Τρισδιάστατη εκτύπωση τροφών κατά της δυσκολίας στην κατάποση
Η Ευρωπαϊκή Ένωση χρηματοδοτεί έρευνα για την περαιτέρω ανάπτυξη τρισδιάστατων εκτυπωμένων ‘’λείων τροφών’’, που…
Ηλικιωμένοι ασθενείς που ζουν σε ιδρύματα, συχνά έχουν προβλήματα κατάποσης. Για αυτό, η Ευρωπαϊκή Ένωση χρηματοδοτεί έρευνα για την περαιτέρω ανάπτυξη τρισδιάστατων εκτυπωμένων ‘’λείων τροφών’’, που χρησιμοποιεί τις πολτοποιημένες τροφές για να δημιουργήσουν ένα γεύμα που θα μοιάζει πιο ελκυστικό.
Η μαλακή τροφή που αρχικά δημιουργήθηκε από την εταιρεία Biozoon, μοιάζει πολύ με κανονική τροφή, όπως και η γεύση της, αλλά η πολτοποιημένη τροφή επιτρέπει στους ηλικιωμένους να μην πνίγονται. Η ιδέα αναπτύχθηκε το 2010 σε περισσότερα από 1.000 γηροκομεία στη Γερμανία.
Υπάρχουν μόνο 6 τροφές διαθέσιμες ως μαλακές. Κοτόπουλο, χοιρινό, πατάτες, ζυμαρικά, κουνουπίδι και αρακάς. Η τροφή μαγειρεύεται, πολτοποιείται και σουρώνεται και στη συνέχεια αναμειγνύεται με μυστικό παράγοντα που δίνει υφή και τυπώνεται σε οικεία σχήματα.
Αποτελείται από φρέσκα υλικά, επομένως η γεύση δεν αλλάζει, δήλωσε η project manager στη Biozoon. ‘Ενας από τους στόχους μας είναι να μην αλλάξει η γεύση. Το σύστημα υφής δεν την αλλάζει, σημειώνει.
Ωστόσο, υπάρχουν εμπόδια πριν γίνει ευρέως γνωστή η ιδέα των λείων τροφών. Ο παραδοσιακός τρόπος προετοιμασίας πολτοποιημένων τροφών χρειάζεται λιγότερο χρόνο, προσπάθεια και χρήματα- επομένως πολλά γηροκομεία διστάζουν να αλλάξουν. Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι επειδή τα γεύματα είναι πιο ελκυστικά στην εμφάνιση και τη γεύση, οι άνθρωποι ανυπομονούν να ξαναφάνε.
Πηγή: iatronet.gr