1η επιλογή: Βουτήματα με cranberries & φυστίκι Αιγίνης
Νόστιμα βουτήματα ιδανικά για να συνοδέψουν το πρωινό σας γεύμα μαζί με το γάλα ή το καφέ σας. Χαμηλά σε θερμίδες τα cranberries είναι πλούσια σε βιταμίνη C, σίδηρο, κάλιο και αντιοξειδωτικά.
Χρόνος προετοιμασίας: 20 λεπτά
Συνολικός χρόνος: 1 ώρα και 10 λεπτά
Υλικά για: 30 μπισκότα
Υλικά
2 φλιτζ. αλεύρι ολικής αλέσεως
1/2 φλιτζ. αλεύρι αμυγδάλου (διαθέσιμο σε ντελικατέσεν)
1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
1 κ.γ. κανέλα τριμμένη
1/4 κ.γ. αλάτι
2 μεγάλα αβγά, στο 1 χωρισμένο το ασπράδι
1/4 φλιτζ. ελαιόλαδο
1/2 φλιτζ. και 1 κ.σ. καστανή ζάχαρη
2 κ.σ. ξύσμα πορτοκαλιού
από 1/2 φλιτζ. χοντροκομμένα αποξηραμένα βερίκοκα, κράνμπερι, ανάλατα φιστίκια Αιγίνης
Εκτέλεση
Προθέρμανε το φούρνο στους 190οC. Σκέπασε ένα ταψί με χαρτί ψησίματος. Σε μπολ, ανακάτεψε τα δύο είδη αλευριού, το μπέικιν πάουντερ, την κανέλα και το αλάτι και άφησε το μείγμα στην άκρη.
Σε μεγάλο μπολ, χτύπησε με ξύλινο κουτάλι 1 ολόκληρο αβγό, 1 κρόκο (κράτα το ασπράδι), το ελαιόλαδο και 1/2 φλιτζάνι ζάχαρη, μέχρι να ομογενοποιηθούν. Πρόσθεσε σιγά σιγά το μείγμα με το αλεύρι και συνέχισε να ανακατεύεις. Πρόσθεσε το ξύσμα λεμονιού, τα βερίκοκα, τα κράνμπερι και τα φιστίκια.
Αλεύρωσε μια επιφάνεια και φτιάξε τα μπισκότα πλάθοντάς τα σε 2 «φραντζολάκια» μήκους περίπου 25 εκ. Βάλ’ τα στο ταψί και πίεσέ τα. Πέρασέ τα με πινέλο με το ασπράδι που κράτησες και πασπάλισέ τα με 1 κ.σ. ζάχαρη.
Ψήσ’ τα για 30 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν ελαφρώς. Βγάλ’ τα από το φούρνο, άφησέ να κρυώσουν για 10 λεπτά και μετάφερέ τα σε πλάκα κοπής.
Χαμήλωσε τη θερμοκρασία στους 160οC. Όταν κρυώσουν τα φραντζολάκια ώστε να μπορείς να τα πιάσεις, κόψ’ τα σε φέτες πάχους 1-1,5 εκ. με μαχαίρι. Βάλε τις φέτες στο ταψί και ψήσ’ τα για άλλα 10-15 λεπτά.
Πηγή: shape.gr
Διατροφικό σχόλιο: Νόστιμα βουτήματα ιδανικά για να συνοδέψουν το πρωινό σας γεύμα μαζί με το γάλα ή το καφέ σας. Χαμηλά σε θερμίδες τα cranberries είναι πλούσια σε βιταμίνη C, σίδηρο, κάλιο και αντιοξειδωτικά.