Φιλέτο κοτόπουλου με μανιτάρια και καρότα στο τηγάνι
Το κοτόπουλο αποτελεί μία από τις πλουσιότερες πηγές πρωτεϊνών, σημαντικών βιταμινών και ιχνοστοιχείων.
Υλικά
2 φιλέτα κοτόπουλου κομμένα σε λωρίδες
4 καρότα (κατά προτίμηση βιολογικά) κομμένα σε λεπτές ροδέλες
500 γρ. μανιτάρια φρέσκα
1 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο
1/2 πιπεριά Φλωρίνης (από βάζο), ψιλοκομμένη
4 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
1 κουτ. σούπας μαϊντανός ψιλοκομμένος
1 κουτ. σούπας μουστάρδα απαλή
1 ποτηράκι του κρασιού λευκό ξηρό κρασί
αλάτι, πιπέρι
λίγο κόκκινο πιπέρι
Εκτέλεση
Καθαρίζουμε με ελαφρώς βρεγμένη πετσέτα τα μανιτάρια (αν χρησιμοποιήσουμε φρέσκα) και έπειτα τα κόβουμε σε χοντρές φέτες.
Σε αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κοτόπουλο με τα καρότα ανακατεύοντας τακτικά. Οταν αρχίσουν να παίρνουν χρώμα, προσθέτουμε τα κρεμμύδια, τα μανιτάρια και την πιπεριά και σοτάρουμε ανακατεύοντας συνεχώς. Όταν μαραθούν, προσθέτουμε το κρασί, τη μουστάρδα, τον μαϊντανό, το αλάτι και τα πιπέρια. Συνεχίζουμε το μαγείρεμα για 5 λεπτά. Σερβίρουμε το φαγητό ζεστό (δεν πειράζει αν κρατάνε λίγο τα λαχανικά) συνοδεύοντάς το με ένα απλό πιλάφι.
Σε αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κοτόπουλο με τα καρότα ανακατεύοντας τακτικά. Οταν αρχίσουν να παίρνουν χρώμα, προσθέτουμε τα κρεμμύδια, τα μανιτάρια και την πιπεριά και σοτάρουμε ανακατεύοντας συνεχώς. Όταν μαραθούν, προσθέτουμε το κρασί, τη μουστάρδα, τον μαϊντανό, το αλάτι και τα πιπέρια. Συνεχίζουμε το μαγείρεμα για 5 λεπτά. Σερβίρουμε το φαγητό ζεστό (δεν πειράζει αν κρατάνε λίγο τα λαχανικά) συνοδεύοντάς το με ένα απλό πιλάφι.
Πηγή: gastronomos.gr
Διατροφικό σχόλιο: Το κοτόπουλο αποτελεί μία από τις πλουσιότερες πηγές πρωτεϊνών, σημαντικών βιταμινών και ιχνοστοιχείων. Ένα γεύμα κοτόπουλου μπορεί να προσφέρει στον ανθρώπινο οργανισμό το 36% των ημερήσιων αναγκών του σε βιταμίνη Β6, το 72% των ημερήσιων αναγκών του σε βιταμίνη Β3 και το 40% των ημερήσιων αναγκών του σε σελήνιο. Το σελήνιο θεωρείται πως έχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες και μπορεί να προστατεύσει τον οργανισμό από τη δράση των ελευθέρων και έτσι να ενισχύσει και το ανοσοποιητικό σύστημα. Επίσης, το κοτόπουλο έχει μεγάλη περιεκτικότητα σε φώσφορο, ένα ιχνοστοιχείο απαραίτητο για την ανάπτυξη και την καλή υγεία των δοντιών και των οστών, την καλή λειτουργία των νεφρών και του νευρικού συστήματος. Σαν πουλερικό είναι πολύ πλούσιο σε κάλιο και βασικά αμινοξέα που δεν μπορεί να σχηματίσει από μόνος του ο ανθρώπινος οργανισμός. Το καρότο, από την άλλη μεριά, είναι ένα λαχανικό πλούσιο σε βιταμίνη Α, η οποία είναι απαραίτητη για την ομαλή λειτουργία των ματιών, του δέρματος και των βλεννογόνων.