Μεσημεριανά

2η επιλογή: Μπακαλιάρος με Πράσα

2η επιλογή: Μπακαλιάρος με Πράσα

Ένα πιάτο γεμάτο υγεία! Ο μπακαλιάρος αποτελεί μια καλή επιλογή ψαριού καθώς είναι πηγή ω-3 λιπαρών οξέων,τα οποία συμβάλλουν στη μείωση της χοληστερίνης.Το πράσο, ανήκει στην ίδια οικογένεια με το κρεμμύδι και το σκόρδο αλλά με πιο ήπια και γλυκιά γεύση. Είναι ένα λαχανικό πλούσιο σε φυτικές ίνες, φτωχό σε θερμίδες και με υψηλή περιεκτικότητα σε νερό, σε φλαβονοειδή αντιοξειδωτικά και σε λιποδιαλυτές βιταμίνες (Α, Ε, Κ) και βιταμίνες του συμπλέγματος Β. Μάλιστα, τα λιπαρά οξέα του ψαριού θα βοηθήσουν και στην καλύτερη απορρόφηση των λιποδιαλυτών βιταμίνων του λαχανικού σας. Μην ξεχνάτε ότι τα ψάρια πρέπει να καταναλώνονται τουλάχιστον 2 φορές την εβδομάδα

Υλικά:
12 πράσα κομμένα σε κομμάτια 5 – 6 εκ.
3 κοτσάνια σέλερι
3 εκ. Τζίντζερ κομμένο σε λεπτά κομματάκια (σαν σπιρτόξυλα)
6 μερίδες μπακαλιάρου
8 κουταλιές σούπας λάδι
Λίγο αλεύρι
Αλάτι
Πιπέρι


Για το αυγολέμονο:

2 αβγά
1 κουταλιά σούπας κορν φλάουρ για κάθε φλιτζάνι ζωμού
Χυμός από λεμόνι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

Ξαλμυρίζουμε το μπακαλιάρο από το προηγούμενο βράδυ σε νερό που αλλάζουμε συχνά και τον φυλάμε στο ψυγείο.
Τσιγαρίζουμε στο λάδι τα πράσα, τα πασπαλίζουμε με λίγο αλεύρι και τα ψήνουμε λίγο ακόμη. Προσθέτουμε το σέλερι κομμένο σε λεπτές φέτες και το τζίντζερ και βράζουμε με λίγο νερό, αλάτι και πιπέρι.
Προς το τέλος βάζουμε από πάνω τα κομμάτια του μπακαλιάρου και τα αφήνουμε να πάρουν μία βράση. Αυγοκόβουμε και σερβίρουμε ή πήζουμε το ζουμί με κορν φλάουρ (1 κουταλιά σούπας φουσκωτή για κάθε φλιτζάνι ζωμού).

Από το βιβλίο «Συνταγές για σώμα και πνεύμα»
της Κωνσταντίνας Καρασούλη, MSc.


Διατροφικό σχόλιο:
Ένα πιάτο γεμάτο υγεία! Ο μπακαλιάρος αποτελεί μια καλή επιλογή ψαριού καθώς είναι πηγή ω-3 λιπαρών οξέων,τα οποία συμβάλλουν στη μείωση της χοληστερίνης.Το πράσο, ανήκει στην ίδια οικογένεια με το κρεμμύδι και το σκόρδο αλλά με πιο ήπια και γλυκιά γεύση. Είναι ένα λαχανικό πλούσιο σε φυτικές ίνες, φτωχό σε θερμίδες και με υψηλή περιεκτικότητα σε νερό, σε φλαβονοειδή αντιοξειδωτικά και σε λιποδιαλυτές βιταμίνες (Α, Ε, Κ) και βιταμίνες του συμπλέγματος Β. Μάλιστα, τα λιπαρά οξέα του ψαριού θα βοηθήσουν και στην καλύτερη απορρόφηση των λιποδιαλυτών βιταμίνων του λαχανικού σας. Μην ξεχνάτε ότι τα ψάρια πρέπει να καταναλώνονται τουλάχιστον 2 φορές την εβδομάδα.