3η επιλογή: Πικάντικα ρεβίθια παντρεμένα
Τα ρεβύθια αποτελούν μία πολύ καλή πηγή βιταμινών, μετάλλων και ιχνοστοιχείων. Είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, υδατάνθρακες, πρωτείνη, φυλλικό οξύ, ασβέστιο, σίδηρο, μαγνήσιο και χαλκό. Τα ρεβύθια ανήκουν στην ομάδα των οσπρίων, τα οποία θα πρέπει να καταναλώνονται 2 φορές την εβδομάδα. Στη συγκεκριμένη συνταγή, λόγω του ότι παντρεύονται με ρύζι αποτελούν πηγή πρωτείνης υψηλής διατροφικής αξίας εφάμιλλης με αυτήν του κρέατος.
Υλικά συνταγής
500 γρ. ρεβίθια (μουλιασμένα και βρασμένα)
3 κ.σ. ελαιόλαδο
2 κρεμμύδια κομμένα σε φέτες
3 σκ. σκόρδο σπασμένες
1 κ.γ. σπόρους κύμινο
½ κ.γ. κιτρινόριζα (κουρκουμά)
½ κ.γ. κόκκινο πιπέρι
½ κ.γ. κάρυ σκόνη
1 φλ. ελαιόλαδο
2 ντομάτες ψιλοκομμένες
1 φλ. ρύζι βρασμένο
2 κ.σ. φρέσκο κόλιανδρο ψιλοκομμένο
λεμόνι κομμένο σε τέταρτα για το σερβίρισμα
Μακεδονικό Ταχίνι για το σερβίρισμα
Εκτέλεση
Από το προηγούμενο βράδυ μουλιάζουμε τα ρεβίθια σε νερό με λίγη σόδα μαγειρικής και την επομένη τα ξεπλένουμε καλά και τα βράζουμε να μισομαλακώσουν.
Βράζουμε το ρύζι και το στραγγίζουμε. Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε βαθύ τηγάνι ή πλασοτέ κατσαρόλα. Προσθέτουμε τους σπόρους κύμινο και αφήνουμε για μερικά δευτερόλεπτα να βγάλουν το άρωμά τους. Προσθέτουμε τα κρεμμύδια και τα αφήνουμε σε μέτρια φωτιά για 8’ περίπου να μαραθούν. Προσθέτουμε το σκόρδο, την κιτρινόριζα, το κοκκινοπίπερο και το κάρυκαι ανακατεύουμε.
Προσθέτουμε τα βρασμένα ρεβίθια, το ρύζι, τις ντομάτες και αλατίζουμε. Προσθέτουμε το υπόλοιπο λάδι,βράζουμε για 10’ σε μέτρια φωτιά να χυλώσει η σάλτσα. Βγαίνουν σχεδόν στεγνά με το λάδι τους. Τρώγονται με πιρούνι. Πασπαλίζουμε με φρέσκο ψιλοκομμένο κόλιανδρο και σερβίρουμε με φέτες λεμονιού και δυο κουταλιες ταχινι
Σε περίοδο εκτός νηστείας το σερβίρω με στραγγιστό γιαούρτι. (Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ρεβίθια ή ρύζι που περίσσεψαν από προηγούμενη μέρα).
Mερίδες: 5
Χρόνος Προετοιμασίας: 30 λεπτά
Χρόνος Μαγειρέματος: 20 λεπτά
Πηγή: argiro.gr
Διατροφικό σχόλιο: Τα ρεβύθια αποτελούν μία πολύ καλή πηγή βιταμινών, μετάλλων και ιχνοστοιχείων. Είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, υδατάνθρακες, πρωτείνη, φυλλικό οξύ, ασβέστιο, σίδηρο, μαγνήσιο και χαλκό. Τα ρεβύθια ανήκουν στην ομάδα των οσπρίων, τα οποία θα πρέπει να καταναλώνονται 2 φορές την εβδομάδα. Στη συγκεκριμένη συνταγή, λόγω του ότι παντρεύονται με ρύζι αποτελούν πηγή πρωτείνης υψηλής διατροφικής αξίας εφάμιλλης με αυτήν του κρέατος.