε ιδιαίτερη προσοχή στην ποσότητα του ελαιολάδου που θα προσθέσετε. Τέλος, η εκτέλεση αυτής της συνταγής προσδίδει σημαντική ποσότητα φυρικών ινών, αφού 1 μερίδα θα σας δώσει περίπου 3γρ ινών!
ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ
6 σφιχτές, ώριμες μεγάλες ντομάτες
4 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
100 γρ. ψιλοκομμένο κρεμμύδι
2 μεγάλες σκελίδες σκόρδο
250 γρ. βρασμένο μακρύκοκκο ρύζι
5 μεγάλα φύλλα βασιλικού, 1 κουταλάκι του γλυκού ρίγανη
200 ml νερό
100 γρ. παρμεζάνα
ανάμεικτη σαλάτα (μαρούλι, ντομάτα, αγγούρι, τριμμένα καρότα)
Εκτέλεση:
(Χρόνος 45 λεπτά)
Προθερμάνετε τον φούρνο στους 180°C. Λαδώστε ένα πυρίμαχο ταψί, αρκετά μεγάλο ώστε να χωράει τις ντομάτες. Κόψτε μια λεπτή φέτα από το πάνω μέρος κάθε ντομάτας και κρατήστε την. Με ένα κουτάλι, βγάλτε τη σάρκα από τις ντομάτες και ψιλοκόψτε μαζί με τα κομμάτια που αφαιρέσατε. Ζεστάνετε 1 κουταλιά της σούπας λάδι σε ένα τηγάνι σε μέτρια φωτιά. Προσθέστε το κρεμμύδι και τσιγαρίστε για 3 λεπτά περίπου. Προσθέστε το σκόρδο και αφήστε το ένα λεπτό ακόμα. Προσθέστε 1 φλυτζάνι σάλτσα ντομάτας, το ρύζι και τα ψιλοκομμένα μυρωδικά. Σιγοβράστε ανακατεύοντας, μέχρι το ρύζι να απορροφήσει τα περισσότερα υγρά και προσθέστε νερό αν το μείγμα σας φαίνεται στεγνό. Το βράσιμο θα σας πάρει περίπου 5 λεπτά. Ρίξτε φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Ανακατέψτε την υπόλοιπη σάλτσα ντομάτας με το νερό, προσθέστε τα φύλλα βασιλικού, αλάτι και μαύρο πιπέρι. Αναδεύστε το στο μίξερ μέχρι το μείγμα να γίνει λείο. Γεμίστε τις ντομάτες με το ρύζι με μυρωδικά, πασπαλίστε με τυρί, και τοποθετήστε τις στο έτοιμο ταψί. Ρίξτε την χτυπημένη σάλτσα γύρω από τις ντομάτες. Ψήστε για 25 λεπτά, ή μέχρι να ροδίσει το τυρί. Σερβίρετε με μια τραγανή φρέσκια ανάμεικτη σαλάτα.
Πηγή: nestle-fitness.com
Διατροφικό σχόλιο: Μία πιο light εκδοχή του αγαπημένου ελληνικού πιάτου ‘Γεμιστά’. Αν δεν το παρακάνετε με την ποσότητα της μερίδας σας, θα προσλάβετε περίπου 250 θερμίδες, γι’ αυτό δώστε ιδιαίτερη προσοχή στην ποσότητα του ελαιολάδου που θα προσθέσετε. Τέλος, η εκτέλεση αυτής της συνταγής προσδίδει σημαντική ποσότητα φυρικών ινών, αφού 1 μερίδα θα σας δώσει περίπου 3γρ ινών!