3η επιλογή: Κέικ με ολόκληρα πορτοκάλια
Τα πορτοκάλια περιέχουν βιταμίνη Α, Β1 και C
Υλικά συνταγής
1 φλ. (150 ml) σπορέλαιο
2 φλ. ζάχαρη
1 ποτήρι (300 ml) φρέσκος χυμός πορτοκάλι
2 βανίλιες
3 αυγά
2 μέτρια πορτοκάλια λεπτόφλουδα (ακέρωτα)
1 κ.γλ. μπέικιν πάουντερ
500 γραμμ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του, κοσκινισμένο
Για το σιρόπι πορτοκαλιού
3 κ.σ. μαργαρίνη
3 κ.σ. ζάχαρη
1 ποτήρι χυμός πορτοκάλι
Εκτέλεση
Πλένουμε πολύ καλά τα πορτοκάλια. Τα κόβουμε στα 4. Αφαιρούμε τα κουκούτσια. Τα ψιλοκόβουμε στον κόφτη του μίξερ. Προσοχή, δεν τα λιώνουμε σε πουρέ. Τοποθετούμε στο μίξερ το σπορέλαιο με τη ζάχαρη και τα χτυπάμε δυνατά 2΄-3΄. Ρίχνουμε ένα ένα τα αυγά και τη βανίλια.
Κοσκινίζουμε το αλεύρι και το μπέικιν και το ρίχνουμε στο μείγμα εναλλάξ με το χυμό πορτοκαλιού. Τέλος προσθέτουμε το ψιλοκομμένο πορτοκάλι. Σε καλά βουτυρωμένη και αλευρωμένη φόρμα αδειάζουμε το κέικ πορτοκαλιού και ψήνουμε 1 ώρα και 10΄ στους 170οCσε προθερμασμένο φούρνο, στις αντιστάσεις, στην τελευταία σχάρα. Για να βεβαιωθούμε ότι το κέικ είναι έτοιμο μπήγουμε μαχαίρι και αν βγει στεγνό από ζύμη τότε είναι ψημένο.
Κοσκινίζουμε το αλεύρι και το μπέικιν και το ρίχνουμε στο μείγμα εναλλάξ με το χυμό πορτοκαλιού. Τέλος προσθέτουμε το ψιλοκομμένο πορτοκάλι. Σε καλά βουτυρωμένη και αλευρωμένη φόρμα αδειάζουμε το κέικ πορτοκαλιού και ψήνουμε 1 ώρα και 10΄ στους 170οCσε προθερμασμένο φούρνο, στις αντιστάσεις, στην τελευταία σχάρα. Για να βεβαιωθούμε ότι το κέικ είναι έτοιμο μπήγουμε μαχαίρι και αν βγει στεγνό από ζύμη τότε είναι ψημένο.
Για το σιρόπι πορτοκαλιού: Λιώνουμε τη μαργαρίνη με τη ζάχαρη σε κατσαρόλα και προσθέτουμε το χυμό. Μόλις πάρει βράση μετράμε 3΄. Περιχύνουμε το κρύο κέικ με το ζεστό σιρόπι.