Σολομός ψητός με σάλτσα εσπεριδοειδών
Ο σολομός ανήκει στα λιπαρά ψάρια και είναι πλούσιος σε ω-3 λιπαρά οξέα τα οποία είναι απαραίτητα για τον οργανισμό καθώς δεν μπορεί να τα συνθέσει από μόνος του.
Yλικά για 4 άτομα
1 κιλό φρέσκος σολομός, σε 4 φέτες
2 πορτοκάλια
1 γκρέιπ φρουτ
1 λεμόνι
50 γρ. φρέσκο βούτυρο
3 κ.σ. κρέμα γάλακτος
1 κ.σ. μαϊντανός ψιλοκομμένος
αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση
Πλένουμε , σκουπίζουμε και αλατοπιπερώνουμε τα κομμάτια του σολομού. Τα αφήνουμε να σταθούν , ενώ φτιάχνουμε τη σάλτσα. Στύβουμε τα εσπεριδοειδή, ενώ έχουμε πάρει, προηγουμένως το ξύσμα από 1/2 πορτοκάλι, σε χοντρό τρίφτη. Σ’ένα κατσαρολάκι βάζουμε τους χυμούς και βράζουμε σε μέτρια φωτιά, μέχρι να συμπυκνωθούν στα 3/4. Προσθέτουμε το ξύσμα, αλάτι, πιπέρι και την κρέμα και αφήνουμε 1′-2′ σε χαμηλή φωτιά. Προσθέτουμε το βούτυρο, κρύο, και ανακατεύουμε ζωηρά, να δέσει η σάλτσα. Την αφήνουμε να σταθεί μέχρι να ψηθεί το ψάρι και τη ζεσταίνουμε ελαφρά, πριν το σερβίρισμα.
Ψήνουμε τις φέτες του σολομού σε λαδωμένη σχάρα, στο γκριλ ή σε μαντεμένιο τηγάνι-γρίλια. Τον σερβίρουμε σκεπασμένο με τη σάλτσα. Αυτό το πιάτο συνοδεύεται με ρύζι μπασμάτι και λαχανικά ατμού.
Ψήνουμε τις φέτες του σολομού σε λαδωμένη σχάρα, στο γκριλ ή σε μαντεμένιο τηγάνι-γρίλια. Τον σερβίρουμε σκεπασμένο με τη σάλτσα. Αυτό το πιάτο συνοδεύεται με ρύζι μπασμάτι και λαχανικά ατμού.
Πηγή: http://www.athinorama.gr
Διατροφικό σχόλιο: Ο σολομός ανήκει στα λιπαρά ψάρια και είναι πλούσιος σε ω-3 λιπαρά οξέα τα οποία είναι απαραίτητα για τον οργανισμό καθώς δεν μπορεί να τα συνθέσει από μόνος του.